Cyberpunk 2077 incelemesi

Okudum ve kararımı veriyorum. Çöp. 10 saat kendimi zorlayarak oynadım, yok olmuyor.
Ben oyunu sevmek zorundasın veya oyun hoşuna gidecek demedim. Sonuçta ortada iyi kötü emek var ve çöp demek doğru değil bence. Oyunu sevmeyebilirsin ama çöp dediğin zaman saygısızlık etmiş olursun. Herkes de kendine yakışanı yapıyor tabii ki.

8 yıl uğraşılmış ve defalarca daha iyi çıkması için ertelenmiş oyun eğer bu şekilde çıkıyorsa, benim bu oyuna “çöp” demem en doğal hakkımdır. Hayatımda hiç bir oyuna çöp demedim ama bu oyun benim beynime kan sıçratıyor. Verilen emeğe yazık.

Grafikler bence hiç ağam şağam değil. Hem XSX hem de 2070S (2K Ultra) PC ile baktım ve muazzamlık göremedim.
2019 yılında çıkan Gears 5 bile grafiksel açıdan daha güzel.
RPG konusunda çok daha iyi oyunlar var.
Aksiyon konusunda da çok daha iyi oyunlar var.
Ee o zaman bu oyun türüne ne katmış? Hiç bir şey.

Anladım sen şu tartışılma yapılamayacak tayfadansın, beğenmediğin her şeye çöp demeye devam et. İyi forumlar sana.
beğenmediğim her şeye çöp diyorum aç benim yolu

Bana Cyberpunk'ın türüne ne kattığını söyler misiniz? RDR2 mesela açık dünyanın nasıl yapılacağını gösterdi veya GoW yakın dövüş oyunlarının çok iyi olabileceğini gösterdi. Cyberpunk ne kattı? Hiç bir şey.

CD Projekt RED yönetim ekibi yüzünden çok kötü çıkış yapmış bir oyun. Kesinlikle potansiyeli fazlaca var. Ama sanki oyun bıçakla kesilmiş gibi. Eksiklikleri giderildiğinde her indirim döneminde önereceğimiz bir hal alacağı kesin. Lakin hiçbir oyuna (istisnalar var tabi) çöp tabiri iliştirmek bu forumun kültürüne aykırı gibi geliyor bana.

Oyun 8 yıl geliştirilmedi. Bu hep yanlış bilinen bir bilgi. 8 yıl önceden duyurulması 8 yıldır kodlanıyor anlamına gelmiyor. Oyun geliştirmek kodlamadan ibaret değil diyebilirsiniz lakin sürülen ürün sonuçta bir dizi koddan ibaret. Kodlanmadığı sürece bir anlamı yok. Projenin yönetim ekibinin hataları var.

Keanu abinin projeye girmesiyle hikaye ve kurgusunda değişikliklere gidildiği biliniyor. Hatta bazı tahminlere göre yeniden yapılmış olma ihtimali bile var. Kısaca geliştirici ekip bir şeyler yaptıkça bir taraftan kaybetmişler. Ayrıca oyun motoru da oyunla beraber geliştirilmiş. Haliyle oyun çok daha kısa bir geliştirip - tamamlanma süresine sahip. (3 yıl gibi bir sürede oyun bu hale geldi)

Bunların yanında CDPR, PR çalışmalarına geliştirme sürecinden daha fazla vakit ayırmış özellikle E3 Demosu ve tanıtımları için harcanan süre ve oyunun demodan yakından uzaktan alakası olmaması gibi sahte reklam çalışmaları. Haliyle bu yönden de ağır darbeler yemiş.

Özetle oyun değil oyunun yönetim ekibi çöp. Oyundaki potansiyeli ve hazırlanmış görev sinematikleri olsun, kurguları olsun gördüğünüzde sadece yazık olmuş diyebiliyoruz. Hissedar abiler oyunun RPG'den daha uzak olmasını istemiş gibi. Çünkü oyunun titleı defalarca değiştirildi. Şuanda girip bakarsanız twitter hesaplarında "Action & Adventure" yazar. Ama oyun RPG diye pazarlandı ilk etapta. Haliyle oyuncular bunu göremeyince küplere bindi.

Evet zamanla bazı şeyler düzelsede RPG olayı düzelmeyecek. Bunu ancak DLC ler ile yapabilecekler. Ama DLC hiçbir zaman ana hikaye kadar prodüksiyonlu olmayacağı için maalesef o taraf ziyan oldu diyebiliriz.

He bir de grafikleri konusunda ki yoruma katılmıyorum. Oyun şahane görünüyor.

Açık dünyası diğer rol yapma oyunlarından çok daha renkli ve detaylı. 'Night City' atmosferi ve temasının nasıl yapılacağını gayet iyi gösterdiğini düşünüyorum. Ek olarak çatışma mekanikleri olarak bir rol yapma oyununa göre gayet başarılı buldum. Görev ve oynanış sayısı olarak da kısa değil ve görevleri birden fazla yapma şekli olduğu için daha eğlenceli ve kişisel olabiliyor. Neyse burada tüm oyunu özetleyip de kafa ütülemeye gerek yok. Evet oyun başarılı bir çıkış yapmadı ve teknik hataları fakat 'çöp' olarak nitelendirilecek derecede oyuna saldırmak doğru değil. Ne kattı demiştiniz, ilk cümlelerde özetledim. Oyun güzel demiyorum, sadece 'çöp' olarak nitelendirmek saygısızlıktan başka bir şey değil. Ayrıca bir oyunun güzel olması için türüne yön verecek şeyler yapmasına gerek yok, her oyunu bu beklentiyle bekliyorsanız çok hayal kırıklığına uğrarsınız.

Son düzenleme:
RDR2 açık dünya tasarımına herhangi yeni bir şey katmadı, sadece daha iyi yaptı. GoW'da aynı şekilde, ilk defa yapılan bir sinematik aksiyon oyunu değil GoW. Yeni bir şey katmak öyle çok kolay bir şey değil. Sayılı oyun vardır öyle oyun dünyasına yön verecek. Her oyundan bu beklenti ile bir şeyler bekliyorsanız dünya üzerinde sadece bir kaç oyunu sevmeniz gerekecek.

O anlamda kattı değil. Daha iyi yapıldığını gösterdi anlamında.
Türüne bir şey katmadı onu geçtim. Peki herhangi bir türü diğerlerinden daha iyi yaptı mı?
RPG: Hayır (Skyrim, New Vegas)
FPS Shooter: Hayır (Halo, Doom)
Açık Dünya: Hayır (RDR2, GTA5)
Geri kalan ne varsa da hayır. Herhangi bir oyundan daha iyi yaptığı bir şey yok.
Mesela siz FPS shooter oynayacağım diye Doom yerine "Sabotaj" mı oynuyorsunuz? Hayır, mantıken türünün iyilerini seçiyorsunuz.

Ki Cyberpunk bir RPG değil. Son seçim dışında hiç bir seçim hikayeyi tam anlamıyla etkilemiyor.
RPG=Role Playing Game= Rol Yapma Oyunu.
Ve bir rol yapma oyununda seçimler hikayeyi etkilemeli. (bkz. New Vegas)

Tamam zaten ben de dünyanın en iyi oyunu demedim ki, oyun eksik çıkarılmış, hatalı çıkaran yönetim ekibi yüzünden geliştiricilerin yaptığı potansiyel hiç edilmiş dedim. Yani oyun : İYİ ama bir başyapıt veya türünün örneği değil. Tek söylebileceğim türünün örneği Cyberpunk temasıdır.
Lakin siz oyunlardan her seferinde diğer türlerini geçmesini bekliyorsanız çok zor bir oyunu sevmeniz. RPG konusunda da Skyrim veya New Vegas türünün en iyi örneği değil Baldurs Gate, Pillars of Eternity gibi daha iyi inciler var. Yani bir türün en iyi örneği olmak zor bir şey.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…