Devletler paralarını altına oranla mı basıyor?

Hazinede bulunan rezerve göre basılır. Bu genelde altın olur, bu yüzden yastık altı muhabbeti vardır. Dayın doğru söylüyor.
 
Çoğu arkadaş rezervdeki emtialara göre basılıyor demiş lakin bu doğru değil. Günümüzde dolaşımda olan neredeyse her para birimi karşılıksız basılır. Arkasında devlet olduğu için güvene ve arzına göre değeri değişir. Bazı merkez bankaları yine de rezerv tutar ki bu paraya olan güveni arttırır. Amcan yanılmış bu konuda. Altın karşılığı para basma sistemi 60'lı yıllarda sona erdi.
 
Amcam ile tartıştığımız konu o değil. Basmasını istememesi değil. Amerika hariç diğer bütün ülkeler Türkiye dahil. Kasasında ne kadar altını varsa o kadar para basıyor diyor.
Amerika hariç diye bir şey yok, sadece dolar için söylenebilir bu.
 
Venezuela örneği var, o kadar para bastılar ki bayağı bir sıfır attılar zaten. Paraları da çöp oldu. Devletler istedikleri kadar para basarlar. Bu da enflasyonu getirir. Sen adama yetki vermişsin niye basmasın ki? Şu anda da merkez bankasını kimin yönettiğini söylememe gerek yok.
 
Kendi merkez bankası bulunan ülkeler istedikleri gibi para basabilirler. Ama karşılıksız para basanlar sonuçlarına katlanır. Amerika da deli gibi para basıyor orada niye sıkıntı olmuyor diyenler olabilir. Dolar tüm Dünya'da karşılık buluyor. Hala altın diyenler için de Bretton Woods sisteminden çıkalı yaklaşık 50 yıl oluyor. Uyansanız iyi olur.
 
Arz - talebe göre ama bu arz - talep eskiden sadece mevduatta toplananlarca belirleniyordu ama artık başta kredibilite olmak üzere çeşitli başka enstrümanlar da devreye girdi. Yani arz - talep dengesine etki eden başka unsurlar birikti ama yine arz - talep dengesine göre basılıyor daha doğrusu arz ediliyor.
Ek olarak TCMB Analitik bilançosuna da bakılabilir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı