Daha önce Gastrit olup bundan tamamen kurtulan var mı?

Üniversite okurken ben de bir süre bu hastalığı çektim. Mide filmi çekildim, gastrit demişti doktor. Stresten olmuştu bende. Yeme içme konusundaki önerilere ek olarak stresten mümkün olduğu kadar uzak durmanızı öneririm. Asiti tetikleyen en büyük şey bu çünkü.

@XEfe.Bey Bildiğim kadarıyla herhangi kalıcı bir tedavisi yok maalesef. Ben 2 yıldan fazladır, 3 yıla yaklaştı hâlâ böyleyim. Eskiye göre daha iyiyim ama tam olarak geçmiş değil.
@161553 Doğrudur stres bu durumun tetiklenmesine sebebiyet verebiliyor.

Söz konusu hastalık Gastrit ise öncelikle bilmelisiniz ki mide duvarı kendini son derece hızlı tamir erme özelliğine sahiptir. Özellikle genç yaşlarda midenizin kendi kendini tamir etmesine fırsat verdiğinizde muhtemelen hızla iyileşirsiniz.

Midenin kendini tamir etmesi için mide asidinin azaltılması gerekir. Çünkü mide asidi yediğimiz türlü besinleri ve etleri sindirdiği gibi kendi tahriş olmuş mide duvarını da sindirebilir (mide ülseri).

Sonuç olarak mide asidini arttıran çok acı, çok tuzlu ve çok yağlı şeylerden uzak durun.

Mide asidini azaltan proton pompa inhibitörleri gün 1 tane aç karna kullanımı standarttır. Yaklaşık 22-25 saat boyunca midede asit üretimini azaltırlar. Böylece mide asidi daha az yakıcı bir yer haline gelir. Düzenli kullanıldığında en iyi etkisini gösterir.

Gaviscon, Rennie veya Gastren gibi aljinat içeren ilaçlar geçici çözümdür. Anlık olarak mide asidini nötralize eder. Alglerden elde edilen aljinat, mide suyunu emerek mide asidinin yemek borusuna geri kaçışını engeller. Bu ilaçlar aynı zamanda anti asittir. Mide asidini nötralize eder. Asidik etkiyi düşürürler. Kısa sürede etki ederler. Kısa sürede etkileri biter.

Antepsin (sukralfat) ise mide duvarına yapışır. Mide duvarı ile mide asidi arasında bir çeşit bariyer oluşturur. Bu ilaç hakkında sorulan birçok soruya cevap vermiştim. Şurdan bakabilirsiniz: Antepsin

Sonuç olarak ciddi hastalıklarda bu üç grup ilaç birlikte reçete edilebilmektedir.

Mide asidini azaltan proton pompa inhibitörleri gün 1 tane aç karna kullanımı standarttır. Yaklaşık 22-25 saat boyunca midede asit üretimini azaltırlar. Böylece mide asidi daha az yakıcı bir yer haline gelir. Düzenli kullanıldığında en iyi etkisini gösterir.
Rabelis de PPI değil mi?

Şuruplardan ise Gaviscon Double Action kullanıyorum. Antepsin daha mı iyi?

Rabelis de PPI değil mi?

Şuruplardan ise Gaviscon Double Action kullanıyorum. Antepsin daha mı iyi?
Rabelis de bir PPI. Gaviscon Double Action ise bir anti asit ve aljinik asit içeriyor. Aljinik asit mide suyunu emiyor.

Anti asit ise şöyle çalışıyor; mide fazla asidik olup yakıcı hale geldiğinde karbonat gibi baz karakterli bir şeyler içiyorsun. Asit ile baz birbirini nötürlüyor. Daha az etkili hale gelen mide asidi daha az yakıcı hale geliyor. Standart kullanımı yemeklerden sonra mide yanması olduğunda alınmasıdır.

Antepsin ise bambaşka: yemeklerden bir saat kadar önce alıyorsun. Ağızdan anüse doğru ilerledikçe sindirim sistemi duvarına yapışıyor. Sen sonrasında yemek yediğinde mide duvarı üzerinde bir çeşit bariyer oluşuyor. Ahşap üzerindeki vernik gibi hayal edin. Sonra bağırsaklara doğru ilerleyip kaka ile atılıyor. Kana geçmesi, karaciğer böbrek gibi organları etkilemesi durumu yok pek. Genel olarak güvenli bir ilaç. Japonya menşeli bir ilaçtır. Türkiyeye bilim ilaç getiriyor.

Detaylı açıklamaları hekimim yanımda da yazmıştım. Bakmak isterseniz:
- Antepsin
- Rabelis
- Gaviscon Double Action

Bu arada Rabelis gibi bir PPI ilacı, Gaviscon gibi bir antiasit ve Antepsin birlikte kullanılabilmektedir. Bu üçü gastrit tedavisinde birlikte reçete edilebiliyor.

Bu üç grup ilaçtan biri diğerinin yerine geçmez. Özellikle antepsin diğerlerinden tamamen farklı mantıkta çalışır. Koruyucu yüzey oluşturur.

PPI asit üretimini azaltır.

Antiasit ilaçlar ise “geçici” olarak mide içindeki pH değerini yükseltir. Tıpkı karbonat gibi.

Ve bir kez daha hatırlatmış olalım. Yeyip içtiğiniz şeylere dikkat etmelisiniz.

Son düzenleme:
@polat.abdulkadir Teşekkürler. PPI arasında en iyisi hangisi?
Rica ederim. Öncelikle bu önemli bir soru.

Bu konuda ilaç reklamı yapmaksızın şunları söyleyebilirim.

Lansoprazol genel olarak ilaç içildikten sonra nispeten daha kısa sürede etkisini göstermeye başlıyor. (Lansor ve lansoter gibi)

Rabeprazol tok alındığında etkisini en çok gösterebilen. Aç alma zorluğu yaşıyorsanız Rabeprazol doğru tercih olabilir. Örneğin Ramazan ayında oruç tutan insanlar için Rabeprazol daha efektif oluyor. (Raneks ve Rabelis gibi)

Omeprazol İngilterede çok popüler. Gebe kadınlar kullanabilir yan etki riski son derece düşük diyorlar. Ancak omeprazol ingiliz üretimi. Yani mesele biraz ekonomik. Türkiyede Omeprol ve Omesek var.

Genel olarak şu bir gerçek, proton pompa inhibitörleri arasında müthiş farklar yok. Her biri diğeri ile benzer etki süresine sahip. Kimyasal yapıları da benzer. Burada esas farkı siz oluşturuyorsunuz.

İnsanlar arasındaki genetik farklılık çok daha fazla PPİ ilaçlar arasındaki farklara göre. Sonuç olarak birden çok PPİ türü deneyip sizin için en uygun olanı seçebilirsiniz.

Son olarak bazı ilaçlar alternatif kullanım kolaylığına sahip. Granüllü yapısıyla Lansor, yutamayan hastalara dış kapsül açılarak pipetle granüller şeklinde verilebiliyor.

En iyi proton pompa inhibitörü ilaç, sizin en çok memnun olduğunuzdur.

Gastrit olup dışkısından kan gelmesi normal mi bilmiyorum fakat tedbir için kolonoskopi olmanızı tavsiye ederim. Kan gelmesi bağırsak kanserine kadar gidebilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı