CS:GO'da 16:9'dan 4:3'e Geçince Hz Düşmesi

• Konuyu başlatan Baray
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 7
  • Görüntüleme 6.705

Baray

Hectopat
CS:GO'da 16:9 1920x1080 ayarlarda iken 144 Hz gösteren monitörüm 4:3'e alınca 60 Hz gösteriyor. Nasıl çözerim bu sorunu, 144 hz oynamak için 16:9 mu oynamam gerek?

Son düzenleyen: Moderatör:
Yani anlamıyorum şu 4:3 olayını. İnsanlar nasıl kare ekranda oynuyor bir türlü çözmüş değilim. Mesela Unlost diye bir yayıncı var "profesyonel oyuncular böyle oynuyor" diyor bir deneyeyim dedim oyun kare ama adamlar yarım cm daha geniş. Hatta bazıları var 4:3 görüntüyü 16:9 yapıyor oyun görüntüsü çok kötü oluyor(unlost yayına verirkende öyle yapıyor).

Yani anlamıyorum şu 4:3 olayını. İnsanlar nasıl kare ekranda oynuyor bir türlü çözmüş değilim. Mesela Unlost diye bir yayıncı var "profesyonel oyuncular böyle oynuyor" diyor bir deneyeyim dedim oyun kare ama adamlar yarım cm daha geniş. Hatta bazıları var 4:3 görüntüyü 16:9 yapıyor oyun görüntüsü çok kötü oluyor(unlost yayına verirkende öyle yapıyor).
Dostum yanlış anlama okuduğum kadarıyla bir olayı bilmiyorsun, bilgilendirmek isterim. Biliyorsan eğer kusuruma bakma :) . 4:3 ekran alınca evet normalde kare olur ekran fakat bu bir tercihten ibaret. Yani 4:3 ekrana geçince 2 tercihi oluyor oyuncuların. Bunlarda biri senin de gördüğün gibi kare ve yanında blackbar dediğimiz siyah kalın şeritlerle oynamak. Diğeri ise Stretch dediğimiz görüntüyü ekrana sığdırmak olan daha geniş bir görüntüdür. Şahsen ben senelerdir (kötü bir PC ile de iyi bir PC ile de) 4:3 ekranda stretch oynuyorum çünkü böyle oynayınca oyun daha hızlı ve akıcı hissettiriyor. Ve hedefler daha kolay cross koyulabilir oluyor kanımca. Konu sahibinin sorununa gelecek olursak dostum ekran kartın ne AMD mi NVIDIA mı? Bende bu sorun AMD ekran kartında olmuştu. AMD ekran kartlarında kartın uygulamasın (Radeon denetim masasıydı galiba) görüntüyü ekrana sığdır yaptıktan sonra Windows görüntü ayarlarına giderek oradaki gelişmiş görüntü ayarlarından 144e çek (sebebini bilmediğim şekilde 60hze çekiyor). Birde bu işlemi masaüstü görüntü çözünürlüğünü değiştirerek yap. Yani mesela 4:3 1280:960 yapacaksan oyun içinden değil masaüstü çözünürlüğünden yap. Ama eğer NVIDIA kullanıcısı isen NVIDIA denetim masasında “ekran görüntü ve boyutunu ayarla” kısmından yine çözünürlük ve HZ değerlerini kontrol et. İstediğin çözünürlük ve HZ dışında bir yer varsa ki özellikle HZ düşmüşse düzeltebilirsin.

Dostum yanlış anlama okuduğum kadarıyla bir olayı bilmiyorsun, bilgilendirmek isterim. Biliyorsan eğer kusuruma bakma :) . 4:3 ekran alınca evet normalde kare olur ekran fakat bu bir tercihten ibaret. Yani 4:3 ekrana geçince 2 tercihi oluyor oyuncuların. Bunlarda biri senin de gördüğün gibi kare ve yanında blackbar dediğimiz siyah kalın şeritlerle oynamak. Diğeri ise Stretch dediğimiz görüntüyü ekrana sığdırmak olan daha geniş bir görüntüdür. Şahsen ben senelerdir (kötü bir PC ile de iyi bir PC ile de) 4:3 ekranda stretch oynuyorum çünkü böyle oynayınca oyun daha hızlı ve akıcı hissettiriyor. Ve hedefler daha kolay cross koyulabilir oluyor kanımca. Konu sahibinin sorununa gelecek olursak dostum ekran kartın ne AMD mi NVIDIA mı? Bende bu sorun AMD ekran kartında olmuştu. AMD ekran kartlarında kartın uygulamasın (Radeon denetim masasıydı galiba) görüntüyü ekrana sığdır yaptıktan sonra Windows görüntü ayarlarına giderek oradaki gelişmiş görüntü ayarlarından 144E çek (sebebini bilmediğim şekilde 60hze çekiyor). Bir de bu işlemi masaüstü görüntü çözünürlüğünü değiştirerek yap. Yani mesela 4:3 1280:960 yapacaksan oyun içinden değil masaüstü çözünürlüğünden yap. Ama eğer NVIDIA kullanıcısı isen NVIDIA denetim masasında “ekran görüntü ve boyutunu ayarla” kısmından yine çözünürlük ve HZ değerlerini kontrol et. İstediğin çözünürlük ve HZ dışında bir yer varsa ki özellikle HZ düşmüşse düzeltebilirsin.

Ekran kartım AMD, dediğinizi deneyeceğim sonra da geri dönüş yapacağım. Teşekkürler

Rica ederim. Geri dönüşünü bekliyorum takıldığın bir yer olursa yardımcı olmaya çalışırım.

Radeon ayarlarından çözünürlük değiştiremeyince Windows'tan değiştireyim dedim, 1600x1200'e aldım ve yine 60 Hz'den başka seçenek gözükmüyor.
Rica ederim. Geri dönüşünü bekliyorum takıldığın bir yer olursa yardımcı olmaya çalışırım.
Screenshot_17.png
Screenshot_16.png

Son düzenleme:
Monitörün sürüsünün güncel olduğundan emin olalım öncelikle, bir başka çözüm yolu olarak radeon denetim masasını biraz kurcalamanı tavsiye etmekten başka bir şey gelmiyor aklıma. Benim başka yaşadığım bir hadise şöyleydi oradan yola çıkmak için bir kapı aralamak gerekirse. 31.5'' 144Hertz 1 ms bir monitör kullandım. Onda 1920x1080 HD yaparsam 144Hertz vermiyordu, ama düz 1920x1080 yaparsam 144Hertz veriyordu. Bundan bir yola çıkabilir miyiz bilmiyorum ama ileri düzey düzenlemeleri ekran kartı denetim masasından yapabilme şansımız var, elimde şu an AMD bir kart olmadığı için denetim masasının yollarını izleyip sana adım adım yardımcı olamıyorum. Denetim masasını biraz kurcalamanı tavsiye ederim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı