Darboğaz Nedir?

Bu videoyu da tavsiye ederim aklımda bu sorunun aynısı vardı bu video ile gitti. Videoda A10 7890k ve AMD Fury kullanılmakta.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Darboğaz insanın kendine yakışanı giymesidir. :)

Şaka bir yana, işlemci veya ekran kartı performansı bir denge içinde olmalı. Biri güçsüz kalırsa, diğerinin potansiyeli boşa gitmiş olur. Mesela güçlü bir ekran kartınız var ama işlemciniz güçsüz diyelim. Ekran kartınızın %100'ünü kullanamazsınız. İşlemcinin gücüne göre %50, %70, %30 gibi kullanımları yaşamanız mümkün. Tam tersini düşünelim, çok güçlü işlemciniz var ama ekran kartı çöp. İşlemciye harcadığınız paraya yazık olur, çünkü oyunlarda hiçbir zaman tam performans çalışmayacak. Tam performanstan kastımız %100 çalışması değil. %100' ulaşırsa sistemde yavaşlamalar olacaktır. Ama güçlü bir işlemci demek, güçlü bir ekran kartını besleyebilecek potansiyele sahip olmak demek. Ortada besleyecek adam akıllı ekran kartı yoksa, o işlemci boşuna çalışır. Darboğazın sisteme bir zararı yok. Sonucunda sadece almanız gereken performansı alamazsınız.

RAM konusunda da bu mantık biraz geçerli. Sistemin RAM ihtiyacını karşılamanız gerek. Sistem yük altında 10 GB kullanıyorsa ve sizde 8 GB RAM varsa performans düşer, kasmalar olabilir, donmalar olabilir. 10 GB ihtiyaç varken 12 GB RAM'e sahip olmak da yanlış, özellikle yeni sistem toplayanlar için söylüyorum bunu. Veya elinde 8 GB RAM olup, üstüne 4 GB eklemek isteyenler için. Ucu ucuna olmaz bu iş. 5 GB kullanıyorsa 8 GB olmalı, 10 GB kullanıyorsa 16 GB olmalı. 14 GB kullanıyorsa 24 veya 32 GB RAM olmalı bilgisayarda. 10 GB RAM kullanımı olan bilgisayar 16 GB RAM'e sahipse, full performans çalışacaktır. RAM'den yana bir kısıtlama olmaz. Ama RAM ne kadar fazlaysa o kadar iyi diye bir kural yok. 10 GB kullanıyorken, 16 yerine 32 GB RAM almanın bir faydası yok. Performansa etkisi olmaz. Genel itibariyle böyle açıklanabilir darboğaz. :)
Hocam kıymetli ellerinize sağlık. Benim galiba PC darboğaz yapıyor. Ölü bilgisayarımı canlandırmak için GTX 750 ekran kartı aldım DDR2 kullanıyorum, 4 GB RAM var. İşlemci MÖ 700 yıllardaki Intel Pentium 4 CPU'yu kullanıyorum :) Şaka bir yana bu sene Intel Core i3 6100 alacağım. MSI H110 anakart, DDR4 8 GB RAM alacağım. Peki sorum bu yeni işlemciden darboğaz olur mu?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Örnek bir darboğaz vereyim GTX 1080 bir ekran kartlı PC'ye Intel Core i3 işlemci takılmasıdır. Yani yüksek bir ekran kartına veya işlemciye low bir işlemci veya ekran kartı takmaktır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı