Rehber Dark Reader - İnternetin Işıklarını Söndürün!

Chromium tarayıcılar, gelişmiş ayarları ile tüm siteler için koyu tema desteği sunuyor. Ama bu koyu tema, Google sunduğu Yüksek kontrast gibi çalışıyor. Bu koyu temayı istediğimiz gibi ayarlayamıyoruz. Ayrıca tarayıcı ve sitelerin görsellerini bozuyor.
Chrome yapılan ayarların neredeyse hepsi, diğer Chromium tarayıcılar da çalışmaktadır.

Bu yüzden, koyu teması olmayan siteler için Dark reader uzantısını tavsiye ediyorum.
Dark reader Firefox, Safari, Edge ve Chrome web mağazasının uzantılarını çalıştıran tüm tarayıcılarda çalışıyor.

Uzantıyı yükledikten sonra şu ayarı açmanızı öneririm. Koyu teması olan sayfalarda uzantı görselliği bozabileceği gibi ayrıca koyu tema uyguladığından sayfaların açılışına etki ediyor. Ayrıca Excel, Word veya QR kod okutacağınız sitelerde koyu temayı kapatın. Hareketli öğelerin olduğu sitelerde sayfanın donmasına yol açabilir. Bu tarz durumları hissedince uzantıyı site için devre dışı bırakıp, sonrasında sayfayı yenileyin.

Eki Görüntüle 1769644

Her web sitesi için koyu mod. Gözlerinize iyi bakın, gece ve günlük gezinti için koyu renk tema kullanın. Dark Reader, reklam göstermez ve kullanıcının verilerini hiçbir yere göndermez. Tamamen açık kaynak kodludur. darkreader/darkreader
Yüklemeden önce benzer uzantıları devre dışı bırakın. Gezintinin tadını çıkarın!

Dark reader uzantısının özellikleri ve kulllanımı:

Uygulama yüklendiğinde, tüm siteleri koyu yapıyor. Buna ek olarak görsel filtre, font değiştirme ve büyütme gibi seçenekleri de var. Koyu teması olan sitelerde devre dışı bırakabilir ya da sadece istediğiniz sitelerde açılması için, siteleri tek tek ekleyebilirsiniz.

Dark reader uzantısı kapalıyken:

Eki Görüntüle 500066

Dark reader uzantısının Açık renk modu açıkken:

Eki Görüntüle 500067

Dark reader uzantısının Koyu renk modu açıkken:

Eki Görüntüle 500068

Chrome, Opera ve Mozilla tarayıcılarının bazı ayar sayfaları ve tarayıcıları kullanırken, web mağazalarında aktif olmuyor. Mesela Chrome üzerinden Opera ve Mozilla eklenti mağazasına girerseniz çalışıyor. Ama Opera ve Mozilla eklenti mağazalarına, kendi tarayıcıları üzerinden girince çalışmıyor.

Filtre+ renk doygunluğunu korur, GPU kullanır.
Statik tema basit, hızlı bir tema oluşturur.
Dinamik tema renkleri ve görüntüleri analiz eder

Yazı boyutu ve font değiştirme seçeneği sunuyor. Bu seçenek bazı sitelerin, görsel öğelerini bozabiliyor.

Eki Görüntüle 500189


Siteleri simgesine tıkladıktan sonra, koyu teması olan sitenin ismine tıklayarak ''Hariç tutulanlar'' listesine ekleyebilirsiniz.


Sadece istediğiniz siteler de açılmasını istiyorsanız. Site listesini açıp ''Sadece listedekiler'' seçeneğini seçin. Uzantının aktif olmasını istediği sitenin, ismine tıklayarak listeye ekleyin. Böylece sizin seçtiğiniz siteler dışında uzantı çalışmayacaktır.


Ayrıca QR kodu tanıtacağınız sayfada, geçici olarak uzantıyı devre dışı bırakın. Uzantı sayfa renklerini tersine çevirdiğinden QR kodu bozabiliyor. İşiniz bitince tekrar o sayfa için açarsınız.

Uzantıyı bağlantıdan yükleyebilirsiniz.

Chromium alt yapısı kullanan Brave, Vivaldi, Opera vb. tarayıcılar için Chrome mağazasından indirebilirsiniz. Aynı şekilde Gecko alt yapısı güncel ve Firefox mağazası destekleyen tarayıcılar için de Firefox eklenti mağazasından indirebilirsiniz.

Mağazalara ulaşamadığınız tarayıcılar için:

Opera kullananlar ayrıca resimdeki ayarı açsınlar. Bu ayarı reklam engelleme uzantıları için de açabilirsiniz.

Eki Görüntüle 1266982

Dark Reader kaynak tüketimi çok yüksek değil. Ama uyumsuz sitelerde bellek sızıntılarına yol açabilir. Uyumsuz siteler örnek vermem gerekirse Word, Excel gibi site içerisinde bir sürü hareketli ve açılır pencereye izin veren siteler. Sitenin takıldığını hissederseniz eklentiyi site için kapatın.
 
Son düzenleme:
Konuda belirtmeyi unutmuşum. Bazı sitelerde QR kod okutacağınız zaman kapatın. Koyu tema renkleri bozduğundan, okutmaya çalıştığınız da QR kodu tanımayabilir.
Özellikle WhatsApp Web kullanmadan önce tarayıcıda QR kodunu taratırken bir türlü giriş yapamıyordum. Eklentiyi pasifleştirip ardından QR kodu WhatsApp Web'de tarattığımda çalışmıştı. Sonrasında "Dark Reader" eklentisini etkinleştirip sorunsuz bir şekilde deneyim yaşadım.

Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. 😇
 
Firefox kendisi zaten işlemci sömürüyor. Chromium herhangi bir tarayıcı ile Firefox karşılaştırırsan anlarsın.
 
Youtube ve Twitter kendi temasını bozmadan, koyu tema uygulayabilirsiniz.
YouTube ve Twitter'ın koyu teması mevcut. YouTube neredeyse 1 yıldan fazla bir süredir koyu temayı kullanıcılarına sunuyor. Twitter ise geçtiğimiz aylarda yaptığı arayüz güncellemesi ile tüm kullanıcılarına karanlık tema seçeneğini açtı.
 
@SypeR O sitelerin koyu teması olduğunu biliyorum. Orada Youtube ve Twitter domaine bağlı bazı siteleri, ana sitenin koyu temasına ellemeden koyu hale getirebileceğini belirttim. Mesela Youtube studiosu koyu tema desteği yok. Lütfen okurken acele etmeyin.
 
@SypeR O sitelerin koyu teması olduğunu biliyorum. Orada Youtube ve Twitter domaine bağlı bazı siteleri, ana sitenin koyu temasına ellemeden koyu hale getirebileceğini belirttim. Mesela Youtube studiosu koyu tema desteği yok. Lütfen okurken acele etmeyin.
Konuda sayfalarının kısmını sayfaların diye okumamdan kaynaklı, yanlış bilgilendirme olduğunu düşünüp o kısmı alıntıladım. Maksat mümkün olduğu kadar doğru bilgiyi sunmak. :)
 
Yakında gelecek olan 5.0 sürümü ile arayüzünü değiştirecekler. Keşke belirli bir mesaj ya da rütbeyi aşanlar için sınırsız konu düzeltme için yetki verseler. Şimdi kim resimleri çekip, bir siteye yükleyip rapor ile atacak. Raporlayınca da istediğim gibi olmuyor. Araya boşluk filan koyuyorlar.

68747470733a2f2f63646e2e646973636f72646170702e636f6d2f6174746163686d656e74732f3730313837383936...png
 

Yeni konular

Geri
Yukarı