CUDA Çekirdekleri Nedir, Ne İşe Yarar?

  • Konuyu başlatan Bekir Öztürk
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 6
  • Görüntüleme 24B
Google de aratman yeterliydi.
CUDA, Nvidia tarafından ortaya konulan, bilgisayarın işlem performansına yüksek oranda katkı yapan bir paralel programlama platformudur. C, C++, C#, Fortran, Java, Python gibi programlama dilleri ile yazılmış algoritmaların GPU yani “grafik işlem birimi” üzerinde çalışmasını sağlayan bir sistem olarak da tanımlanabilir.
Paralel programlama, birden fazla CPU’nun bir arada çalışmasını istediği için zorluk çıkartır. CPU’lar aslen seri işlemcilerdir ve birden fazla CPU’nun bir arada kullanılabilmesi için karmaşık yazılımlar gerekmektedir. CUDA ise bünyesinde zaten paralellik yarattığı için bu zorlukları ortadan kaldırıyor.
CUDA etkinleştirilmiş GPU ile görüntü ve video işlem, hesaplamaya dayalı biyoloji ve kimya, akışkan dinamiği, bilgisayarlı tomografi, sismik analiz, ışın izleme ve çok daha fazlası dahil olmak üzere geniş bir aralıkta kullanım alanları bulmaktadır. CUDA, sadece NVIDIA GPU’larda çalışması itibariyle rakiplerinden farklı olsa da 2012 yılı itibariyle dünya üzerinde 300 milyondan fazla CUDA destekli GPU olduğu bilinmektedir. Bugün bu sayı daha da üst seviyeye ulaşmıştır. (Alıntıdır.)
 
Etkinleştirme gerekmiyor diye biliyorum. Ama giriş seviyesi işler için gerekmez. Profesyonel olarak çalışacaksanız işinizi kolaylaştırır.
 
CUDA çekirdeklerini kullanabilmek için sürücüsünü indirmen gerek ve kullandığın programda CUDA'yı aktif etmen gerek diye biliyorum. Ben böyle kullanabilmiştim en azından. CUDA 'yı aktif etmek için kullandığın programa göre aratabilirsin internetten, dünya kadar içerik çıkacaktır.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı