Defender disklerde neleri tarıyor?

• Konuyu başlatan Teru
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 33
  • Görüntüleme 1.822
Makaleler
15
Yer
Türkiye Cumhuriyeti
Diskler gereksiz ısınıyor diye kendim açıp hiçbir tarama yapmıyorum çünkü en son Defender ile taramaya çalıştığımda HDD 60 dereceye yaklaşmıştı ve bunu görünce taramayı yarısına bile gelmeden durdurmuştum. Bilgisayarda 512 GB SSD + 1 TB HDD var. Diskler hiç dolu değil. Kapasitelerinin çeyreğini bile kullanmıyorum. Fakat Defender otomatik olarak tarama yapıp ara sıra bana "1-2 kez tarama yaptı ve tehdit bulmadı." diye bildirim gönderiyor. Bu taramalarda acaba tam olarak nereyi tarıyor merak ediyorum. Windows'un ve uygulamaların kurulu olduğu SSD'yi tümüyle mi tarıyor yoksa depolama olarak kullandığım, oyunları da kurduğum HDD'yi de tümüyle tarıyor mu? Kendi yaptığı bu hızlı tarama bir işe yarar mı? Kendim yapmaya kalktığımda yaptığı tarama ile arasında bir fark var mı?

Ayrıca, kolay kolay garip linklere tıklayan, crack indiren, Torrent kullanan ya da potansiyel virüslü yerlerde dolanan birisi değilim ama riskli sayılabilecek tek yaptığım şey PDF dosyaları indirmek. Bu PDF dosyalarına gömülü bir virüs olursa bunu Defender bulabilir mi acaba yoksa sürekli VirusTotal'e yükleyip taratmak mı zorundayım? Önce dosyaları Defender ile taratıp bir de üstüne VirusTotal'e yüklüyorum çünkü.

Üstte anlattıklarım Windows 11 Home Monster bilgisayarımda yaşanıyor. Monster bilgisayarımdaki HDD içindeki dosyaların hemen hepsi eski Windows 10 2016 LTSB Dell bilgisayarımın HDD'sinin içinde de var çünkü bu dosyaların hepsi Dell'den Monster'a aktaraıldı ve Dell'de Defender sürekli devre dışı. Uzun zamandır (2017 ya da 2018'den beri) Dell bilgisayarımda antivirüs kullanmıyorum, o yüzden 9 aydır Defender açık şekilde Windows kullanmak şu an aklıma bu soruları getirdi. Dell bilgisayarımda ve ondan Monster'a aktardığım dosyaları kendim pek taramadım (daha önceki yıllarda iki-üç kez Malwarebytes ile tarattım) ama şu an virüs olduğunu da düşünmüyorum (önceden KMS gibi servisleri kullanmış ve birkaç trojanlı dosya indirmiştim ama uzun zaman geçti ve üstüne zaten format yedi).

1677692773114.png

Hızlı tarama da işe yarar tabiki ama arada bir tam tarama yapmak daha sağlıklı.

• Hızlı tarama;
    • C:\Windows
    • C:\Windows\Temp
    • C:\Windows\System32
    • C:\ProgramData
    • C:\Users\User\AppData
    • C:\Users\User\AppData\Roaming
    • C:\Users\User\AppData\Local\Temp
  • Tam tarama;
    • Sistem içinde yer alan tüm diskleri, içeriğini, çalışan programları ve hizmetleri tarar.

Yaygın olarak zararlı yazılımların olduğu dizinler yukarıda olduğu gibi diye biliyorum. Tabii değişmiş olabilir. O yüzden tam olarak emin değilim.

Son düzenleme:
  • Hızlı tarama;
  • Tam tarama;
    • Sistem içinde yer alan tüm diskleri, içeriğini, çalışan programları ve hizmetleri tarar.
Tam tarama çok uzun sürdüğü için ben özel taramayla parça parça tarasam aynı şeye gelir mi?

Defender'in otomatik taraması genellikle bilgisayarınızın arka planda çalışırken belirli bir periyot boyunca çalışır ve tüm sürücüleri tarar. Ancak, bu tarama genellikle hızlı bir taramadır ve daha kapsamlı bir tarama yapmak isterseniz manuel olarak yapmanız gerekebilir. Ayrıca PDF dosyalarının içinde virüs veya kötü amaçlı yazılım olması mümkündür, bu nedenle herhangi bir dosya indirdiğinizde ilk önce VirusTotal'de taratmanız tavsiyem. Son olarak önerim Kaspersky veya Malwarebytes kullanmanız, çünkü Defender o kadar sağlıklı bir yazılım değil.

Özel tarama her şeyi dahil etmez. Sizin seçtiğiniz yeri tarar sadece. Tam tarama içinde ekstra modüller var. Hizmetler, çalışan programlar vb. gibi ekstra tarıyor.

Son düzenleme:
  • Hızlı tarama;
  • Tam tarama;
Hızlı tarama tüm sürücüleri taramıyor muydu 🤨

Defender'in otomatik taraması genellikle bilgisayarınızın arka planda çalışırken belirli bir periyot boyunca çalışır ve tüm sürücüleri tarar. Ancak, bu tarama genellikle hızlı bir taramadır ve daha kapsamlı bir tarama yapmak isterseniz manuel olarak yapmanız gerekebilir. Ayrıca PDF dosyalarının içinde virüs veya kötü amaçlı yazılım olması mümkündür, bu nedenle herhangi bir dosya indirdiğinizde ilk önce VirusTotal'de taratmanız tavsiyem. Son olarak önerim Kaspersky veya Malwarebytes kullanmanız, çünkü Defender o kadar sağlıklı bir yazılım değil.
Defender'a güvenseydim 2016 LTSB'de de kapatmazdım. Boşuna çalışıyor gibi bence de güvenilmez ama Windows 11'li Monster'da RAM çok olduğu için kapatmıyorum. :D Yesin yiyeceğini yani.

PDF dosyalarını eskiden hiç taratmazdım ama son aylarda hep tarar oldum. Bu bilince geç ulaştım ama...

Özel tarama her şeyi dahil etmez. Sizin seçtiğiniz yeri tarar sadece. Tam tarama içinde ekstra modüller var. Hizmetler, çalışan program vb. gibi ekstra tarıyor.
Anladım. Belki bir ara yine denerim. Durdurup diskleri soğutup devam etmem için vakit verebilseydi keşke. Durdurup sonra devam edememek kötü.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı