Daireye kadar fiber yapabilir miyim?

rusensenkal

Kilopat
Öncelikle merhaba. Arkadaşımın binasında fiber kutu var fakat dairesine o fiber kutu üzerinden bakır dsl kablo ile bağlantı geliyor. O kutudan dairesine fiber kablo çekebilir mi?

Öncelikle merhaba. Arkadaşımın binasında fiber kutu var fakat dairesine o fiber kutu üzerinden bakır dsl kablo ile bağlantı geliyor. O kutudan dairesine fiber kablo çekebilir mi?
Çekebilir tutan yok ama işe yaramaz. :p
Çünkü FTTH ile FTTB sistemlerin çalışma prensipleri farklı. Mevcut kabinin içerisinde, dairesine çektiği fiber kabloyu bağlayacak bir port bulunmaz.
Daireye bakır DSL kablo çıkıyor dediğinize göre muhtemelen T11/T21 kabine sahiptir. Bu kabinin içerisinde tıpkı sokaktaki kabinler gibi DSLAM cihazı bulunur. Bu cihaz fiber kablodan gelen sinyali SFP modülü vasıtasıyla bakır kabloya aktarıp dağıtım yapar.

DSLAM'ı şuradan inceleyebilirsiniz: Dslam - Ortadoğu Telekomünikasyon

Şu videoda biraz karışık da olsa anlatılmış :
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Birkaç DSLAM fotoğrafı :
Dış mekanda kullanılan Tip-7 kabinin içerisi:

9fae811c51d85fd96975409cf2652bd5.jpeg

Bu da genelde iç mekanlarda kullanılan bir kabinin içerisi : (Tip-11 veya Tip-21'dir muhtemelen tam bilmiyorum)

asdasfsdgsfgdfgsf.jpg

Dış mekan ile iç mekan kabinlerinin mantığı aynı. Fiber kablodan gelen optik sinyali SFP modülüyle oku ve bakır kabloya aktar. Sonra da regletlerle dağıtım yap.
Reglet dediğim şey ankastre kutusunda da bulunan çift tel dağıtım yapan aparatlar: https://www.hepsiburada.com/krone-kutu-telefon-reglet-10-lu-kesmeli-pm-HB00000KVE1K

SFP modülüne şu videodan bakabilirsiniz :
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Oysa FTTH (eve kadar fiber) altyapıda bu kabinler kullanılmaz. Fiber kablo binaya gelir, binadaki dağıtım kutusundan dairelere OBK dediğimiz fiber kablo dağıtılır.

Bir dağıtım kutusu :
IMG_20190614_075211_539.jpg

Kutuya soldan giren kalın turuncu kablo ana hat fiber kablosu. Sağdan giren ince sarı kablolar ise bahsettiğim OBK'lar.

Dağıtım kutusunun içi :

20220101_082421.jpg

Kırmızı ile işaretlediğim porta giren ince siyah kablo, ana hat kablosunun içerisindeki bir core'a (telaffuzu kor, anlamı da çekirdek) füzyonlanmış (kaynatılmış) olan bir pigtail. Pigtail dediğim şey fabrika çıkışlı olarak bir ucu konnektörlü diğer ucu boş olan fiber kablo.
Pigtail : SC/UPC Pigtail | Single Mode G657.A2 | 0.9mm | Single Mod Fiber Optik Pigtail

Bu pigtailin girdiği port, yeşil ile işaretlediğim PLC ismindeki prizmaya giden kabloya bağlı. PLC dediğim şey optik sinyali dağıtma görevi üstlenen bir prizma : 1x32 | Mini Modül PLC Optik Bölücü | Fiber Optik Bölücüler

Bu PLC'nin diğer ucundan çıkan beyaz kablolar üst tarafta dip dibe duran mavi portlara gidiyor. O mavi portlara da dairelerden gelen OBK'lara füzyonlanmış olan pigtailler takılınca daireye kadar fiber kablo dolayısıyla optik sinyal gitmiş oluyor.

Şimdi bütün bunların ışığında özetleyeyim. FTTB sistemde daireye kadar fiber kablo çıkmaz çıkamaz. Çünkü o kabinde ne PLC vardır ne de OBK'nın girebileceği port. Zaten öyle olsaydı FTTB değil FTTH olurdu.

Meraklısına birkaç füzyonlama videosu :

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı