Rehber Delid işlemi soru-cevap ve uygulanışı

Q:A gibi ilerlemek ile beraber detaylandıracağız.

Evet, hızlı giriş oldu OC ve soğutma 5 bölüm ile sizdeyiz bu bölüm delid muhabbeti yapacağız.

Q:A tarzında olacak.

Q: soru.
A: cevap.

Q: Delid neden yapılır?
A: Intel fiyatları ucuzlatmak adına işlemci arasında artık sıvı metal macun kullanmıyor bu yüzden işlemci IHS kapağını açıp manuel olarak sıvı macun uygulamaya delid diyoruz.

Q: Delid zararlı mı?
A: Hayır, düzgün yapılırsa faydalı.

Q: Delid AMD için geçerli mi?
A: Hayır, AMD zaten macun uyguluyor.

Q: Delid yanlış yapılırsa ne olur?
A: İşlemci kısa devre yapar bozulur veya çalışmaz hale gelir.

Basit soru cevapları geçtikten sonra şimdi delid işlemi nasıl yapılır anlatalım:

1-Kapak açma aracı.
image.jpeg

Öncelikle işlemci kapağı IHS açmamız lazım bu iş için bize bir açma aracı lazım.

Neşter olabilir ama tavsiye değildir.

2-Macun uygulanışı.
image.jpeg

Gördüğünüz gibi kapağı açtık şimdi macunu süreceğiz ama sürmeden önce işlemci üstündeki devreleri şeffaf oje veya bir korucu ile yalıtın, çünkü sıvı metal macun iletkendir. Ayrıca, macun çok az sürüyoruz ve kağıt gibi dikkatlice yayıyoruz.

Bundan sonra kapağı conta silikonu ile yapıştırıp kapatıyoruz.

Üstüne ağırlık koyabilir veya kapak kapatma cihazı kullanabilirsiniz.

Delid yaparken dikkatli olun işlemciniz zarar görebilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Araçlara yüzlerce lira ödemeye gerek yok aslında, AliExpress'ten 8700K için 13 TL'ye almıştım zamanında. Sıvı metal bulmak bir tık zor olabilir, ben alırken 54 TL idi.
Zor değil ama bir tık pahalı. Ama Delid yapacak bir işlemciye sahip olan birine dokunmayacak kadar pahalı.

Konu yanlışlarla dolu:

Intel fiyatları ucuzlatmak adına işlemci arasında artık sıvı metal macun kullanmıyor bu yüzden işlemci IHS kapağını açıp manuel olarak sıvı macun uygulamaya delid diyoruz.
  1. Intel, yanlış hatırlamıyorsam 9. Nesil ile lehime geri döndü.
  2. Fabrika çıkışlı işlemcilerde sıvı metal değil (sıvı metal macun diye bir şey yok ayrıca) lehim kullanılır. Bu nedenle lehimli işlemciler (Ryzen, Threadripper, yeni Intel işlemciler), ısıtıldıktan sonra açılmaya çalışılır. Lehimli işlemciyi açmak tehlikelidir üstelik, yongayı parçalayabilirsiniz. Bu nedenle iyice ve eşit oranda ısıtmalısınız işlemciyi.
  3. Sıvı macun diye bir şey yok. Sıvı metal var ve macun var. Macun zaten akışkan kıvamda demek oluyor.
Q: Delid AMD için geçerli mi?
A: Hayır, AMD zaten macun uyguluyor.

İşlemciden işlemciye değişir. Güncel AMD işlemciler lehimli bir şekilde geliyor ancak eski nesillerde termal macun kullanılan modeller vardı sanırsam. Dolayısıyla markaya değil modele göre yorum yapılmalı. Mesela Intel 9. Nesil ile birlikte lehime geçti dedim lakin düşük işlemcilerde yine termal macun kullanılmıştı.

Q: Delid yanlış yapılırsa ne olur?
A: İşlemci kısa devre yapar bozulur veya çalışmaz hale gelir.

Bazı işlemcilerde, yonganın kenarlarında minik komponentler bulunur. Bunlar genellikle minik dirençler olur. Bunlara zarar verilirse kısa devreden dolayı değil, devre tamamlanmayacağı için işlemci zarar görebilir.

Bunun dışında, hiç delid yaptınız mı? Zira zannetmiyorum yaptığınızı.

Sadece Boss Bilişim'de var ve önermek yasak sitede. 200 TL fiyat biçen fırsatçılardan asla satın alınmamalı, N11'de gördüm. AliExpress'ten de alınabilir.

Sadece birkaç dolar. Bu birkaç dolarlık alet sayesinde binlerce TL'lik işlemcinizi zarar görmeden delid yapabilirsiniz.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı