Ama soğutucunun TDP'si, işlemcinin TDP'sinfen yüksek olması gerek diye biliyorum?Soğutucuların dişe dokunur bir enerji sarfiyatı yok.
Ama soğutucunun TDP'si, işlemcinin TDP'sinfen yüksek olması gerek diye biliyorum?
Oradaki TDP değeri soğutucuların güç tüketimi demek değildir. Ayrıca TDP değeri saatlik güç tüketimi demek değildir. Bir soğutucunun ürün açıklamasında gördüğünüz TDP değeri, "Ben bir soğutucu olarak TDP değeri bu değere kadar çıkan işlemcileri soğutabilirim." demektir. Yoksa soğutucuların kendisinin güç tüketimi işlemcinin yanında devede kulak kalır.Soğutucuların dişe dokunur bir enerji sarfiyatı yok.
Evet, haklısınız. normalde 65W olan bir işlemci CPB açık ise 95W seviyesine çıkabiliyor.Ama soğutucunun TDP'si, işlemcinin TDP'sinfen yüksek olması gerek diye biliyorum?
TDP (Termal Tasarım Gücü) derecelendirmeleri, belirli bir işlemcinin ne kadar ısı yayacağını belirtmek için CPU üreticileri tarafından tanıtıldı, böylece müşteriler uygun bir soğutucu seçebiliyor. Buna karşılık, soğutucu üreticileri, soğutucularının ne kadar TDP desteklediğini belirlemeye başladılar. Kulağa ne kadar basit ve kusursuz gelse de, CPU'nuzun TDP derecesine uyan bir TDP derecesine sahip bir soğutucu seçmenin bu görünüşte basit sürecini daha da kafa karıştırıcı hale getiren birkaç ciddi sorun var.
Her şeyden önce, Intel ve AMD tarafından yayınlanan TDP derecelendirmeleri, yıllar içinde giderek yanıltıcı hale geldi. Günümüzde, 150W veya daha fazla ısı çıkışı üreten “95W” veya “105W” olarak adlandırılan CPU'ları görmek nadir değildir. Geçmişte, CPU'ları belirtilen TDP değerlerinin ötesine geçmek için genellikle kullanıcı tarafından manuel olarak ayarlama (hız aşırtma) gerekiyordu, ancak günümüzde birçok CPU, turbo modlarını kullanarak otomatik olarak belirtilen TDP değerlerinin çok ötesine geçiyor. Bu turbo ayarlar, kullanıcı tarafından manuel olarak sınırlandırılmadıkça, varsayılan olarak Intel ve AMD tarafından önerilen güç sınırlarını zorlamayan birçok meraklı anakart tarafından daha da geliştirilir. Tüm bunlar göz önüne alındığında, CPU'nun yalnızca belirtilen TDP'sini destekleyen bir soğutucu seçmek sorunlu olabilir ve beklenenden daha düşük sistem performansına neden olabilir.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.