Denizciliğin önü açık mı?

Mc_Tuto

Centipat
Makaleler
1
Yer
Türkiye
Arkadaşlar her gün teknoloji gelişiyor. Uçak gibi hızlı ve daha iyi imkânlar sunan teknolojiler varken gemi maliyet için tercih ediliyor. Peki bundan 10 sene sonra bu durum olur mu? Yani denizcilikle alakalı: Kaptan, mühendis, vasıfsız bile olsa iş imkânları veya çalışma oranları yüksek olur mu? Bu konu hakkında düşünceniz nedir? Deniz ulaştırma işletme mühendisliğini düşünen bir arkadaşım bu sene YKS'ye girecek sormamı istedi. Teşekkürler.

Son düzenleme:
Arkadaşlar her gün teknoloji gelişiyor. Uçak gibi hızlı ve daha iyi imkânlar sunan teknolojiler varken gemi maliyet için tercih ediliyor. Peki bundan 10 sene sonra bu durum olur mu? Yani denizcilikle alakalı: Kaptan, mühendis, vasıfsız bile olsa iş imkânları veya çalışma oranları yüksek olur mu? Belki daha iyi gemilerle daha çok çalışan olabilir. Bu konu hakkında düşünceniz nedir? Deniz ulaştırma işletme mühendisliğini düşünen bir arkadaşım bu sene YKS'ye girecek sormamı istedi. Teşekkürler.
Uçakla 50 kerede taşınan yük, gemi ile 1 seferde taşınıyor. Gemicilik asla ölmez.

10 sene önce de benzer sorular vardı denizcilikle ilgili. Ancak devir aynı değil, şunu unutmamak gerek, her geçen gün teknoloji gelişiyor ve bu gelişmeler tabii ki denizcilik sektörüne de yansıyor. Otomatik pilot ve otonom gemi sistemleri hızla ilerliyor. Belki 5 yıl içinde (zaten okul süresi kadar) zabite (kaptan) olan ihtiyaç azalabilir, gemiler uzaktan kumanda ile yönetilebilir hale gelebilir. Ama şunu unutmayın ki, çarkçının (gemi makine mühendisi)nin işi asla bitmez. Makine daima çalışır, sürekli bakım ve onarım gerektirir.

Denizcilik sektörü her zaman insana ihtiyaç duyacaktır, özellikle de makinelerle ilgili. Teknolojik gelişmelere rağmen gemi makineleri, motorlar ve diğer sistemler sürekli bakım ister. Her ne kadar bazı gemiler uzaktan kontrol edilebilse de denizin ortasında bir arıza durumunda müdahale edecek, geminin makine kısmıyla ilgilenecek birine her zaman ihtiyaç olacak.
Çarkçı kaptandan daha fazla kazanır ayrıca, karada iş imkanı ve potansiyel kazancı da daha yüksektir.

Teknolojinin geldiği günümüz noktasında otomatize sistemler bir yere kadar gider, ama makineyi bilen ve bakımını yapan elbette hep kazanır.

Size gemi makineleri işletme mühendisliği mezunu bir arkadaşınız olarak söyleyeyim, denizcilikte eskisi gibi bir ayrıcalık yok. 1 - 2 yıl önceydi sanırım, Norveç'te kaptansız gemi üretildi. Bu gemilerde ilk aşamalarda makine zabitleri bulunacak fakat teknolojinin ilerlemesiyle muhtemelen onlarda kalmayacak. Benim görüşümce tek bir elektrik zabiti geminin çoğu işini kendi başına halledecek.

Bundan 10 yıl önceyi baz alırsak, bir 3. mühendisin maaşı karadaki çoğu kişiden kat ve kat fazlaydı. 6 ay çalışsa da, karada 12 ay çalışan çoğu meslekten fazla kazanıyordu. Şu an öyle bir durum yok, herhangi bir sanayi ustası, elektrik ustası, inşaat ustası yıllık oranda 3. mühendisten daha fazla kazanıyor.
Bunun yanında denizcilere verilen değer de belli. Çoğu şirket elinde imkan olmasına rağmen gemi personeline sınırsız interneti dahi çok görüyor.
Ben çok görüyorum, internette 4 - 5 bin dolar başlangıç maaşını görünce bu mesleğe yönelen arkadaşlarımızı fakat o 4 - 5 bin doların her kuruşunu sizden alıyorlar. Çoğu zaman yaptığınız iş aldığınız maaşla kıyaslanamayacak ölçüde oluyor.

Denizcilik zaten şu anda eskiye göre bitmiş seviyede neredeyse, benim tahminimce bundan 10 yıl sonra daha da kötü hale gelecek. Denizcilik hakkında çok umutlu değilim.

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği 2. sınıfım. Şunu söyleyerek başlamalıyım ki Türk bir denizci şu yıllarda civardaki savaş/kriz durumlarından dolayı büyük avantajlar elde edebiliyor. Örneğin uluslararası üne sahip şirketler zabitan kadrosunda artık Rus ve Ukrayna'lı çok bulundurmuyorlar. Bunun yerine civarda zabit olarak alabilecekleri tek ülke Türkiye kalıyor. Maaşlar çok makul seviyelerde gibi gözüküyor olabilir fakat sen iş yapmıyorsun zamanını satıyorsun. Bu kafa yapısıyla düşündüğün zaman az bile. Sonuç olarak bir 10 yıl daha gider bu avantaj. Gemilerde ve limanlardaki otonomlaşma için de endişe etme çünkü denizcilik teknolojiyi kasıtlı olarak geriden takip eder/etmek zorundadır. Bence bu meslek en azından bizim kuşağımızı emekli eder.

Size gemi makineleri işletme mühendisliği mezunu bir arkadaşınız olarak söyleyeyim, denizcilikte eskisi gibi bir ayrıcalık yok. 1 - 2 yıl önceydi sanırım, Norveç'te kaptansız gemi üretildi. Bu gemilerde ilk aşamalarda makine zabitleri bulunacak fakat teknolojinin ilerlemesiyle muhtemelen onlarda kalmayacak. Benim görüşümce tek bir elektrik zabiti geminin çoğu işini kendi başına halledecek.

Bundan 10 yıl önceyi baz alırsak, bir 3. mühendisin maaşı karadaki çoğu kişiden kat ve kat fazlaydı. 6 ay çalışsa da, karada 12 ay çalışan çoğu meslekten fazla kazanıyordu. Şu an öyle bir durum yok, herhangi bir sanayi ustası, elektrik ustası, inşaat ustası yıllık oranda 3. mühendisten daha fazla kazanıyor.
Bunun yanında denizcilere verilen değer de belli. Çoğu şirket elinde imkan olmasına rağmen gemi personeline sınırsız interneti dahi çok görüyor.
Ben çok görüyorum, internette 4 - 5 bin dolar başlangıç maaşını görünce bu mesleğe yönelen arkadaşlarımızı fakat o 4 - 5 bin doların her kuruşunu sizden alıyorlar. Çoğu zaman yaptığınız iş aldığınız maaşla kıyaslanamayacak ölçüde oluyor.

Denizcilik zaten şu anda eskiye göre bitmiş seviyede neredeyse, benim tahminimce bundan 10 yıl sonra daha da kötü hale gelecek. Denizcilik hakkında çok umutlu değilim.
Teşekkürler. Bu yorumu okuyunca, 5 bin dolarlık vardiya zabitliği kursuna gitmekten vazgeçtim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı