CSGO'da neden rank atlayamıyorsun?

snageX

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki giriş cümlelerinde hiç başarılı değilimdir, bu beceriksizliğimi belirterek bir giriş cümlesi yapabileceğimi düşündüm ve bu bahane yardımı ile başlıyorum.

(1.1)CS-GO Nedir, Ne değildir?
Öncelikle oyunları tanımak gerekiyor, CSGO ya da gelecekte kullanacağımız ismi ile CS2 nedir? CSGO Türkiye tarafında öncelikle FPS oyuncuları olarak hastalığımız olan CS 1.5, CS 1.6 oyunlarından sonra çıkmasıyla dikkatimi(zi) çekmişti, oyun ilk başlarda bugünü ile karşılaştırıldığında evet gerçekten de bu modern oyun dünyasını karşılayan bir oyun değildi, animasyonları, hitboxları, harita renkleri, voice-chat bit değeri ve bir çok özelliği CS 1.5 ve 1.6 oyunlarına bakıldıktan sonra ve o zamanın FPS oyunları ile karşılaştırıldıktan sonra gerçekten gözümüze kendini kanıtlamış bir oyunmuş gibi geliyordu ve o zamanlar bize abartı güzellikte bir oyun gibi gelmişti. Eski dik yürüyen karakter animasyonları, satın alma menüleri, cam animasyonları ve Roblox gibi gözüken texturelerini sonra başka bir konuda konuşuruz. Oyunun değişen özelliklerini daha fazla konuşmaya gerek yok çünkü konumuz neden rank atlayamadığınız üzerine.

(1.2)CS-GO'da neden rank atlayamıyorum?
Cs-go oyunu sanılan aksine tamamen iyi Aim stabilizasyonu olan kazanır oyunu değildir. Oyun içerisinde smoke bulunmaması, peeklemek için tercih edilip edilmemesi gereken pozisyonlar ve spray pattern yani mermilerinizin doğrusal bir düzlemde gitmesi için yapacağınız milimetrik mouse hareketleri olmazdı, sol tıka basar ve sırf farenizi iyi kullandığınız için herkesi yenerdiniz, öncelikle CS-GO'nun yalnızca AIM üzerine kurulu olmadığını anlamamız gerekiyor. Madde madde ilerlememiz gerekirse;

(1.3)CSGO'yu yalnızca koşup ateş etmek için oynamak CS-GO üzerinde yapabileceğiniz en basit hatalardan biridir, bir Rekabetçi modunda maç oynamadan önce ısınma amaçlı olarak AimBotZ(1.3.1) benzeri haritaları kullanarak "Tamam bugün 1500 bot vurdum ve artık maç için hazırım" demek en kötü tercihtir. Bu cümlenin kurulmasının ardından maça girildiğinde karşınıza gelecek o harita hakkında her smoke, flash ve yanıcı pozisyonlarını bilen bir adam sizi yalnızca bombaları ile pozisyon bozdurarak sıfır efor ile öldürebilir, öncelikle öğrenmemiz gereken konu budur. CS-GO üzerinde bileceğiniz üzere birden fazla oyuncuların kendisini geliştirip rekabet ortamını alevlendirmesi için yine kendi muhtemel rakipleri tarafından oluşturulmuş Atölye haritaları bulunmaktadır, bu haritaları(1.3.2) yalnızca mouse kullanım stabilizasyonunuzu oluşturmak için değil smoke, flash, yanıcı ve hatta pre-fire vuruşlar için kullanmanız size AIM haritalarının verdiği verimden daha çok fark sağlayacaktır ve bunu net bir şekilde anlayacaksınız emin olabilirsiniz. Oyunun haritalarında bulunan rakibinizin nerede bekleyebileceği hakkında bilgi biriktirerek o pozisyonlara erken konumlanmanız (Pre Aim ve Pre Fire) konusunda size yardımcı olacak haritalar(1.3.3) mevcuttur, bu haritalar sizlere ferrari-peek(1.3.4) attırabilecek haritalardır, siz düşmanınızı vururken onun "koşarak vurdu" diyeceği ortamları yaratmanıza yarayacaktır bu haritalar. Yazının özetine gelirsek oyun içerisinde yalnızca fare stabilizasyonunuzu arttırmayı hedeflemeyin oyunun amaçları için oluşturulmuş olan bomba ve peek pozisyonlarını ezberlemeniz sizi aimi müthiş birisi karşısında biraz da olsa direnmenize yardımcı olacak hatta bazen ona karşı kazandırtacaktır.

(1.4)CSGO'nun takım oyunu olduğunu unutmak oyun içerisinde en sık yapılan hatalardan biridir, Türkiye üzerinde en sık oynan harita olan Dust_2 üzerinden ilerlememiz gerekirse bu konuyu şu şekilde örneklendirebiliriz;
T-Side Dust_2 haritası üzerinde Terörist olarak başladığınızı varsayalım ve maç öncesinde gerçekten çok fazla ısındınız, yarım saat deathmatch sunucularında oynadınız ve 1000-2000 adet bot vurdunuz. Haritaya girdikten sonra gözlemlediğimi, eskiden kendim de yaptığım olan bir hata şudur ki bu yapılanlara güvenilerek ben her şeyi başarırım algısına kapılmak, öncelikle şunu belirteyim, öyle bir şey yok. CSGO ırk ve topluluk fark etmeksizin bir türlü aşılanamamış olsa da bir takım oyunudur ve takımınızla oynamadığınız sürece(Lurker rolünde oynamak ve Flank atmak hariç(1.4.1)) kaybedeceğiniz bir oyundur. Rakibiniz 5 kişi iken sizin eksik bırakmanız demek en az 1 el bombası, 2 flash, 1 smoke ve 1 yanıcıya denk gelmektedir her şeyden önce. Long üzerinden yapılan bir Rush oyununda eskik kalacak bu bombalar tüm roundu kaybetmenize sebep olacaktır, bu %99'luk bir durumdur, rakibin tamami ile Rifle olduğu roundda armorsuz ve silahsız bir eco round kazanmak ihtimaller arasında olduğu için %1 pay bırakmak istedim. Takımınız ile hareket etmeyip B tarafında tek tarafınıza site oyunu yapmaya çalışıyorken diğer taraftan arkadaşlarınızın aslında Long rush oynadığını görerek radardan ölmesini izlemek maalesef takımınızın tam anlamıyla Long oyununu kötü yaptığını değil sizin kötü bir oyuncu olduğunu gösterir, evet rakip Long kontrolünü iyi almış da olabilir fakat bunu iptal etmek gerçekten çok basittir. Bir Fake oyunu takım içi lideriniz tarafından veya o anda konuşan taktikçiniz tarafından söylenmediği sürece bu hareketleri yapmak sizin roundu kaybettirmekteki en büyük etken olduğunuzu kanıtlar. "Split oyunlar ve Fake oyunlar"(1.4.2) üzerine konuşmuyoruz, bir Rush durumundan bahsediyoruz. Takım içerisinde ekonomiyi takip etmeden, ben Dessert Eagle ile çok iyiyim Eco(1.4.3) kalmama gerek yok diyerek tüm takımın ekonomi döngüsünü bozarsanız sizin bir Deagle + Armor = 1700$ para harcadığınızı gören AWP hatası takım arkadaşınız SSG = 1700$ alacaktır ve böylelikle bir kaosu başlatarak sonraki roundların kaybının habercisi olacaksınız, bu argümanlarda düşük ihtimal olan Force(1.4.4)roundların kazanılma ihtimalinden bahsetmemekteyiz. Ekonominin bozulması demek peşine gelecek en az 2 roundluk bir kayıp serisi demektir, paranızı harcamamanız gereken round için kaybınız sonrasında bir Ak-47 + Full Armor alacak kadar kayıp bonusu kazanmayacak ve ortada kalacaksınız, bu sebeple tekrardan arkadaşlarınız bir kişi eksik oynamak zorunda kalacak. Takıma ayak uydurarak birlikte Eco kalıp birlikte Force yapmak en önemli durumlardan biridir.

CT-Side Tekrardan Dust_2 haritasını Türkiye üzerinde aşinalık seviyesi yüksek olduğu için istisna alıyoruz. CT tarafında yapabileceğiniz hatalardan ve en çok görülen şeylerden biri olan durum şudur ki, yakın olduğunuz bomba kurma noktasına oynamak yerine B'ye en yakın şekilde Spawn olsanız da Long tarafında AWP ile kapıya peeklemeyi sevdiğiniz için kapıya kadar koşmanızdır. Öncelikle bu takım uyumunu ve sizin mentalinizi öldüren bir durumdur, siz neden artık AWP ile longu vuramıyorum derken üzüleceğiniz esnada rakip de bu ego ve özgüven ile sizi her seferinde Long oyunu yaparak yerlerde süründürecektir, bu yapılmaması gereken bir hatadır, doğru pozisyon alabilmek için yakın doğdunuz bomba kurma alanında oynamak en doğru seçenektir, neredeyse her profesyonel takım da bunu uygular, nereye yakın doğduysan orada oynarsın.(1.4.5) Bu durumların yanı sıra Anti-Terörist tarafında da yapabileceğiniz hatalardan biri tekrardan ekonomiye uymamak olacaktır, T-Side için yazdığımız durum ile aynı olacağı için bu kısımdan bahsetmeye pek gerek bulunmamaktadır. Takım olarak yapmanız gereken durumlardan biri ise Anti-Terörist tarafında bir sonraki round silah almasını engelleyecek bir durumda olmadığı sürece yeterli parası olan kişinin her round kit almasıdır. Profesyonel arena üzerinde ikonikleşmiş durumlardan birisi olan Ninja-Defuse oyunun gerçeklerinden biridir ve hem sizin başınıza gelebilecek hem de düşmanınızın başına getirebileceğiniz bir durumdur, Ninja-Defuse dışında kalacak roundlar için ise kazanılabilecek bir Force veya Eco round için uzun savaşın sonunda 40 saniyelik bomba süresinden kalacak 8 saniyede dahi çözmenize yarayacak ve oh çektirecektir. Takım olarak birbirinizi radarlara muhtaç bırakmadan Info vererek oynamanız en büyük yardımlardan biri olacaktır, bir site oyunu yapıldığında Teröristlerin bombayı kurduğu bildirimini almadan o teröristlerin siteoyunu yaparak bomba kurma alanına girdiğini arkadaşlarınızdan erkenden öğrenmeniz sizi site kontrolünü daha erken yapmaya, hatta geçit vermemeye sürükleyecektir hatta Retake(1.4.6) atmanıza gerek bile bırakmayacaktır. INFO vermek ve takımla iletişim içerisinde kalmak CSGO'nun gerçeği ve vazgeçilmezidir.

Her iki site için takım içi rollerin maç öncesinde ayarlanması basit bir rakipten üstünlük başlangıcıdır.

(1.5) CSGO'nun yalnızca oyun olduğunu unutmak gerçekten insanlar tarafından vazgeçilmeyen bir hatadır. Yalnızca bir oyun oynuyorsunuz, 40 dakika boyunca karakterlere sol tık atacaksınız ve sonra baştan başlayacaksınız, kendinizi bu kadar kasıp, stres topu yapıp saçınızı başını yolmanıza gerçekten gerek yok. Dün 70 vurdum bugün önümde AFK kalan adamı bile vuramıyorum diyenlerinizi duruyorum, herkesin iyi ve kötü günü oluyor, şuanda dünyanın en iyisi sayılan oyuncular girdiği her maçı 16-0 kazanmıyor, bu sadece oyunda değil sporlarda da böyledir, Ronaldo ve Messi uzaylı seviyesinde olmasına rağmen her maçlarını kazanıp 90 dakikada 80 gol atamıyorlar. Oyunlarda bazen iyi, bazen de kötü günleriniz olur, bir gün tüm maçlarınızı kazanır maç geçmişinizi yemyeşil yaparsınız bir gün yeşilden eser kalmaz bunun kanunu budur, takımınızı suçlamak, arkadaşlarınız ile kavga etmek ya da daha da ileri giderek bilgisayarınızı masanızı parçalamak hiçbir şeyi çözmeyecek, bunlardan vazgeçin ve oyun olduğun unutmayın. FPS oyunları yüksek mental isteyen oyunlardır, bir kere düştüğünüzde onun hırsıyla ben bunu yapıyordum şimdi neden yapamıyorum etkisi sizi daha kötü oynamaya itecek ve moralinizi gerçekten yerle bir edecektir. Oyun içerisinde size birileri bağıracak, çağıracak, kendisini sizden 10 fazla vurdu diye dünyanın en iyi oyuncusu sanacak, bunlara aldırış ediyorsunuz, etmeyin, bunlar yalnızca başarısız ve iyi gün geçirmiş bir kaç oyuncu. Takımınıza en kötü oynayan arkadaşınız bir gün sizin iki katınızı vurabilir, rakibiniz sizi 16-0 yenebilir ve siz bazen rakibinizi 50 öldürme ile 16-0 yenebilirsiniz, bunlar yaşanacak ve yaşanmakta olan durumlardır, CSGO'nun bir oyun olduğunu unutmayınız.

(1.6) CSGO üzerinde antrenman yapmak gerçekten de sanıldığı kadar zor bir durum değildir fakat etkilidir. Yalnızca bir ölüm savaşı sunucusuna girerek 40 dakika boyunca şarkı dinleyip sağda solda sizler gibi fare stabilizasyonunu arttırmaya çalışan insanları vurmak işe yarayacaktır evet fakat maalesef yukarıda bulunan maddelerde bahsettiğimiz gibi bu yeterli değildir, CSGO bir takım oyunudur. Ne yapacağız, nasıl antrenman yapmamız gerekiyor? Öncelikle kullanmanız gereken birkaç atölye haritası mevcut(1.3.2)bu haritaları zaten yazımın sonunda adım adım paylaşmış ve anlatmış olacağım ama bahsetmek gerekirse bu mapler şu işe yaramaktadır; Bombayı nereye atarsanız nereye düşer, rakibe peeklediğinizde sizi nasıl görür, ilk peeklemeniz gereken nokta neresidir, sizi düşman nerede önce görür, siz düşmanı önce nerede görürsünüz ve benzeri bir çok konuyu öğrenebileceğiniz bir harita örgüsü paylaştım sizler ile. Antrenmanınızda AIM geliştirmek üzere olacak haritalar ve programlar tabii ki olmalıdır, CSGO takım oyunudur diye sayıklayıp durdum ama yalnızca takım oyunu değildir mouseu yerde gezdiren bir kişi tabii ki yalnızca smoke ve bomba atarak sizi yenemez.

(1.7) Ne istediğinizi ve neler yapabildiğinizi bilmek öncelikli olarak her şeyden önce yapmanız gereken şey ne istediğinizi ve neler yapabileceğinizi bilmektir. Oyun içerisinde kendinize bir rol(1.4.1) belirlemeniz zorunluluktur aslında çünkü bu yazıyı okuyorsanız ve buraya kadar geldiyseniz demek ki oyunu yalnızca koşarak oynamaktan sıkılmış bir bireysiniz ve rekabeti gerçekten hissetmek istiyorsunuz. Oyun içerisinde roller ve aim tarzları(1.7.2) bulunmaktadır, her oyuncunun bu özelliğini keşfetmesi ve bunun üzerine yürümesi kendisi için en büyük faydadır, tekrar futboldan bir örnek vermek gerekirse bu durumu bir Forvet oyuncusunun Defans yapmak ve kademede nasıl daha iyi dururum, nasıl daha iyi top keserim diye çalışması olarak bağdaştırabiliriz. Bir rol belirleyin ve bu rolü gerçekten üstlenebileceğinizden emin olun, hatta bir takım oluşturuyorsanız herkesin belirli bir rolü olsun ve onun üzerinden ilerleyin, bu hem kargaşayı çözecektir hem de sizi daha başarılı bir takım yapacaktır. Bunun yanı sıra oyun içi ayarlarınız gelmektedir, bir hassasiyet ve bir çözünürlük bulmak(1.7.3) size en iyi gelecek ve her şeyi tamamen değiştirecek bir durumdur, gerçekten büyük bir etkiyi size hissettirecektir.

Alıntılar ve açıklamaları;

(1.3.1) AIMBOTZ:
Oyun içerisinde AimBotZ ve CSGOHUB isimleri altında AIM konusunda kendinizi geliştirebileceğiniz mapler bulunmaktadır, bunlar dışında çok fazla AIM geliştirme haritaları atölyede bulunmaktadır fakat bu iki harita kendisini yüksek derecede kendisini kanıtlamış, ESL kullanıcıları ve profesyoneller tarafından da kullanılmaktadır. AimbotZ , CSGOHUB. Bu haritaları linkleri üzerinden Abone Ol tuşu ile Atölyenize ekleyebilir, oyun içerisinde Atölye Haritaları kısmından erişebilir ve keyfinize göre ya da benim önereceğim olan videoya göre kullanabilirsiniz.

(1.3.2)-(1.3.3) YPRAC Mapleri, paylaşacağım link YPRAC tarafından yapılmış neredeyse haritalar hakkında her şeyi çalışabileceğiniz her şeyi sağlayan atölye öğeleridir. Mapler hakkında hangi nade nereden atılırsa nereye düşer, hangi peek nereye atılırsa rakip önce görülür ve rakip muhtemel olarak genellikle nerede saklanır ve beni hangi pozisyonda bekler tarzında her sorunuza cevap alacağınız haritalardır. Link altından istediğiniz haritayı ekleyebilir ve bu konuları çalışabilirsiniz, gerçekten AIM çalışmaktan daha çok faydası olduğunu göreceksiniz.

(1.3.4) Ferrari Peek Türk kullanıcılar olarak anlayacağımız dilden konuşmak gerekirse Xantares Peek oyun içerisinde bulunan bir üstünlüktür ve gerçekten çok işe yaramaktadır. Ferrari Peek aslında CSGO içerisinde bulunan karşı koyulamaz gecikme sebebi ile rakibe refleks hakkı tanımadan peeklemeniz ve onu vurmanız durumudur, düşman sizi koşuyor görürken siz kendi ekranınızda aslında A ve D kombinasyonunu kullanıyor ve duruyorsunuz fakat oyunun gecikmesi bunu oyuncuya gösterene kadar siz o oyuncuyu vurmuş oluyorsunuz, nasıl yapılır kısmını tekrardan bir video paylaşarak kolayca anlamanızı sağlamak isterim.

(1.4.1) Oyun içerisinde bulunan roller. CSGO yalnızca Aim oyunu değil takım oyunudur dememizin sebeplerinden biri de oyun içerisinde kullanılmak üzere oyuncular tarafından geçmişten günümüze getirilmiş rol tanımlarıdır. Her profesyonel takımın role sahip oyuncular barındırdığını her sporda görüyor ve biliyoruz, buna göre transferler yapılıyor, antrenmanlar yön buluyor ve ödemeler yapılıyor. Peki CSGO ve FPS oyunlarında bulunan bu roller neler?

Entry-Fragger: Oyunumuzun ve takımımızın olmazsa olmaz, gerçekten oyunun bazen Aim üzerine kurulu olduğunu düşündürten fakat takım arkadaşları olmadığında pek de bir şeye kolay kolay yarayamayan rolü. Entry Fraggerler bizim en önde bulunan savaşçılarımızdır, rakibimiz olan Anti Teröristler bir bomba kurma alanını kimsesiz bırakmayacağı için içeriye yolladığı oyuncuyu birebir şekilde ilk karşılayacak ve yok edecek kişidir. Oyunun kaderi aslında bu oyuncuların elindedir biraz da, bu oyuncunun aiminin, mentalinin, crosshair placementının ve harita bilgisinin üst düzey olması gerekmektedir. Bu adamlar iyi olduğunda kazandıramayacağı site neredeyse olmamaktadır.
AWP Oyuncusu(AWPer): AWP oyuncusu yani çoğunlukla kullanılan ismi ile "AWPer" takımın isminden de anlayacağını üzere "Kanka AWP atsana long geçirmem"cisidir. Şakayı bir yana bıraktığımızda AWP oyuncuları aslında takımın neredeyse en yüksek refleksine sahip oyuncuları olmaları gerekmekte ve oyun zekalarının yüksek olması gerekmektedir. Dust_2 üzerinden tekrar yürüdüğümüzde bir Anti Terörist ve Mid oyuncusu olarak konumlanan AWPer'ın Double Scope Top Mid'e bakarken bir delinin Mid Double Door tarafından delilercesine P90'ı ile fırlayacağını da hesaba katması gerekmekte ve buna konumlanmalı ya da kendisine çok güveniyor ise ona da Flick atması gerekmektedir. Bu rolümüzün sorumluluğu çok fazladır çünkü Eco bir şekilde Mid konumuna Rush yapacak bir teröristin Mid pozisyonunda AWP'ye sahip olması mapi biraz kilitleyecek ve Anti Terörist tarafını tam anlamıyla "derde" sokacaktır.
IGL(In-Game Leader): Bu rolümüz benim değimim ile "küçük koç(coach jr.)" olarak geçmektedir. Oyun içerisinde her şeye karar veren, maç başından sonuna kadar her şeyden sorumlu tutulacak kişilerdir. Rakibi en iyi okumak zorunda olan, maç öncesinde en az koç kadar analizler yapması gereken, gerekirse defterine taktikler kaydetmesi gereken birisidir. Takımının o roundda nereye yürümesi gerektiğini, hangi hızda yürümesi gerektiğini ve ne silah alması gerektiğini belirleyecek kişidir kendisi. Takımın oyun içi koçu ve komandanıdır, komutadan sorumludur.

Lurk: Bu rol aslında herkesin "Ben de yaparım, ne yapıyor ki sanki?" diyerek küçümsediği ama en az diğer roller kadar roundun kaderini belirleyen zor bir roldür. Bir lurk oyuncusunun en iyi lurku atması için, radarını, takım infolarını ve rakibinin roundlarda nasıl hareket ettiğini takip etmesi gerekmektedir. Bir oyuncunun yalnızca takımının tam tersi tarafa giderek takımı sitea girdikten sonra rakibini arkalaması herkesin kolayca yapabileceği ve etkili olmasını sağlayabileceği bir hareket değildir. Lurk oyuncularının fazla Aim yeteneğine ihtiyaç duymadığı görülmüştür fakat oyun okuma yeteneğinin ve oyun takibinin en yüksek seviyede olması gerektiği aşikardır.

Support: Bir Support oyun içerisinde diğer rollerden ziyade en az stres altında kalan ve insanlarla pek ilgilenmeyen kişidir çünkü ilgilenmemesi gerekiyordur. Support oyuncusu her haritada her nade nasıl kullanılıyor bilmek zorundadır, onun yapacağı bir Fail nade kullanımı Entry-Fragger yapsa göz ardı edilebilir fakat onun tarafından yapıldığında kabul edilemeyecek seviyede olur. Support oyuncular tamamen takımını düşünen mütevazi oyunculardır, ben takımım kazanırsa turnuvayı kazanıyorum adam vurmak her şeyi ifade etmiyor diyen adamlardır ve sevdiğim insanlardandır. Bu rol için birilerini izlemek öğrenmek isterseniz yılların efsane Support oyuncusu olan Xyp9x gerçekten sağlam bir örnek olacaktır.

(1.4.2) Oyun türleri, CSGO içerisinde ve FPS oyunlarında ünlü olan iki adet oyun türü mevcuttur. Bunlardan birisi Split Rush iken diğeri Contact Play şeklinde adlandırılmaktadır.
Split Rush kısmından öncelikle bahsetmek gerekirse durum şudur; CSGO üzerinde haritalarda tek bir giriş bulunmamaktadır, genelde iki bazen ise üçüncü girişler bulunmaktadır oyun içerisinde. Dust_2 üzerinde Long'a bodozlama olarak bir Rush yaptığınızda bunun adı yalnızca "Rush" olur fakat bunu 2 Short 3 Long şeklinde ayrılarak yaptığımızda yani ingilizce ismiyle Split ettiğimizde artık Split Rush taktiğini uyguluyoruz demektir. Bu durumlara ekstra olarak bazı vakitlerde 1 Lower, 2 Short ve 2 Long yapılabilmektedir. Haritalara göre ise bu durumlar ve pozisyonlar değişiklik göstermektedir.

Contact Play aslında çoğunlukla sessiz olarak rakibin hata yapmasını beklemek adına sessizce oynanan roundlar için kullanılmaktadır, genel olarak bakıldığında evet yanlış bir tabir değildir çünkü gerçek amacı rakibi beklenmedik bir anında yakalamak ve dalgınlığı anında güzel bir timing ile saldırmaktır. Contact Play biraz şans ve rakibi okuma sayesinde yapılabilecek bir taktiktir fakat gerçekten istendiği gibi yapılarak nadeler ile birleştirildiğinde karşı konulamaz, rakibi şaşırtacak hatta bazen nerde bunlar diyerek sıkılıp rushlatacak bir taktiktir.

(1.4.3)(1.4.4) Eco, Force ve Buy Roundlar: CSGO içerisinde bulunan round başlamadan takımca planlanıp ona göre hareket edilmesi gereken bir nevi ekonomik terimlerdir.

Economic(Eco) Round: Neredeyse hiçbir şey alınmadığı, alınacak ise sonraki roundun sağlayacağı kayıp bonusuna bakılarak en az seviyede harcama yapılan roundlardır, maçı sıkıntıya sokmamak için tek rounddan fedakarlık edilerek 3 rounddan olmamak için kullanılan bir ekonomik taktiktir. Takımda parası round kaybedilse de ikinci round da silah alabilecek kadar parası olan kişiler haricinde kimsenin bir şey satın almadığı taktiktir, hiçbir şey alınmayan roundlar Full Eco olarak adlandırılır. Bir de genellikle kullanılan Eco taktiği mevcuttur, bu ise en az 2500$ kalacak şekilde harcama yapılan roundlardır.

Force Round: Force Roundlar genellikle maçın artık dönemeyeceği, takımın açık ara fark ile önde olduğu sırf denemek için satın aldığı, yarı değişmeden önceki son round olduğu ya da Force roundun kazanılmasının rakip tarafı çökerteceği zamanlarda kullanılmaktadır. Force roundlar bazen gerçekten çok etkili olabilmektedir, bu roundlarda para neredeyse sıfırlanır ve herkes alabileceği en maks eşyayı alarak parasını verimli kullanır, bütçe düşük olduğunda yapılır ve bütçe en verimli şekilde kullanılmaya çalışılır, etkili olduğu aşikardır. Round kazanılırsa rakip tarafa en az iki round silah aldırtmayacak bir force yapmak gerçekten mental olarak da dahil olmak üzere bir çok üstünlük sağlatacaktır. Tehlikeli fakat etkili kullanıldığında etkili olan bir taktiktir.

Quasi
-buy: CSGO Türkiye tarafında çok yabancı olan bir terimdir, Turnuva maçları oynayan takımların kullandığı fakat neredeyse hiçbir Türk rekabetçi maçında duyulmamış bir taktiktir. Bu taktik biraz Force biraz da Eco round ile benzerdir, bu roundda para sonraki roundda da silah alınabilecek kadar bırakılır fakat yine de silah alınır. Özellikle SMG, Shotgun ya da Pistol tercih edilir, bunun sebebi ise verilecek öldürme bonusunun bu silahlarda fazla olmasıdır.
Full Buy: Neredeyse almanız gereken her silahı ve bombayı alabileceğiniz paraya sahip olduğunuz roundlarda kullanılan bir taktiktir. Bu roundlarda herkeste AWP, Rifle ve en az sitegirişlerinde olanak sağlayacak nadelerden toplamda 3 tane bulunmalıdır, bu nadeler 1 yanıcı, 1 flash ve 1 smoke şeklinde genellikle kullanılmaktadır.

(1.4.5) Roundu Spawn noktasına göre oynamak: Hepimizin bildiği üzere CSGO üzerinde her haritada farklı noktalarda Spawn olmaktayız. Bu noktalar bazen bizi bir siteın en uzak tarafına fırlatabilmektedir, biz A oynamak istiyorken bizi B'ye en yakın yerde spawnlayabilmektedir. Bu konuda sıklıkla kullanılan yöntem ise "Play For Spawn" yani Spawn olduğunuz noktaya göre oynamaktır, bir görsel ile renklendirmek gerekirse;

1694180920673.png

En kötü ihtimal ile oluşabilecek bir eşit mesafe spawn da oluşması gereken oyun kurulumu bu şekildedir. Görselde görünen yakınlığa sahip oyuncular kafalarında yazan yerde ve rolde oynamalıdırlar. Bu durumlar AWP oyuncularının rahatlığına sağlamak adına roundlara göre değişiklik gösterebilmektedir.

(1.4.6) Retake oyuncular tarafından açılan Topluluk Sunucularında kullanılan bir oyun modudur fakat oyun içerisinde de bir karşılığı mevcuttur. Bir site kontrolü rakibe devredildiğinde CT tarafından ivedi şekilde yönelerek kendileri arasında kullandıkları iletişim sayesinde rakipten Site kontrolünü geri almaları durumudur. Bu durum yalnızca takımca yapılan bir şey değildir, Clutch atılmasına sebep olunan bir durumdur aynı zamanda, tekil olarak da yapılabilmektedir. Örneklerinden biri ise videodadır.

Her şeyin özeti olarak belirtmek gerekirse CSGO aslında çok fazla detayı bulunan gerçek bir rekabet oyunudur, rank atlamamanızın sebebi oyun veya takımınıza gelen Rus oyuncular değil sizin aslında farkında olmadığınız detaylardır. Daha fazla detay mevcut fakat konunun rehber niteliğinde bir yazıya dönmemesi adına kısa tutmayı tercih ettim. Daha fazla eklenmesini istediğiniz terim veya konu olması durumunda konuya her zaman ekleme yapmaya açığım ve sorularınızı cevaplamaya da aynı zamanda açık olduğumu belirtmek isterim. Buraya kadar gelen herkese teşekkür ederim, attığınız Headshot olsun.

Son düzenleme:
Uzun analizlere gerek yok Max 6-7 tane map belirleyin ve oyunu düzenli oynayın aiminiz iyi olmasa bile kas hafızası oluşacağı için iyi seviyelerde kill almaya başlayacaksınız rank atlarsınız o zaman.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı