Depremler niye arttı?

Yaşanan depremlerin çoğu zaten 1.derece risk bölgesi. Deprem ülkesiyiz deprem yaşanması normal. Ama bir an önce depreme karşı binalar ve insanlar eğitilmeli, dayanıklı, temeli güçlü binalar inşa edilmeli.
 
Dün 5.2'yi tamamen hissettim. Apartman çok fena titredi, monitörün ve masanın sallanmasını da ilk defa gördüm. Geçen sene başka şehirde 4.4 beni yatakta sallayıp uyandırmıştı. Yani bu seviyeler böyleyse, 7.0 düzeyinde bir deprem gelse çok büyük sorunlar yaşanır. Her yer apartman ve bu kadar sağlam mı? eski apartmanlara daha sağlam diyenler var. Dolar arttı şimdi herkes malzemeden çalacak çok büyük sıkıntı. Soruna gelecek olursak, ülkenin ortasından boydan boya fay geçiyor, deprem zaten var olan bir şey.
 
Konya Meram depremi hariç 5 ve üzeri 2 deprem Kuzey Anadolu Fayında, bir tanesi de Doğu Anadolu Fayında oldu. Bu faylardan ikisi de deprem riski çok yüksek olan depremler, bu iki fay Türkiye tarihindeki en büyük depremleri yaratan fay hatları.

Bu faylarda 5 civarı deprem olmasının haber değeri olmaması lazım, fayların farklı kırılma bölümlerinde bir ayda 2-3 deprem olabilir. Meram depremi ilginç, orada fay hattı olduğu biliniyor ve haritada Afyon'dan itibaren oraya inen bir risk bölgesi tanımlanmış durumda ama o faydaki yıllık momentum o kadar düşük ki büyük deprem oluşturma periyodu çok yüksek.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı