Dell S2721HGF - 27" 144 Hz 1 Ms monitör İncelemesi

Selam arkadaşlar.

Öncelikle çok amatör bir inceleme olacak. Daha önce bu tarz bir yazı yazmadığım için nedir, nasıl yazılır bilemedim. Elimden geldiğince almayı düşünen arkadaşlara fikir olsun diye fikirlerimi belirteceğim naçizane.

Technopat da dahil olmak üzere internetten 24" TN panel olarak başlayan, uzun süren araştırmalarım sonucu başlıktaki monitörü aldım. Adım adım tecrübelerimi aktaracağım. Çünkü bilgisayarla uzun zamandır haşır neşir olmama rağmen çok fazla sorun yaşadım ve alacağınız şey ne olursa olsun aynı sorunları yaşamanızı istemem. Uzun uzun da yazmayı severim, başlayalım. :)

Satış Öncesi (monitör hakkında safi bilgi isteyenler bu kısmı atlayabilir)
Belirttiğim gibi TN panel olarak başlamıştım arayışıma. ASUS VG248QE aradım bulamadım. Sonrasında bir arkadaşımın tavsiyesiyle 27" kavisli (VA PANEL) monitörlere yöneldim. Bu konudaki kararıma ve memnuniyet durumuma konunun sonunda tekrar değineceğim.

İlk monitörümü (ASUS VG27VQ) İncehesap'tan sipariş verdim. Ölü piksel çıktı. İadeyi kabul etme kısmında problem çıkmadı ancak para iadesinde çok uğraştırdılar. Bu siteden bir daha şarj kablosu dahi almamaya yeminliyim. (Bknz: İncehesap ile yaşadığım problem hakkında konu)

Daha sonra kavisli hevesine devam ettim ve uzun araştırmalarım sonucu Dell S2721HGF monitöründe karar kıldım. Hem incelemeler, hem de Amazon'da Best Choice kategorisinde yer alması beni cezbetti. Vatan'dan satın aldım ancak gelen monitörde ölü piksel vardı. Bakın burası çokomelli: Vatan'a aynı gün iade ettiğim ürünü, yok tırımız getirecek yok kargoya verilecek diye diye 10 gün beklettiler, sürekli oyaladılar.

Ben de daha fazla bekleyemeyip AOC C27G2U satın aldım, sonra ölü piksel çıktı tekrar iade ettim. :) Bakın burası da Eti Puf: kapalı kutu, jelatinini şimdi açıyoruz diye getirdikleri kutunun içindeki köpük kırıktı, ben yorum yapmıyorum karar sizin. :)

Ben de tekrar Dell monitöre geri döndüm, daha önceden sipariş ettiğim ama bir türlü gelemeyen monitör geldi ve aldım, halen kullanıyorum.

Monitör Hakkında Görüşlerim:

Yukarıda da bahsettiğim gibi, hem YouTube üzerinden hem de Amazon üzerinden (monitör Amazon sitesinde Best Choice kategorisinde yer alıyor) incelediğim yorumlar gayet olumluydu. Dell markası da benim gözümde güvenilir sayıldığı için satın aldım.

Pozitif Yönler:

  • 27" monitörde Full HD oyun oynanmaz, en az 2K olması gerekir diyenlere aldırış etmeyin. Ortalama sayılabilecek bir mesafeden bakıyorum ve ne internette dolaşırken ne de oyun oynarken problem yaşamadım.
  • Malzeme yapısı bana kaliteli geldi, sağlam gözüküyor. İnternette çürüklüğüyle ün yapan monitörler gibi, tek dokunuşta paramparça olacak hissiyatı yok. Hatta 1-2 kez elim kolum sert çarpmasına rağmen ekranda bir problem yaşamadım. Selam sana Aryond, iyi ki de seni almamışım. :)
  • Tasarım olarak ortalama bir monitör, ben görünüşünü seviyorum. Zaten artık günümüzde bu fiyat bandında çoğu monitör benzer görünüme sahip. Sadece ayaklık konusu değişiyor. Açıkçası monitörün ayaklığı çok iyi, çok yer kaplamıyor. Ele çarpmıyor, klavyeyi sağa sola almak zorunda bırakmıyor, CS:GO klavye-mouse düzenimi bozmuyor.
  • VA panel kategorisi içinde yorum yapacak olursak, renkleri (standart ayarlarda) beni tatmin etti. Açıkçası yok bilmem kaç RGB bilmem kaç bölü kaç kontrast diye çok araştırmışım zamanında, zaten (benim gibi) o ince ayırımları yapabilecek göze sahip değilseniz pek de farkına varmıyorsunuz. Ben renk kalitesinden memnunum. Birkaç oyunda yine monitörün kendi standart ayarlarıyla geçiş yaptım, güzel olmasına rağmen benim alıştığım renk skalası dışına çıkınca yabancıladım, bu yüzden uzun süre denemedim.
  • Monitörde FreeSync ve G-Sync mevcut. İkisini de sorunsuz kullanabiliyorum, problem yaşamadım.
  • Pivot özelliği mevcut. Aşağı yukarı, sağa sola hareket ettirebiliyorsunuz. Okuma modu niteliğinde bir dönüş kabiliyeti yok, merak eden olursa diye belirteyim.
  • Menü kullanımı basit ve rahat. Tüm ayarları kolaylıkla yapabiliyorsunuz ve kısayol atayıp direkt geçiş sağlayabiliyorsunuz.
  • Monitör (Dell servisinden öğrendiğim bilgiyle konuşuyorum; Türkiye'deki standart monitör garanti kuralıyla) 3 yıl garantili. Kitapçıktaki 2 yıl garanti yazısı kafanızı karıştırmasın.
  • En çok merak edilenlerden biri: Gecikme süresi 1 ms MPRT, 4 ms GtG şeklinde belirtilmiş. Arkadaşlar önce şunu söyleyeyim, benim gibi 1 ms olsun diye günlerce araştırma yapmayın, gerçekten uçurum farklar olmadığı sürece anlamıyorsunuz. Bu heves akımına nasıl kapıldık bilmiyorum ama büyük gecikmeler yaşatmadıkça 2-3 ms önemi gerçekten hiç mi hiç yok. Monitöre gelecek olursak, isterseniz 1 ms alabilmek için monitör ayarlarında bulunan Response Time sekmesinden "MPRT Modu"na geçiş yapabiliyorsunuz, ama ekranın parlaklığı yarı yarıya düşüyor ve G-Sync/Freesync otomatik olarak kapalı konuma geliyor (Bu fiyat bandındaki monitörlerin %80'inde bu durum mevcut). Ben Extreme modda (MPRT modunun bir tık altı) kullanıyorum, herhangi bir kısıtlama olmuyor. Herhangi bir gecikme, ghosting vesaire de yaşamıyorum, yaşıyorsam da insan gözüyle algılaması hayli zor olan şeyleri benim gözüm seçmiyor. Ayrıca 1 ms monitör diye kendimizi paralayıp 60 ping internetle oyun oynamak... Neyse, devam edemeyeceğim.
Negatif Yönleri:
  • Kutudan DP kablo çıkmaması biraz üzdü, internetten 1.2 DP kablo satın aldım ve bu ekstra maliyet oldu.
  • Üründe (incelediğim çoğu VA panelde olduğu gibi) Color Banding sorunu var. Genelde videolarda ve renk geçişlerinin keskin olduğu yüksek çözünürlü resimlerde yaşarsınız, ben şahsen dikkat ettiğim tarafta, yani oyunlarda şimdiye kadar çok da gözüme batan bir durum yaşamadım. Ama yukarıda bahsettiğim bazı durumlarda çok göze batabiliyor. Hatta bu sorun yüzünden Vatan Bilgisayar'a geri gidip 4-5 monitörü teknik servis bölümüne çıkartıp inceledim, tekrar söylüyorum çoğu (bilemiyorum ama belki de bütün) VA panellerde bu sorun mevcut. Kavisli hevesine sahipseniz pek takmayın, zaten bir süre sonra alışacaksınız.
  • Pivot yüksekliği bana tam yeterli gelmedi. Önceki monitörüm ASUS VG248QE arşa kadar yükseldiği için bu bana göre biraz düşük kaldı. Ortalama kullanımda yeterli olabileceğini düşünüyorum.
Monitör Hakkında Genel Yorumum:
Severek aldım, severek kullanıyorum.

Ama monitör hakkında değil de, genel olarak VA panel ve kavis olayı hakkında konuşmak istiyorum; kavisli olması bir nebze ilginç gelebilir, köşelerin kavisi size bir miktar daha görüş sağlayabilir vesaire ama bu etkiler bende pek de fazla olmadı. Hem yakından hem uzaktan kullanımda gerçekten oyun hiçbir zaman olduğundan daha fazla içine çekmedi beni. Reklamlarda gösterildiği gibi monitör beni kucaklayıp bağrına basmadı, etrafımı sarmadı. Kavis ilk başlarda yeni bir tecrübe olduğu için güzel geldi evet ama kullandıkça "yahu pek de bir numarası yokmuş be" dedim kendi kendime.

Diyeceğim o ki; eğer gerçekten kavis sevdasına bu kadar kaptırmadıysanız, Color Banding sorunundan kaçmak ve bir tık daha (bu tık basit, kalifiye olmayan gözle dahi anlaşılabilen bir tık) kaliteli renkler almak için IPS tercih etmenizi öneririm.

Özetle:
Kavisli monitör deneyimini yaşamak istiyorsanız, oyun monitörü kategorisinde bir monitör arıyorsanız gözüm kapalı tavsiye edebilirim. Ben monitörden, kalitesinden memnunum. Bana vadettiklerini karşılıyor; tepki süresi, akıcılık ve benzeri özellikler beni yakaladı. Alacak arkadaşlar "acaba alınır mı?" diye düşünüyorsa çok da uzun uzadıya yormasınlar kendilerini, gidip alsınlar. :) Zaten kendini bu kadar sevdirmeseydi yüksek ihtimalle başka bir IPS monitör ile değişmek için çaba gösterirdim.

Merak ettikleriniz varsa elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım. Okuduğunuz için teşekkürler, iyi forumlar.

Monitör Fotoğrafları:
Fotoğrafları bilgisayara aktarırken, aktarma yöntemimden dolayı görüntü kalitesinde biraz bozulmalar yaşanmış, yükledikten sonra farkettim. Mazur görün. :)

WhatsApp Image 2021-05-08 at 23.53.21 (1).jpeg

WhatsApp Image 2021-05-08 at 23.53.20 (1).jpeg

WhatsApp Image 2021-05-08 at 23.53.21.jpeg

WhatsApp Image 2021-05-08 at 23.54.01.jpeg

WhatsApp Image 2021-05-08 at 23.55.50.jpeg

WhatsApp Image 2021-05-08 at 23.53.20.jpeg

Ekleme: Işık sızması konusunu bir arkadaşımız yazınca ekleyeyim dedim. Normalde beni rahatsız edecek bir ışık sızması mevcut değil, bu konuda bir problem yaşamıyorum. Deneyimlediğime göre telefon kameraları normalde gözün görebileceğinden daha fazla ışık sızması gösteriyor ama ben yine de bir fotoğraf bırakayım:

WhatsApp Image 2021-05-09 at 00.23.44.jpeg
 
Son düzenleme:
Color Banding sorunundan kaçmak ve bir tık daha (bu tık basit, kalifiye olmayan gözle dahi anlaşılabilen bir tık) kaliteli renkler almak için IPS tavsiye etmenizi öneririm
Öncelikle hayırlı olsun. RTİNGS üstünde kalibrasyon ayarı var. Denemenizi tavsiye ederim ama doğruluk payı çok iyi değil.
Color banding mönitörün renk derinliği ile alakalı.
Kaliteli renkler ise renk gamutu değerleri ile.
 
Son düzenleme:
Hayırlı olsun, iyi günlerde kullanın. Ufak bir düzeltme ekleyebilirim; Sağa Sola dönme olayı Swivel, 90 derece dönme özelliği ise Pivot olarak geçiyor. Bir de ışık sızması var mı? Daha çok ips panellerde oluyor ama curved bi monitör olunca merak etmedim değil.
 
Öncelikle hayırlı olsun. RTİNGS üstünde kalibrasyon ayarı var. Denemenizi tavsiye ederim ama doğruluk payı çok iyi değil.
Color banding mönitörün renk renk derinliği ile alakalı.
Kaliteli renkler ise renk gamutu değerleri ile.
Teşekkürler.

Zaten yazıda da belirttiğim gibi, renk kalitesi beni memnun ediyor. Color banding sorunu ayrı olarak bir problem benim için.
Hayırlı olsun, iyi günlerde kullanın. Ufak bir düzeltme ekleyebilirim; Sağa Sola dönme olayı Swivel, 90 derece dönme özelliği ise Pivot olarak geçiyor. Bir de ışık sızması var mı? Daha çok ips panellerde oluyor ama curved bi monitör olunca merak etmedim değil.

Konuya bir fotoğraf ve not ekledim hocam. Ben karanlık ortamda telefonda gözüktüğü kadar ışık sızması almıyorum, bu konuda sıkıntı yaşamıyorum. Nedense fotoğraflarda gösterilen ışık sızması normal gözle o kadar algılanmıyor diye düşünüyorum. :)
 
Son düzenleme:
Teşekkürler.

Zaten yazıda da belirttiğim gibi, renk kalitesi beni memnun ediyor. Color banding sorunu ayrı olarak bir problem benim için.


Konuya bir fotoğraf ve not ekledim hocam. Ben karanlık ortamda telefonda gözüktüğü kadar ışık sızması almıyorum, bu konuda sıkıntı yaşamıyorum.
Teşekkürler hocam, karanlık ortamda öyle göze batacak kadar değilse(ki öyle görünmüyor) gayet başarılı. Uzun yıllar kullanmanız dileğiyle.
 
Hocam inceleme için teşekkürler... Bu monitör hakkında en çok merak ettigim soru: AMD kartlarda FreeSync açınca FreeSync Flickering yaşanıyor mu? VG24VQ ve VG27VQ, AOC C27G2U monitörlerinde bu sorun var. FreeSync Flickering ne bilmiyorsanız örnek video atayım.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu videodaki gibi arkadan beyaz bir ışık patlaması ve titremesi oluyor. VA panellerin neredeyse hemen hemen hepsinde bu sorun var saydıgım modellerle beraber. Sizin aldıgınız ilk 2 monitörde de vardı :) Şanslısınız ölü pixel çıkmış :) Bu monitörde Flickering var mı peki?
 
Hocam inceleme için teşekkürler... Bu monitör hakkında en çok merak ettigim soru: AMD kartlarda FreeSync açınca FreeSync Flickering yaşanıyor mu? VG24VQ ve VG27VQ, AOC C27G2U monitörlerinde bu sorun var. FreeSync Flickering ne bilmiyorsanız örnek video atayım.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu videodaki gibi arkadan beyaz bir ışık patlaması ve titremesi oluyor. VA panellerin neredeyse hemen hemen hepsinde bu sorun var saydıgım modellerle beraber. Sizin aldıgınız ilk 2 monitörde de vardı :) Şanslısınız ölü pixel çıkmış :) Bu monitörde Flickering var mı peki?
Hocam Nvidia kart kullanıyorum, 1660 Super. Ne yazık ki AMD konusunda bir yorum yapamayacağım.

Ancak buna benzer bir sorun ben de yaşadım. 1660 Super ekran kartlarının bazı çip üretimlerinde flickering sorunu mevcuttu hatta Nvidia forumlarında da çokça dile getirildi. Şu an ya güncellemelerle düzeltildi ya da ben alıştım artık göremiyorum. :)

İnternette flickering sorununu monitöre bağlayanlar vardı ancak hepsinin ortak noktası aynı ekran kartını kullanmalarıydı, bunu da not edeyim.
 
Hocam öncelikle hayırlı uğurlu olsun. İncehesap üzerinden aynı monitörü sipariş geçtim bu cumartesi. Hatta 1660super kullanıcısı olarak, aynı kaderi paylaşıyoruz diyebilirim. Bende GTG ve MPRT Farkı Nedir? şu konumda 1ms mprt 4ms gtg konusu hakkında sormuştum fakat açıklayıcı bir cevap gelmedi kimseden. Evet mprt 1 ms fakat gtg 4ms olması acaba dedirtmedi değil. Fakat emsali kabul edilecek aoc c27g1 modelinde de mprt 1ms olarak belirtiliyor fakat gtg için bir ibare mevcut değil. Sanırım 1ms olarak bildiğimiz bi çok monitör mprt olarak veriyor bu değeri ve o ürünlerin gtg kaç ms olduğunu bilemiyoruz. Ayarlarınızı paylaşmıssınız fakat şuan elime geçmediği için uygulayamadım. Ürünü kurunca bu konu üzerinden ayarlar konusunda bilgi almak isterim. İyi günlerde kullanın :)
Hocam öncelikle hayırlı uğurlu olsun. İncehesap üzerinden aynı monitörü sipariş geçtim bu cumartesi. Hatta 1660super kullanıcısı olarak, aynı kaderi paylaşıyoruz diyebilirim. Bende GTG ve MPRT Farkı Nedir? şu konumda 1ms mprt 4ms gtg konusu hakkında sormuştum fakat açıklayıcı bir cevap gelmedi kimseden. Evet mprt 1 ms fakat gtg 4ms olması acaba dedirtmedi değil. Fakat emsali kabul edilecek aoc c27g1 modelinde de mprt 1ms olarak belirtiliyor fakat gtg için bir ibare mevcut değil. Sanırım 1ms olarak bildiğimiz bi çok monitör mprt olarak veriyor bu değeri ve o ürünlerin gtg kaç ms olduğunu bilemiyoruz. Ayarlarınızı paylaşmıssınız fakat şuan elime geçmediği için uygulayamadım. Ürünü kurunca bu konu üzerinden ayarlar konusunda bilgi almak isterim. İyi günlerde kullanın :)
Düzenleme: Ayrıca 60-70 cm uzaklıktan yakında kullanamıyorum fakat yinede forumda 1080p için piksel sayma mevzusu çokça dile getiriliyor. Bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı