Dehb hastası mıyım?

Birden fazla işi aynı esnada yapmayı denemekte buna dahil midir, bir şeyleri erteleyip en son anında bitiriyorum bende.
Evet. Genelde son dakikaya bırakma sebebi ilgisini çeken uyaranlara önem verip bu işi unutmak. Her işi yarım bırakıp en son sıkıştığında stres altında bitirme mecburiyetiyle bitiriyorsun işi. Buna çözüm disiplinli olmak ve planlı programlı hareket etmek. Kendine belirli kısıtlamalar koymak. Bu dürtüyle savaşmaya çalışmak zor, o yüzden dürtüyü düşman edinmektense atlatmanın yollarını arıyoruz.

Bu yaygın bir durum bu arada ve ben yaygın olmasını gayet normal buluyorum. İlgini çekmeyen ve aslında yapmak istemediğin bir işi zorla yapmaya çalışıyorsun. Tabii ki çevre uyaranlar dikkatini çekecek eğer disiplinli değilsen ve otokontrolün düşükse. Aynı anda birden fazla işi yapmaya çalışmak genelde hepsini sona bırakmaktan kaynaklanıyor. Vakit daraldıkça mecburen hepsini aynı anda bitirmeye çalışıyorsun. Ama başından planlı hareket etsen buna maruz kalmayacaktın.

Evet. Genelde son dakikaya bırakma sebebi ilgisini çeken uyaranlara önem verip bu işi unutmak. Her işi yarım bırakıp en son sıkıştığında stres altında bitirme mecburiyetiyle bitiriyorsun işi. Buna çözüm disiplinli olmak ve planlı programlı hareket etmek. Kendine belirli kısıtlamalar koymak. Bu dürtüyle savaşmaya çalışmak zor, o yüzden dürtüyü düşman edinmektense atlatmanın yollarını arıyoruz.

Bu yaygın bir durum bu arada ve ben yaygın olmasını gayet normal buluyorum. İlgini çekmeyen ve aslında yapmak istemediğin bir işi zorla yapmaya çalışıyorsun. Tabii ki çevre uyaranlar dikkatini çekecek eğer disiplinli değilsen ve otokontrolün düşükse. Aynı anda birden fazla işi yapmaya çalışmak genelde hepsini sona bırakmaktan kaynaklanıyor. Vakit daraldıkça mecburen hepsini aynı anda bitirmeye çalışıyorsun. Ama başından planlı hareket etsen buna maruz kalmayacaktın.

Hocam dehb nörolojik bir sıkıntı disiplinle çok da çözülebilecek bir hastalık degil diye biliyorum yanlış mıyım?

Hocam dehb nörolojik bir sıkıntı disiplinle çok da çözülebilecek bir hastalık degil diye biliyorum yanlış mıyım?
Nörolojik bir hastalık, evet. Disiplinle çözülemez, hayır. DEHB hastalarında sıklıkla görülen bir durum var hiperfokus adı verilen. İlgimizi çeken bir şey söz konusu olduğunda çevreden soyutlanıp işimize fazlasıyla odaklanabiliyoruz. Bu bizim zevk aldığımız veya bizi bir şekilde mutlu eden bir şeyle uğraşırken karşılaştığımız bir durum.

Ben bunu lise de kitap okurken öğrendim. Öğretmenlerim dehbli değil, tembel olduğumu düşünüyorlardı çünkü söz konusu ilgimi çeken kitapları okumak olduğunda oldukça stabil bir odağa sahiptim, hatta belki fazla bile odaklıydım. Doktorum dehb diyene kadar da öğretmenlerim tarafından tembel olarak etiketlenmeye devam ettim. Fakat fark ettim ki doğru disiplin ve düşünce yapısıyla aynı odağı farklı işlere de verebiliyorum. Daha sonrasında bu OKBmin bir parçası haline geldi ama yeterince kafama taktığım bir şeyi hiper fokus durumunda yapabiliyorum.

Hocam bana 3 sene önce teşhis konulmuştu. Önce Setinox ardından Ritalin ardından da Concerta reçete edilmişti. Ritalin ve Concerta bende ağır depresyon, anksiyete ve OKB'ye neden oldu. 3 yıldır o hastalıklardan kurtulmaya çalıştığım için DEHB tedavisi görmüyordum o yüzden yarın tekrardan DEHB tedavisi için doktora görüneceğim. Öncelikle yaşadığın şehirde DEHB alanında uzman psikiyatr bul ki sana doğru teşhis koysun. Benim sana önerim Ritalin, Concerta, Medikinet gibi uyarıcı ilaçları kullanmaman. Çünkü bu ilaçlar öyle hafif yan etkisi olan ilaçlar değiller.

İllaki metilfenidatları kullanma gerek yok aslında kırmızı reçete olmayan beyaz reçete dehb ilacıda var.

Bir kanal var YouTubeda anlatmış, yaşam kapsülü diye bir kanal. Yetişkinlerde dehb diye anlatıyor bir hanım kardeşimiz.. oraya bak kardeşim videolarda normal senin benim gibi hayattan şeyler anlayıyo doktor değil. Ben de yeğenim için denk gelmiştim. Neyse işte biz de birkaç iey öğrendik… dehb miyim sorusu için EN ÖNEMLİ sorulardan biri; ne zamandır böyleyim? Bu belirtiler bende ne zamandır var? Cevap; 3-4 aydır veya 1-2 yıldır falansa, vücudundaki tüm değerlere baktır ve eksik mineral vitamin ne varsa tamamlamaya çalış. ayrıca, stres depresyon yada dönemsel şeyler de dehb’ye benzer belirtiler yapabilir.
Bu soruya vereceğin cevapta; kendimi bildim bileli böyleyim’ diyorsan eğer kesinlikle bir uzmanla görüşmelisin!

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı