Coil Whine Nedir? Coil Whine'siz Ekran Kartı Var Mıdır? Zararlı mıdır?

Viktor R3znov

Kilopat
Katılım
16 Ağustos 2017
Mesajlar
2.960
Makaleler
1
Çözümler
6
Merhaba arkadaşlar,

Bu forum da dahil birçok yerde defalarca irdelendi fakat ben de bu konuya değinmek istiyorum. Çünkü birçok arkadaş, ciddi bir ses olmamasına ya da rahatsızlık duymamasına rağmen, bunu bir arıza ve karta zarar verebilecek bir şey sandığı için, cihazlarını geri gönderiyor ya da daha yüksek modellere daha fazla para ödüyorlar. Coil whine, her markanın her modelinde olabilecek bir durumdur. MSI Ventus da alsanız MSI Gaming X Trio da alsanız, coil whinesiz ekran kartı bulmanız çok zor. Aynı şekilde ASUS Dual, ASUS Rog Strix, Gigabyte Windforce ya da Gigabyte Aorus'da da bundan kaçınabilmeniz zor. Çok zor diyorum çünkü coil whine olmayan hiçbir ekran kartı yok. Var diyenleriniz olabilir fakat bu durum; kartın güç durumu (strese girme ve tam kapasitede çalışma), bobin dizilimi, bobin yoğunluğu, bobin sesinin azlığı, bobinler üzerinde iletken olmayan silikon kullanılıp kullanılmaması, güç kaynağınızın kalitesi, oyun oynadığınız FPS değeri ve kasanızın ses yalıtımına göre değişkinlik gösterebiliyor. Örneğin: Battlefield V, Euro Truck Simulator 2 gibi oyunların özellikle de menülerinde bobin cızırdaması/tıslaması (coil whine) yapmayacak ekran kartı hemen hemen hiç yok. Oyun menüsüne girerken, kulağınızı ekran kartına yaklaştırdığınızda durumu anlayacaksınız.

Neden bu konuyu açtım? Çünkü elimden EVGA GTX 1050Ti SSC Gaming ACX 4GB, Gigabyte GTX 1060 Windforce 6GB OC, MSI RX570 Armor 8GB OC, MSI GTX 1070 Armor 8GB OC gibi ekran kartları geçti ve hepsinde de coil whine vardı. Hiçbirini de iade etmedim ya da değiştirmedim. Hatta 4 gün önce satın aldığım ASUS RTX 2080 Dual 8GB OC ekran kartımda da bazı oyunların menülerinde ya da oyun içerisinde çok yüksek FPS değerlerinde bir miktar coil whine sesi duyuyorum.

Coil whine, 2019 yılında olmamıza rağmen, tonlarca teknoloji firması tarafından maalesef çözüm getirilebilmiş bir şey değil. En fazla yapılan şey, iletken olmayan silikon yardımıyla bobin seslerini dizginlemeye çalışmak. Coil whine sesi nasıl oluşuyor? derseniz, ekran kartının içerisinde bulunan ve karta gelen elektrik akımını düzenleyen bobinlerden (indüktör) kaynaklanıyor. Elektrik akımından gelen sinyaller, bobin üzerinde küçük titreşimler oluşturuyor ve bu titreşimlere bağlı olarak ortaya çıkan frekans, belirli bir eşiğin üzerine çıktığında rezonans oluşuyor ve ses çıkmaya başlıyor. Bu durum özellikle de ekran kartının tam kapasitede ve yükte kullanıldığı durumlarda olmakla birlikte, daha çok fazla ya da stabil olmayan FPS değerlerinde meydana geliyor. Geçmişe oranla daha çok gelişen ekran kartlarını düşündüğümüzde, daha çok devre ve bobinden dolayı, coil whine biraz daha kaçınılmaz hal alıyor.

Ekran kartındaki coil whine durumunu, tek başına ekran kartı da belirlemiyor. Güç kaynağınızın kalitesi, stabilitesi ve evinize gelen elektriğin akım kalitesi de coil whine konusunda bir etken oluyor. Ayrıca sadece ekran kartı değil, üzerinde bobin bulunan birçok elektronik cihazda coil whine duyabilirsiniz. Güç kaynağı, şarj cihazı ve hatta modemde bile coil whine duyulabilir. Konu ekran kartı üzerine olduğu için, ekran kartı üzerinden gidelim. Ekran kartınızda duyduğunuz coil whine, kartınıza hiçbir zarar vermez. Çünkü kart üzerindeki bobinler tek turda sarılır ve epoxy yapıştırıcılar ile yapıştırılır. Dolayısıyla herhangi bir kısa devre durumu yaşanmaz.

Ekran kartınızdaki coil whine neticesinde, bakacağınız tek durum sesin ciddi anlamda rahatsız edip etmediğidir. Şayet ufak bir cızırtı değilse ya da kulaklık taktığınızda, kasa fanları çalıştığında vb. durumlarda hissedilmeyen bir ses değilse, öncelikli olarak kartı 2-3 gün kullanmanızı öneririm. Çünkü coil whine, kart çalıştıkça azalıp, olabildiğince minimuma inebiliyor. Hatta ekran kartımda da bu durumla karşılaştım. Bir diğer yapılacak şey ise, FPS değerini 60, 100, 120 gibi değerlere sabitlemek olacaktır. FPS değerinizi serbest bırakmaktansa, belirli bir değere sabitlemek her zaman en iyisidir. Ekran kartları genellikle 60 FPS'in üzerine çıktıklarında coil whine yapmaya başlıyorlar. 120 FPS'e kadar kabul edilebilir bir ses oluyor. Özellikle de 120 FPS'in üzerinde ses, biraz daha artabilir fakat bunun bir kesinliği yok. Çünkü bazı oyunlar işlemci kaynaklarını kullanıyor ve FPS artmasına rağmen, ekran kartının üzerindeki gerilim azalmış olduğundan dolayı coil whine yapmıyor. Örneğin: CS: GO'da yaşayacağınız coil whine hiç olmaz ya da çok çok az olur. Bir başka alternatif de ses yalıtımının iyi olduğu bir kasa almak ve kasayı biraz uzağa konumlandırmak olacaktır. Tüm bunlara rağmen hala rahatsız oluyorsanız iade ya da değişim talep edebilirsiniz fakat iade ettiğiniz takdirde, aynı fiyattan satın alıp alamayacağınızı ve stok durumunu kontrol etmenizi öneririm.

İyi Sosyaller dilerim.
 
Güzel anlatım teşekkürler bilgilendirme için bilmeyen arkadaşlar için iyi bir anlatım olmuş. Zaten fps oyunları oynayan kişi kulaklıkla coil whine'ı duyması biraz zor olur. Şanstan mı bilmem ama ekran kartlarımda en ufak bir coil whine sorunuyla karşılaşmadım şu ana kadar.
 
Kalitesiz bir güç kaynağı kullandığım icin GTX950 sesin ekran kartımdan değilde güç kaynağından geldiğini zannetim hep fakat sistemimi değiştirince RTX2070 ekran kartımda farklı ve kaliteli güç kaynağında Euro Truck Simülatör 2 de menülerde aynı sesi yapınca netten araştırınca coil whine oldugunu anladim benim icin coil whine hiçbir sorun etmiyor cunki 2 yil ben GTX950 kartımda bu sorunla oynadım hicde bozulmadı bu yüzden yeni kartımı garantiye göndermicem değişim icin zaten 300fps den sonra başlıyor coil whine bu sorunuda FPS kilidi kullarak hallediyorum.
 
Üstadım imzamda ki sistemi kullanıyorum ve ekran kartımda Coil Whine çıktı. Ses aynı tarif ettiğin gibi yükte V-Sync kapalıyken çıkıyor fakat beni rahatsız edecek seviyede değil. Asıl sorum şu olacak bu ses ileride artar mı? Kartı iade etmem gerekir mi sizce?

Not: Evden çalışıyorum, şirkete gitmiyorum. Yedek ekran kartım yok...
 
Üstadım imzamda ki sistemi kullanıyorum ve ekran kartımda Coil Whine çıktı. Ses aynı tarif ettiğin gibi yükte V-Sync kapalıyken çıkıyor fakat beni rahatsız edecek seviyede değil. Asıl sorum şu olacak bu ses ileride artar mı? Kartı iade etmem gerekir mi sizce?

Not: Evden çalışıyorum, şirkete gitmiyorum. Yedek ekran kartım yok...

Sesi zamanla artığı gibi azalma durumuda oluyor.
 
2 Sene garantisi var alalı 2 ay oldu sizce kullanayım mı? Ses beni çok rahatsız etmedi şu an...

Benim ekran kartıdmda da var ilk başta rahatsız olmuştum fakat şimdi alıştım ileride sesi artarsa servise göneripi gereken neyse yaparım ama şimdi gerek olmadığını düşünüyorum.
 
10 gün önce 2 adet
MSI GEFORCE RTX 3060 TI GAMING X LHR 8GB GDDR6 Aldım birini kendime diğerini arkadaşa indirimden itopyadan aldım, ikisinde aynı şekilde coil whine sesi var,
Forza horizon 5 te giriş menüsünde özellikle hafiften belli oluyor oyunu oynamaya başlayınca fark edilmeyecek kadar düşük, diğer oyunlarda tam yükte bile olsa neredeyse ses yok,
Furmark stres testinde tam yükte hiç ses yok
Sisoftware Sandra lite 2021 test programında Video adapter bölümünden, video shade compute girip refresh veya f5 basınca başlayan testte 2000 - 3000+ fps testinde bariz belli oluyor birkaç metreden duyuluyor, tabii bunları sessiz ortamda fark ediliyor,
Ben sese biraz takıntı yaptığım için özellikle sessiz odada sese adapte olduğum için anca fark ediyorum, Örneğin The witcher 3 wild hunt giriş menüsünde 2000+ fps oluyor orada fark ediliyor, Forza horizon 5 giriş menüsünde 750+ fps orada hafif fark ediliyor oyuna girince neredeyse ses kalmıyor gibi, çok araştırdım çok test ettim kartı herhangi problem teşkil etmiyor ve ben bunu 5.6 gün kullandıktan sonra fark ettim dediğim gibi forza horizon 5 menüde sessiz ortamda dikkatimi çekti hafiften, zaten normal kullanımda oraya dikkatini vermeyince sesi pek duymuyorsunuz, sessiz ortamda yüksek fps özellikle bazı oyunlarda menüde verdiği çok yüksek fps zamanlarında çok dikkat edince fark ediliyor, normal kullanımda zaten duyulmuyor pek,
şuan koşulsuz şartsız 2 kartıda iade hakkım var, kafam çok karışmıştı iade etsemmi kullanmaya devammı etsem diye, değişime göndersem diğer kartta aynı ses olacağı için vaz geçtim, zaten indirimden aldım ilk kartı alınca 2 nci kartı dahada indirim yapıyor itopya, bilen bilir,
İade etsem bile aldığım fiyata RTX 3060ti en ucuzu bile alamam şuan fiyatlar aşırı arttı zaten, asus veya gigabyte alsamda yine bu ses hafiften olacağını düşünüyorum, arkadaşın dediği gibi hepsinde var bazıların da çok belirgin veya çok hafif yakında anca duyuluyor testlerde mesela başka bir arkadaşımıda RTX3060 var zotac marka onda çok hafif testte çok yakından karta yaklaşınca anca duyuluyor, Coil whine olmayan kart yok bencede, ses düzeyleri farklı oluyor sadece, çünkü eski kartımdada hafiftende olsa vardı çok hafif yakından anca duyuluyordu.
Şuanki kullandığım MSİ RTX3060Tİgaming x normal biri gelsin ses fark edemez bile, zaten 150 200 fps altında neredeyse hiç ses yok fark edemezsiniz.
3 yıl garantisi var 2 kartında, güzel kart ortalama yükte 65c- 66c pek geçmiyor,
Şahsi görüşüm; Dual fanlı kartlar içinde en yakışıklı kart ve tasarımı çok iyi ve fanları sessiz çalışıyor Msi Gaming x modeli,
Benim kafama takılan konu ileride bu ses artarmı yoksa böyle kalırmı?
Viktor R3znov Çok güzel açıklayıcı yazmış eline sağlık bu arada.
 
RX 570'de özellikle ETS gibi oyunlarda yüksek FPS'lerde duyuyordum, kart son zamanlarda günde 2-3 doz WattMan hatası veriyordu, oyun oynarken Alt+Tab yapıp Chrome'a geçersem oyunlar hata veriyordu ve arkasına bildirimlerde WattMan görüyordum.
 
Furmark GPU stress testini başlatın, Test sırasında Klavyeden space tuşuna basın ortadaki hareket eden bölüm kaybolacak fps 2000+ olacaktır Coil whine ses şiddeti hemen fark ediliyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı