CPU "over voltage error" hatası

Grande DOMINIC

Hectopat
Katılım
24 Eylül 2020
Mesajlar
37
Yer
Ankara
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Grafiker
Geçenlerde bilgisayarı detaylı temizledikten sonra 1 ön fanımla vedalaştım, ardından bilgisayarı açtığımda CPU over voltage error adı altında bir hata aldım. BIOS üzerinden fan RPM ayarlarını ignore yaparak bilgisayarı açabildim ancak burada ki, Core voltage kafamı karıştırıyor, çözümü nedir? İşlemcim AMD Ryzen 3500 anakartım ASUS Prime B450M K (BIOS'u epeydir güncellemiyorum deneyeceğim)

WhatsApp Görsel 2024-04-06 saat 19.51.40_3a50cef3.jpg
 
Anakartın voltaj bilgilerini aldığı sensör random değer atıyorsa voltajlar sapıtmış olabilir. Eğer ki gerçekten o voltajda çalışıyor olsaydı işlemci şu an çoktan nalları dikmişti o Vcore değerinde.

Burada ben 2 şüpheli görüyorum: PSU ve anakart. PSU'da sorun olsaydı sistemin genel işleyişinde de illa bir sorun yaşardın en azından. Anakart bana daha olası geliyor.
 
Son durumu benim ile benzer durumu yaşayan veya yaşamış ama çözümleyememiş arkadaşlar için söylüyorum, BIOS ayarlar kısmındaki monitör seçeneğine giderek orada bulunan CPU RPM ayarlarını Auto'dan Ignore'a çekerseniz bilgisayarınıza erişebiliyorsunuz. Muhtemelen o kısma gelemediyseniz gerçekten bir problem vardır, açılmadığı senaryoda bu hatanın çözümü CPU voltajını düşürmek (nasıl yapacağınızı detaylıca araştırmadan böyle bir işe kalkışmayın) eğer durumu benim gibi yaşayıp BIOS'tan ayarları yapıp bilgisayar ekranına erişebildiyseniz, bilgisayarınıza OCCT programını indirerek CPU üzerine test yapmalısınız en doğru sonuçları aşağıdaki fotoğrafta attığım yerden görebilirsiniz. Sonuçlar BIOS'ta çıkandan farklı ise muhtemelen BIOS'ta ki RPM ayarlarınız Auto'da kalmıştır bunların doğru ayarlarını bulup düzenleyerek sorunu çözebilirsiniz.
 

Dosya Ekleri

  • 1712459808849.png
    1712459808849.png
    7,1 KB · Görüntüleme: 11

Geri
Yukarı