Rehber Depreme karşı alınabilecek önlemler

Aslan Mert

Centipat
Katılım
14 Temmuz 2023
Mesajlar
1.431
Çözümler
10
Merhaba arkadaşlar!

Öncelikle kötü anıları depreştirdiğim için özür dilerim, ancak çok güncel Malatya'da bir deprem olunca beklenen İstanbul depremi için alabileceğiniz birkaç önlemden bahsetmek istiyorum. Belki bu önlemleri zaten almışsınızdır ancak yine de en azından 1 kişiyi daha etkileyebilirsek belki bir hayat daha kurtarabiliriz diyerek şu önlemlerden bahsetmek istiyorum;

  • Bina Tespiti : İstanbul için İBB'ye internet sitesi üzerinden, ücretsiz başvurarak evinizin deprem riskini inceletme - bina tespiti yaptırabilirsiniz.
  • Toplanma Alanlarının Tespiti: Tüm iller için E-Devlet’e giriş yaparak “Acıl Toplanma Alanı Sorgulama” başlığından ikametgahlarına en yakın toplanma alanlarını öğrenebilir
  • Enkazda Mahsur Kalma Durumuna İlişkin Çanta: Yatağınızın başı gibi hemen yanınızda bulunan bir yere içerisinde su, konserve ve kuruyemiş, el fener ve pil, düdük, pilli veya pilsiz radyo ve/veya telefon ve powerbank gibi bir iletişim aracı, İlk yardım kiti gibi eşyaları barındıran herkesin yatağının başına bir poşet koyun.
  • Deprem Çantası Hazırlamak: Acıl durumda hemen kapıp kendinizi dışarı atanacağınız, içerisinde;
    1. Su ve Su Arıtma/Tabletleri: En azından üç günlük su tüketimi için su şişeleri veya su arıtma/tabletleri bulundurun.
    2. Konserve Gıdalar ve Kuruyemişler: Taze olmayan, uzun ömürlü ve kolay tüketilebilecek gıdaları içeren konserve gıdalar veya kuruyemişler.
    3. İlk Yardım Kiti: Yara bandı, sargı bezi, steril gazlı bezler, dezenfektan, eldiven, makas, termometre gibi temel ilk yardım malzemelerini içeren bir kit.
    4. El Feneri ve Pil: Pil ile çalışan bir el feneri veya şarj edilebilir bir el feneri ile yedek piller.
    5. Battaniye veya Isıyı Koruyucu Örtü: Soğuktan korunmak için battaniye veya ısıyı koruyucu örtü.
    6. Kişisel Hijyen Malzemeleri: Sabun, tuvalet kağıdı, dezenfektan, ıslak mendil gibi kişisel hijyen malzemeleri.
    7. Çok Amaçlı Bıçak veya Çakı: Çeşitli işlerde kullanılabilecek bir çok amaçlı bıçak veya çakı.
    8. Dokümanlar ve Önemli Belgeler: Kimlik, sağlık sigortası, evrak kopyaları, acıl iletişim bilgileri gibi belgelerin bir kopyasını içeren bir dosya veya su geçirmez bir poşet.
    9. İletişim Araçları: Taşınabilir radyo (pil veya pil olmayan), cep telefonu şarj cihazı, güneş paneli veya harici batarya gibi iletişim araçları.
    10. Para ve Küçük Değerli Eşyalar: Acıl durumlarda kullanılmak üzere nakit para ve küçük değerli eşyalar.
    11. Özel İhtiyaçlar:
    12. Bebek / Küçük Çocuklar İçin Malzemeler: Mama, bebek bezi, çocuk ilaçları gibi bebek veya küçük çocuklar için özel malzemeler.
    13. Evcil Hayvan Malzemeleri: Evcil hayvanlar için yiyecek, su, tasma, yatak gibi malzemeler.
    malzemelerini barındıran bir deprem çantası hazırlayın.
  • İlk Yardım Eğitimi : Sadece deprem için değil herkesin, her zaman bilmesi gerektiğine inandığım bir durum. Kızılay, 32 yerde bulunan ilk yardim eğitim merkezleri aracılığıyla Sertifikalı, Ücretsiz, Yüz yüze eğitim veriyor. Eğer bu imkana sahip değilseniz. Temel İlk Yardim Eğitim Videoları
  • Eşya Düzenlemesi: Evde ağır ve büyük eşyaları sabitleyin. Rafları, dolapları ve diğer mobilyaları duvara veya zemine sabitleyerek düşme riskini azaltın.
  • Acıl Durum Planı: Aile fertlerinin depreme ayrı yerlerde mesela birisi işte birisi okulda yakalandığı durumlara ilişkin kim nereye gidecek, kim nerede duracak, nerede buluşulacak gibi planlar. Ayrıca bu plana çevre illerde bulunan akrabalarınızı da sizinle iletişime geçemezlerse neler yapmaları gerekir belirleyin.
  • Başkalarının Yapabileceği Hazırlıklar: AFAD Gönüllülük Sistemine başvurarak depremden doğrudan etkilenmeyenler gerekli eğitimleri alabilir. AFAD Gönüllülük Sistemi
 
Psikolojim bozuldu artık. Gaziantepdeyim neredeyse her gün artçı depremler oluyor. Sanki durduğum yerde sallanıyorum gibi hissediyorum. 2023 her zaman yaşadığım en kötü yıl olarak kalacak benim için. Yaşadığınız her anın kıymetini bilin. Ölüm bir nefes kadar yakın...
 
Düzgün yapılanlar kurtulur. Fakat burada bitişik nizam binaların dezavantajları geliyor.

İşte düzgün olanların üstüne diğerleri yıkılacak.

Psikolojim bozuldu artık. Gaziantepdeyim neredeyse her gün artçı depremler oluyor. Sanki durduğum yerde sallanıyorum gibi hissediyorum. 2023 her zaman yaşadığım en kötü yıl olarak kalacak benim için. Yaşadığınız her anın kıymetini bilin. Ölüm bir nefes kadar yakın...

Rizedeyim ve deprem zamanında bana da aynı şey oluyordu cidden çok korkunç.
 
Deprem uygulamalarını da ekleyin bence rehbere. Onlarda çok büyük bir önem arz ediyor. Şunu söyleyebilirim ki hatay depremini yaşayan biri olarak ölen olmadan önlemler alınmayacak. Ölenler olsa bile. Sağlığınızın ve sevdiklerinizin kıymetini bilin. Kalın sağlıcakla.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı