Çözüldü i5 14400F TDP değeri yükseltme

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

695151

Decapat
RAM
CORSAIR 16GB Vengeance 5200MHz CL40 DDR5
Ekran kartı
GIGABYTE GeForce RTX 4060 Windforce OC 8GB
Anakart
GIGABYTE H610M H V2 5600MHz DDR5 Soket 1700
İşlemci
INTEL Core i5 14400F 2.5GHz 20MB Önbellek
Bazı videolarda aynı işlemcinin 90W güç tükettiğini görüyorum lakin bende 69'u geçtiğini görmedim.
Herhangi bir ayarı varsa eğer yardımcı olur musunuz?
İşlemci soğutucum gayet güçlü tam yük altında 45-50 dereceyi geçmiyor gördüğünüz üzere.
90-100W değerleri bende görmek istiyorum oyunlardaki performansım artması açısından.
Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

1740132897960.png

Çözüm
Eki Görüntüle 2429148
BIOS ayarlarımı fabrika ayarlarına sıfırladım, şu an bu şekilde. Siz sorun yok diyorsanız uzatmamızın bir anlamı yoktur o halde.

Bu konuda şüphe duyma sebebimde Valorant'ta düşük grafiklerde 250-350 FPS alıyor olmam, bazı kişilere baktığımda 350-450 arası FPS alıyor. Ortalamada bir 100 FPS kaybı var. Valorant'ta işlemci oyunu olunca bu durumun farkına vardım.

Şöyle bir örnek vereyim. Zamanında i7 7700K kullanıyordum Windows 10'da. Sonradan Windows 11'e geçtiğimde CPU-Z'de daha düşük performans göstermeye başlamıştı işlemci. Ama MSI Afterburner'de tüm çekirdekler olması gerektiği gibi çalışıyordu. Araştırdığımda Reddit'te falan insanlar Windows 11'de ölçme sorunları olduğundan bahsediyordu hep.
Yükteyken deneyip baktım 68w falan diyordu. Cpu-z bench testi.

Online olarak çalıştığım için şuan BIOS'a giremiyorum ama

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

1740136663435.png

Videosundan gördüğüm bu 2 kutucuk içindeki kısımları 125W olarak işaretledim ve kaydettim.

Anakartın uygulamasından baktığımda şuan 125W değeri görünüyor ama bench testinde halen 65-68 arası güç tüketiyor.

1740136788763.png

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Eki Görüntüle 2429085
Videosundan gördüğüm bu 2 kutucuk içindeki kısımları 125W olarak işaretledim ve kaydettim.

Anakartın uygulamasından baktığımda şuan 125W değeri görünüyor ama bench testinde halen 65-68 arası güç tüketiyor.

Eki Görüntüle 2429087

Long duration ve short duration package limit tarzında ayrı bir ayar görebiliyor musun? Ayarların zaten auto'da ise bu durum sıkıntı olmadığı anlamına gelir.

Eki Görüntüle 2429085

Eki Görüntüle 2429087

Hocam bench değil stress test yapman gerek. Cpuz'den strest testi başlat.

Her iki testi de yaptığımda sonuç değişmiyor 65W,

Video linki bırakmıştım kutucuk içerisindeki kısımları değiştirdim sadece, genel olarak belki biosun farklı bir kısmında ayarı kapalı olabilir.
Daha önce görev yöneticisinde 16 çekirdek yerine 12 çekirdek görünyordu, normalde 10 - 16 çekirdek ama 6 - 12 çekirdek görünüyordu ve biosu kurcalayarak bu sorunu düzelmiştim. Müsait olduğunuz bir vakitte genel olarak yardımcı olma şansınız var mıdır, yoksa bilgisayarı bir bilgisayarcıya mı götüreyim?

1740137757317.png

Bahsettiğim kısım.

Her iki testi de yaptığımda sonuç değişmiyor 65W,

Video linki bırakmıştım kutucuk içerisindeki kısımları değiştirdim sadece, genel olarak belki biosun farklı bir kısmında ayarı kapalı olabilir.
Daha önce görev yöneticisinde 16 çekirdek yerine 12 çekirdek görünyordu, normalde 10 + 6 çekirdek ama 6+6 çekirdek görünüyordu ve biosu kurcalayarak bu sorunu düzelmiştim. Müsait olduğunuz bir vakitte genel olarak yardımcı olma şansınız var mıdır, yoksa bilgisayarı bir bilgisayarcıya mı götüreyim?
65 watt değerine anlık olarak hangi programdan bakıyorsun?

CoreTemp, ilk sayfada ekran görüntüsünde mevcut.

Eki Görüntüle 2429105Şu şekilde HWmonitörde bahsettiğiniz short max olayı 150 watt olarak görünüyor.
Strest testinde iken hw monitörde belirli bir süre sonra işlemci frekans kısıyor mu? Strest testte iken sıcaklıklarda anlık düşme oluyor mu? bununla birlikte msi afterburner programı yüklü mü pcde?

MSİ afterburner yüklü evet, herhangi bir oc ayarı yapmadım sadece ekran kartı fan ayarı yaptım. Stess testinde herhangi bir ısı da düşme, GHZ düşmesi olmuyor tek çekirdekli stresste 4.7 GHZ multicore'de ise 4.09 GHZ olarak görünüyor.

Bu ekran görüntüsünü farklı bir yerden aldım ısınma sorunu için konu açılmış, aynı işlemci ve tam yük altında tüketilen güç değerlerindeki farklar...
1740138994610.png

MSİ afterburner yüklü evet, herhangi bir oc ayarı yapmadım sadece ekran kartı fan ayarı yaptım. Stess testinde herhangi bir ısı da düşme, GHZ düşmesi olmuyor tek çekirdekli stresste 4.7 GHZ multicore'de ise 4.09 GHZ olarak görünüyor.

Bu ekran görüntüsünü farklı bir yerden aldım ısınma sorunu için konu açılmış, aynı işlemci ve tam yük altında tüketilen güç değerlerindeki farklar...Eki Görüntüle 2429116
İşlemci çekirdekleri tam hızda çalışıyorsa ve frekans kısma durumu olmuyorsa işlemcinin sıkıntısız çalıştığı anlamına gelir bu durum. Watt sensöründe hata olabilir. Ben de zamanında ısı sensörü olan bir anakart kullandım 3 yıl boyunca. Programlarda 200 derede görünüyordu anakart sıcaklığı ancak hiçbir problem yaşamamıştım. Bu durumda aklıma gelen tek şey sensörün watt değerini doğru ölçememesi. Dediğim gibi frekans düşmesi, throttling vb bir sorun yoksa kafaya takacak bir durum yok bence.

Ama bench skorlarında farklılıklar olabiliyor şu an 6500 puan alıyorum örnek veriyorum, CPU-Z uygulamasında.Farklı kişiler aynı işlemci aynı anakart ile 7000-7200 civarında alıyor. Ondan dolayı kafama takıldı

Ama bench skorlarında farklılıklar olabiliyor şu an 6500 puan alıyorum örnek veriyorum, CPU-Z uygulamasında.Farklı kişiler aynı işlemci aynı anakart ile 7000-7200 civarında alıyor. Ondan dolayı kafama takıldı
O kişiler de win 11 mi kullanıyor peki? CPU Z win 11de doğru ölçüm yapamıyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı