Cross platform mu native mi?

Ygzz34

Hectopat
Daha fazla  
Normalde daha önceki konuma bakarsanız, cross platform öğrenmek istiyordum React Native tercih etmiştim. Az önce bir video gördüm TikTok'ta aklımı kurcaladı. Sizce hangi tarafı tercih etmeliyim? Gelecekte, ölmeyen, iş imkanı daha fazla bulunabilir bir yön tercih etmek istiyorum. Her iki yönünde dezavantajı var bunu biliyorum nativenin geliştirme süreci, tek taraflı (Android veya iOS) gibi gibi. Eğer öneriler native olursa, hangi tarafı tercih etmeliyim Android mi iOS mu? Neden? Boş insanlar gelmezse iyi olur.

Kurumsal firmalar her iki tarafi da native gelistiren 2 farkli ekip bulundurma egilimdedir. Elbette cross-platform gelistiren kurumsal firmalar da var.

Startuplar ve freelance projelerde cok buyuk oranda cross-platform kullanilir. Performans gerekli kisimlarda native yazilir. Cross platform gelistirebilecegin RN ve Flutter gibi framework'lerde belirli bolumleri native yazabilirsin.

O sebeple eger kurumsalda calisabilecegin bir CV varsa elinde ve spesifik bir platform uzerinde uzmanlasmayi istiyorsan bunu tercih edebilirsin. Muhtemelen kazanci daha fazla olacaktir ama is imkani biraz daha dusuk olacaktir. Acilan pozisyon sayisinin az olmasi her zaman dezavantaj olmaz, onemli olan acilan pozisyonda yaristigin adaylardan ne kadar iyi oldugun ya da firmanin bakis acisiyla seni isten cikarmasi durumunda yerine ayni kalifikasyonda birini ne kadar surede ne kadar kolaylikla bulabilecegindir onemli olan husus.

Bugun zibilyon tane frontend is ilani var ornegin, ancak cok fazla da aday var. Bunu goz onune alman gerekiyor.

Gerekli yerde native modul yazabileceksen ve hybrid framework'lere de hakimsek; portfolyonda guzel projeler varsa ve bunu guzel bir muhendislik diplomasi ile butunlestirdiysen issiz kalmazsin eger cok yuksek bir maas talebin yoksa.

Kurumsal firmalar her iki tarafi da native gelistiren 2 farkli ekip bulundurma egilimdedir. Elbette cross-platform gelistiren kurumsal firmalar da var.

Startuplar ve freelance projelerde cok buyuk oranda cross-platform kullanilir. Performans gerekli kisimlarda native yazilir. Cross platform gelistirebilecegin RN ve Flutter gibi Framework'lerde belirli bolumleri native yazabilirsin.

O sebeple eger kurumsalda calisabilecegin bir CV varsa elinde ve spesifik bir platform uzerinde uzmanlasmayi istiyorsan bunu tercih edebilirsin. Muhtemelen kazanci daha fazla olacaktir ama is imkani biraz daha dusuk olacaktir. Acilan pozisyon sayisinin az olmasi her zaman dezavantaj olmaz, onemli olan acilan pozisyonda yaristigin adaylardan ne kadar iyi oldugun ya da firmanin bakis acisiyla seni isten cikarmasi durumunda yerine ayni kalifikasyonda birini ne kadar sürede ne kadar kolaylikla bulabilecegindir onemli olan husus.

Bugün zibilyon tane frontend is ilani var ornegin, ancak cok fazla da aday var. Bunu goz onune alman gerekiyor.

Gerekli yerde native modul yazabileceksen ve hybrid Framework'lere de hakimsek; portfolyonda guzel projeler varsa ve bunu guzel bir muhendislik diplomasi ile butunlestirdiysen issiz kalmazsin eger cok yuksek bir maas talebin yoksa.

Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Şu an herhangi bir dil öğrenmedim, sadece JavaScript'in temeline adım atmıştım aklımda React Native vardı. Aklıma native dil öğrenmek geldi TikTok'ta görünce, dedim daha iyidir diye. Bir nevi arada kaldım gibi bir şey yani. Verdiğiniz frontend örneği de çok doğru. Şu an hala nereye yöneleceğime karar veremedim her iki tarafında dezavantajı var tabii. Native öğrenirsem hangisini öğrenmem gerek, Veya işin uzaması, kodun artması gibi gibi. Olmadı yine JS'nin temelini öğreneceğim, ardından tekrar bir bakacağım nereye yönelsem diye. Çok üstüne basa basa detaylı aratmadım ama sanırım React Native İstanbul iş ilanları daha fazla gibi. Biraz daha araştırma yapmam gerek bu konuda, React Native bridge olduğu için yavaş kalıyor olabilir, Flutter kullanmak istemiyorum. Bu yüzden en doğrusu geleceği de göz önünde bulundurduğumuz zaman native bir dil geliyor.

İkisi de gerektiğinde kullanabileceğin şeyler. Neden kendini birisi ile sınırlıyorsun? Birinde gelişmek diğerinden bir parça vermekle olmaz. İş açısından da öyle.

İkisi de gerektiğinde kullanabileceğin şeyler. Neden kendini birisi ile sınırlıyorsun? Birinde gelişmek diğerinden bir parça vermekle olmaz. İş açısından da öyle.

Doğru, Aynı şeyi ben de düşünüyorum. Sınırlama değil de, hangisini ilk öğrenmem gerektiğini kavrayamadım. Ek olarak, MacOS'um yok, belki Swift öğrenmeyebilirim şu anlık. VS Code de Swift dili yazılıyor fakat,

ChatGPT;
“Swift için de bazı eklentiler mevcut, ancak Swift dilinin tam anlamıyla güçlü bir şekilde desteklendiği Xcode gibi bir geliştirme ortamı yok. Swift ile profesyonel iOS uygulamaları geliştirmek istiyorsan, Xcode'a geçiş yapman gerekir.

VS Code ile Swift kodu yazabilirsin, ancak Swift'in en iyi entegrasyonu ve araç desteği MacOS'taki Xcode'da olur. Bu yüzden iOS uygulama geliştirme için en iyi deneyimi almak adına macOS ve Xcode önerilir.

Sonuç olarak, Swift ile çalışmak için en verimli deneyimi Xcode'da elde edersin, ama eğer sadece Swift ile basit uygulamalar veya pratikler yapacaksan, VS Code kullanabilirsin. Eğer Android için Kotlin öğrenmek istersen, VS Code'da oldukça rahat çalışabilirsin!”

Bu düşünceden dolayı, büyük ihtimalle ya Kotlin'ya React Native'den devam edeceğim. Kotlin tercih etme sebebim aslında daha yeni, daha okunur seviyede daha düzenli daha güvenli vb, bir de bir nevi Apple Swift'i resmi dil olarak duyurmuştu, Android de aynı şekil Kotlin'i kullanacağız diye duyurdu.

Artık büyük ihtimalle ikisinden birinde devam edeceğim az daha araştırma yapayım, Gelecekte en azından daha güvende olurum asla ölmez diye düşünüyorum, iş imkanlarını bilemem ama.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı