CPU fanını ve RAM'i yanlış taktıktan sonra sistem çalışmadı

tahayigit1

Hectopat
Daha fazla  
RAM
16GB G SKILL
SSD veya HDD modeli
500GB Kioxia NVMe SSD
Ekran kartı
Asus GTX 1660ti
İşlemci
İntel i3 10100f
Merhaba dostlar. Dün kasamın çok tozlandığını fark ettim ve nazikçe ve çok dikkatlice kasayı açtım, ekran kartını söktüm. Üstünü sildim tozlarını aldım ve üfleyerek temizledim bazı kısımlarını. Bir kenara alıp RAM'leri söktüm, temizledim. RAM'leri de bir kenara aldım ve işlemciyi sökecektim. Bu stok Intel fanını sökmek uğraştırdı ama söktüm. İşlemciyi çok dikkatlice çıkarttım, üfledim tozları gitti. Sonra yerine yerleştirdim. Stok fanı yerleştirdim sonra (buraya dikkat çünkü fanı iyi yerleştiremedim + RAM'leri de iyi yerleştiremedim galiba). Kasayı falan temizledim sonra arkadaşlar, topladım bileşenleri bir güzel. Cillop gibi oldu kasa. Şimdi sıra test zamanına gelelim. Önce kasa açıldı (ışıkları yandı) fakat monitöre ekran gelmiyordu, klavye de yanmıyordu derken Technopat'dan "bu neden?" diye araştırdım. Meğerse RAM'leri iyi takamamışım.
RAM'leri iyi takınca (biraz bastırınca üstüne) çıt diye girdi ve test edince ekran da geldi, klavyede.
Biraz daha teste devam edelim: Ekran açılınca işlemci değerlerim gayet iyiydi. Oyuna girdim (Forza4 ve MC) stok fan sanki jet motoru gibi hızlanıyor, en ufak yourucu işlemde işlemci %100 oluyordu ve fan hızla dönüyordu. Tek sıkıntı buydu.
Tekrardan elime aldım kasayı, işlemciyi de galiba iyi takamamışım. Bastırdım, çevirdim derken tık tık sesi ondan da geldi.
Sonra dostlar, açtım PC'yi. Fan gayet eski hızında. Tamamen eski haline geldi. Değerler normal, FPS iyi hatta temizlediğim için performansı bile artmıştı.
Ardından Forza oynarken birden yol yüklenmedi. Oyun kendi içinde bir hata verdi ama oyun devam etti yine. Hata sonrası yol yüklendi.) Hata ise şu: İşlemci gecikmesi tespit edildi gibi bir şey.
Şu an PC aynı o şekil kullanıyorum ama tek aldığım problem buydu. Korkmam gerekli mi? Bu şekilde kullanmamda bir sakınca olduğunu nasıl anlarım? Veya işlemciye zarar verdiğimi, bileşenlere zarar verdiğimi nasıl anlarım?
Okuyan herkese çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsın Technopat.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba hocam sorunsuz kullanabildiğinize göre sanırım sorun yok ama bir dahaki sefere izleyerek yada birinden öğrenerek yapmanızı tavsiye ederim sonrasında üzücü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz :)

İşlemcinin pimine hasar verdiysen, evet korkmalısın. İşlemcinin voltaj değeri düşmüş olabilir işlemcinin hasar alıp almadığını kontrol etmeliyiz. Ama en iyisi özel veya teknik servise götür. :)

Görev yöneticisinden CPU değerlerinizi atın bir bakalım.
1723071134012.png

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı