Dell N5110 performans sorunu

netherrealm

Hectopat
Birkaç yıldır başlıktaki bilgisayarı kullanıyorum. 2017 yazında anneme verdiğimde bu konuda herhangi bir problem yoktu. Bilgisayarın pili ölü durumda, prizde kullanılıyor. Geçen hafta bilgisayarımı geri aldım. İnanılmaz bir performans kaybı vardı. Annem iş yerinde kullanırken akşam bilgisayar açık halde şalterleri indirmiş bir süre boyunca, pil de ölü olduğu için bilgisayar kötü şekilde kapanmış. HDD'de problem olabileceğini düşünerek sıfır SSD ile değiştirdim, Gözle görülür biçimde performans artışı oldu fakat halen bilgisayarın bıraktığım performansına ulaşamadım. Tarayıcıda bir süre takıldıktan sonra sayfa kaydırırken donmalar oluyor, CS:GO'da 25-30 FPS üzerine çıkamıyorum (termal macunu SSD ile beraber değiştirdim), bu yazıyı yazarken backspace tuşuna basılı tutarken bilgisayar donuyor. Nerede sıkıntı olabileceğini çözemedim. Şu konuyu inceledim adaptörde bir problem olabileceğinden bahsetmişler, bunun sebep olabileceğinden emin olamadım. Yeni SSD aldığım için de şu an garanti çözüm olamayabilecek bir şeyi yenilemek istemiyorum. Yardım edebilirseniz sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Dizüstü işlemcilerin bozulmasını olasılık olarak yokmuş gibi düşünüp diğer olasılıkları değerlendir, yazılımsal, işletim sistemi, başka donanımlar vb. şeyler çoğu kez sebeptir.

Eklediğin görselde işlemci maks. 800Mhz'e çıkmış. Sistemi fişe takıp restart et, saat değerleri değişmez ise throttlestop ile ayar çekersin. Hızı düşük olduğu için yavaş ve ısınmıyor zaten.
İşlemci sıcaklıklarında bir problem yok fakat CS'de afterburner ile kontrol ettiğimde GPU kullanımı %20-25 civarlarında seyrederken CPU kullanımı %75-100 arası seyrediyor. İşlemcide bir problem olduğunu düşünüyorum ama ne olabileceği hakkında bir fikrim yok. Güç ayarları yüksek performans modunda.

Düzenleme: Hardware Monitor programı ile 10 dakikalık bir oyun testi yaptım, eklentide çekirdek başına voltajın maksimum 0.8 V civarında olduğu görünüyor. Wikichip sayfasında ise bu işlemcinin core voltajının 0.3-1.52 V arasında olduğunu gördüm. Değerleri okumada hata yapmıyorsam adaptör kaynaklı güç problemlerim olduğunu düşünüyorum.

Dosya Ekleri

• Adsız.jpg
    Adsız.jpg
    104,3 KB · Görüntüleme: 78
Son düzenleme:
Dizüstü işlemcilerin bozulmasını olasılık olarak yokmuş gibi düşünüp diğer olasılıkları değerlendir, yazılımsal, işletim sistemi, başka donanımlar vb. şeyler çoğu kez sebeptir.

Eklediğin görselde işlemci maks. 800Mhz'e çıkmış. Sistemi fişe takıp restart et, saat değerleri değişmez ise throttlestop ile ayar çekersin. Hızı düşük olduğu için yavaş ve ısınmıyor zaten.

Çözüm
Bilgisayar açılırken uyarı veriyor mu? Aynı bilgisayardan ben de kullanıyorum. Adaptör soketi yerine tam oturmayınca işlemci 800Mhz'den yukarı çıkmıyor. Sorun bana adaptör de gibi geldi.

Son düzenleme:
Saat hızına hiç dikkat etmemiştim. Bataryam ölü olduğu için açılışta uyarı alıyorum evet. Şimdi yabancı forumlarda araştırdım adaptör ile ilgili bir sorun olduğuna değinmişler. Çözüme ulaşırsam konuda bilgilendirme yaparım.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı