C# Database için kullanılan PostgreSQL arayüzü yavaş çalışıyor

Efeugur7

Decapat
Daha fazla  
Merhaba,
macOS kullanıyorum ve stajım kapsamında C# öğrenerek backend geliştirme üzerine çalışıyorum. İnternetten katıldığım eğitimlerin çoğunda Visual Studio kullanıldığını gördüm. Ancak araştırmalarım sonucunda macOS için rider kullanmaya başladım ve bir süre ilerleme kaydedebildim.

Fakat projelere veri tabanı ekleme konusuna gelince PostgreSQL kullanarak Rider'da local bir veri tabanı oluşturdum. Ancak pgadmin4 arayüzü oldukça yavaş çalışıyor ve projeyi veritabanına bağlama konusunda anlaşılır bir kaynak bulmakta zorlandım. Bu nedenle son birkaç gündür tıkanmış durumdayım ve ilerleyemiyorum.

Bu noktada öneri ve tavsiyelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba. PostgreSQL'i nasıl yüklediniz? Homebrew ile mi kendi sitelerinden mi yüklediniz yoksa Rider kendisi mi yükledi?

Sistem özellikleriniz ne? Neden docker veya Azure gibi bir servis yerine lokal'de kullanmayı tercih ettiniz?

Bir de problemizile çok alakalı değil ama neden VS Code değil de Rider? JetBrains IDE'lerini severek kullansam da C# gibi Microsoft ürünü bir dil için yine Microsoft'un editörünü kullanırdım galiba.

Merhaba. PostgreSQL'i nasıl yüklediniz? Homebrew ile mi kendi sitelerinden mi yüklediniz yoksa rider kendisi mi yükledi?

Sistem özellikleriniz ne? Neden docker veya Azure gibi bir servis yerine Lokal'de kullanmayı tercih ettiniz?

Bir de problemizile çok alakalı değil ama neden VS Code değil de rider? Jetbrains IDE'lerini severek kullansam da C# gibi Microsoft ürünü bir dil için yine Microsoft'un editörünü kullanırdım galiba.

PostgreSQL'i kendi resmi sitesinden indirerek kurulum yaptım. MacBook Air M.2 (16 GB RAM) cihaz kullanıyorum. Local ortamda çalışmamın sebebi, C# öğrenirken aynı zamanda SQL gibi bir veri tabanı dilini de öğrenmek istemem. Proje geliştirme sürecinde tablo oluşturma, sorgu işlemleri ve benzeri adımları uygulayabilmek için local ortamı tercih ediyorum.

“Visual Studio code neden kullanmıyorsun?” sorusuna yanıtım ise aslında aynı anda kullanıyor olmam. Ancak Mac için Visual Studio benzeri bir uygulama olan rider tarafıma önerildiği için onu da deniyorum.

Şimdilik yanıtlarım bu şekilde. Konu hakkında daha fazla yardım ve tavsiyelerinizi almayı çok isterim. Teşekkür ederim.

Local ortamda çalışmamın sebebi, C# öğrenirken aynı zamanda SQL gibi bir veri tabanı dilini de öğrenmek istemem. Proje geliştirme sürecinde tablo oluşturma, sorgu işlemleri ve benzeri adımları uygulayabilmek için local ortamı tercih ediyorum.
Bu bence geçerli bir sebep değil maalesef çünkü Docker veya Azure falan da kullansanız aynı işlemleri yapabileceksiniz, sadece bu kadar uğraştırmayacak. Hatta amaç SQL öğrenmekse sqlite kullanmak bence çok daha cazip, dialect olarak o kadar da uçuk farklar yok, tabii PostgreSQL şartsa diyecek bir şeyim yok.

Rider'ın database kısmından eklediğinizde hız nasıl? Sorun sunucuda mı yoksa pgAdmin 4'de mi acaba?

Bu bence geçerli bir sebep değil maalesef çünkü docker veya Azure falan da kullansanız aynı işlemleri yapabileceksiniz, sadece bu kadar uğraştırmayacak. Hatta amaç SQL öğrenmekse SQLite kullanmak bence çok daha cazip, dialect olarak o kadar da uçuk farklar yok, tabii PostgreSQL şartsa diyecek bir şeyim yok.

Rider'ın database kısmından eklediğinizde hız nasıl? Sorun sunucuda mı yoksa pgadmin 4'te mi acaba?

Docker'ı hiç denemedim. Azure'u denediğimde ise sürekli olarak kendi Microsoft hesabımla ilgili bir şeyleri değiştirmem gerektiğine dair hata alıyordum, bu yüzden üzerinde çok durmadım. Şimdi SQLite'a bakacağım. Rider'ın veri tabanı kısmından bağlantı ekledikten sonra pgadmin üzerinden tablolar oluşturdum. Ancak pgadmin arayüzü oldukça yavaştı. Bunun dışında başka bir şey denemediğim için ek bir yorum yapamıyorum. Zaten Rider'ı denemem de bugün gerçekleşti.

pgAdmin kullanmak zorunda değilsiniz, Rider yeterli arayüz (hem GUI hem CLI) sağlıyor aslında; eğer Rider’da sorun yaşamıyorsanız sorun pgAdmin’de de olabilir. pgAdmin aslında bir web sayfası (electron tabanlı) olduğundan da sorun yaşıyor olabilirsiniz mesela.

Rider’ın db arayüzünü sevmezseniz veya yetersiz gelirse DBeaver veya DataGrip’e bir bakın. Sorunun nerede olduğunu anlasak gerisi kolay sonuçta.

Ama dediğim gibi işinizi Rider ile halledebilirsiniz, dbAdmin veya başka bir uygulamaya gerek yok bence. GUI ile tabloları ve tablo içeriğini görüp düzenleyebildiğiniz gibi terminalden çalışma imkanı da veriyor. Ben başka uygulama açma ihtiyacı hissettirmiyorum açıkçası.

Rider'i kullanmadim ama diger JetBrains IDE'lerinde DB entegrasyonu icin yanda erisebilecegin bir plugin var, driver'i da otomatik kuruyor. Bunun uzerinden IDE uzerinde DB manipulasyonu yapabiliyorsun.

pgadmin4 un kendisi python vs JS ile yazildigi icin hantal calisiyor olabilir ya da server yavas calisiyor olabilir. CLI ya da IDE uzerinden hizli calisiyorsa, ki local ortam cok hizli calisiyor olmali, sorun pgadmin de demektir.

projeyi veritabanına bağlama konusunda anlaşılır bir kaynak bulmakta zorlandım.

Bu kisim da biraz konudan bagimsiz olmus; projeye gore degismekle birlikte data source tanimi yapip, driver i projeye dependency olarak tanimlayip calismak gerekiyor kabaca. ORM libraryleri kullanilacaksa ona gore konfigurasyonlar degisecek. Kodu ve projenin genel yapisini belirttikten sonra yardim istemek daha makul.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı