Corsair Vengeance ve MSI B450 GAMING Plus Max uyumsuz

LithLirion

Hectopat
Yeni bir sistem topladım ve anakart olarak MSI B450 GAMING Plus Max anakartını tercih ettim. RAM tercihim ise 2X Corsair Vengeance LPX 8 GB 3000MHz DDR4 RAM CMK8GX4M1D3000C16 oldu. Ancak siparişleri verdikten sonra şöyle bir yorum ile karşılaştım;

Ryzen sistemde kullanacak ve overclock yapacakların dikkatine! MSI B450 PRO M.2 V2 ve MSI B450M GAMING Plus anakartlarımda Single ve Dual Channel denemelerimde işlemciye giden voltaj bu RAM'ler takılı iken kesiliyor. Bazen sadece CPU Debug LED'ini yakarken, bazen de işlemci fanı da dahil olmak üzere işlemci voltajını kesiyor. Bu esnada diğer donanımlar çalışıyor ve monitöre görüntü gelmiyor. AMD sisteminiz var ise kesinlikle anakartınızın desteklediği RAM listesinden RAM alınız. Sorun yaşanan frekanslar 2800 MHz ile 3466 MHz arasındaki tüm frekansları. Bazen XMP profillerinde de aynı sıkıntıyı yarattığını belirtmek isterim. Memtest sonuçları ve Sandra sonuçları temiz olmasına rağmen böyle bir sorun yapıyor bu kitler. Diğer tüm donanımların eşleri var. O sebeple RAM'den olduğu kesin. Sevgilerle.

Bu ikiliyi kullanan ya da bilgisi olan arkadaşlar bilgilendirirse sevinirim.
(O.C ilk zamanlarda düşünmüyorum ama ilerleyen zamanlarda olabilir.)

Sistem:
Ryzen 5 3600
Msi 2060s ventus
Msi b450 gaming plus max
2x Corsair Vengeance LPX 8GB 3000MHz
Kingston A2000 m2 ssd

Son düzenleme:
Bu "anakartın desteklediği RAM" lafına bir açıklık getirmek lazım. Her üreticinin sitesinde, ilgili ürünlerinin bulunduğu bölümlerde yer alan bir liste vardır. Bu liste için geçerli olan argüman: "X,Y,Z RAM'leri denedik, çalıştı." şeklindedir. Hatta çoğu kullanıcının RAM'leri ile o listedeki RAM'ler, birebir eşleşme durumuna girmez. Kısacası bu listenin olayı, genel bilgilendirme içermesidir.

Paylaştığınız RAM'lere gelecek olursak, Gigabyte'ın B450 bir anakartında kullanıyorum. Dual-Kit olarak almadım. Sonrasında ekledim ama bir soruna rastlamadım. Yine de önerim Dual-Kit şeklinde alınması üzerinedir. Bu paylaştığınız yorum hususunda, BIOS güncellemelerini işaret edeceğim. Bazı modüllerin yarattığı sorunlar BIOS güncellemeleri ile çözülür.

Örneğin: 2019-08-30 tarihli bir güncelleme için "Improve memory compatibility" bilgisi girilmiş. Tabi ki siz "Max" bir anakart alacağınız için güncel gelecektir ama şahsen bir sorun olma ihtimalini oldukça düşük görüyorum.

Son düzenleme:
Yeni ram siparişi verdim

G.Skill Ripjaws V siyah 16 GB(2x8GB) 3200MHz DDR4 RAM (F4-3200C16D-16gvkb)

Corsair'leri iade edeceğim. Aynı anakartı alan tüm arkadaşlara tavsiyem de bu konuda dikkatli olmaları. Yabancı forumlara bakıldığında benzer sorunlar yaşayanların sayısı hiç azımsanacak gibi değil.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı