Dikey veya yatay geçiş nedir?

Krak3n_0

Centipat
Daha fazla  
Selamlar, mâlum YKS'ye birkaç gün kaldı. Bilgisayar mühendisliği istiyordum fakat puanım ve netlerim yetmiyor. O yüzden ön lisans 2 senelik bilgisayar programcılığı düşünüyorum. Araştırırken dikey ve yatay geçiş muhabbetini duydum. Tam olarak nedir? Zor mu, mantıklı mı veya ne gibi koşullar gerek? Bilen arkadaşlar detaylıca açıklarsa sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Dikey geçiş 2 yıllık önlisans bölümlerini tamamlayan öğrenciler içindir. ÖSYM'nin hazırladığı bir sınav olan DGS ile yapılan bir geçiş yöntemidir ve YKS'ye benzer bir süreci vardır. Bilgisayar programcılığı okuyorsan, bölümü bitirip DGS'ye girip Bilgisayar Mühendisliği kazanabilirsin, YKS'den daha kolay bir sınavdır hem.

Yatay geçiş ise hali hazırda bir bölümdesin başka bir bölüm istiyorsun veya üniversiteni beğenmedim, bu yöntemi kullanabilirsin. İki çeşidi vardır:

1. Merkezi puan ile yapılan yatay geciş: Bunda istediğin bölüme gidebilirsin ancak tek şart, girmek istediğin bölümün taban puanının, YKS sınavında yaptığın puandan daha düşük olması lazım. Bu yöntemle en az 1 dönem tamamlaman gerekiyor.

2. Genel ortalama ile yapılan yatay geçiş: Üniversiteden üniversiteye değişkenlik göstermekle beraber üniversitede yaptığın not ortalamasının belli bir sınırın üstünde olması gerekiyor mesela 4 üzerinden 3 gibi. Bunda sadece bölümünün paralelinde bir bölüme gidebilirsin, sanırım %80 benzerlik şartı var. 1. deki gibi yine 1 dönemi tamamlaman lazım.

Dikey geçiş 2 yıllık ön lisans bölümlerini tamamlayan öğrenciler içindir. ÖSYM'nin hazırladığı bir sınav olan DGS ile yapılan bir geçiş yöntemidir ve YKS'ye benzer bir süreci vardır. Bilgisayar programcılığı okuyorsan, bölümü bitirip DGS'ye girip bilgisayar mühendisliği kazanabilirsin, YKS'den daha kolay bir sınavdır hem.

Yatay geçiş ise halihazırda bir bölümdesin başka bir bölüm istiyorsun veya üniversiteni beğenmedim, bu yöntemi kullanabilirsin. İki çeşidi vardır:
1. merkezi puan ile yapılan yatay geciş: Bunda istediğin bölüme gidebilirsin ancak tek şart, girmek istediğin bölümün taban puanının, YKS sınavında yaptığın puandan daha düşük olması lazım. Bu yöntemle en az 1 dönem tamamlaman gerekiyor.

2. genel ortalama ile yapılan yatay geçiş: Üniversiteden üniversiteye değişkenlik göstermekle beraber ortalamanın belli bir sınırın üstünde olması gerekiyor mesela 4 üzerinden 3 gibi. Bunda sadece bölümünün paralelinde bir bölüme gidebilirsin, sanırım %80 benzerlik şartı var. 1.deki gibi yine 1 dönemi tamamlaman lazım.

Yani DGS dediğimiz aslında 2 senelik bölümü 4 senelik benzer bir bölüme geçme gibi bir şey anladığım kadarıyla.

DGS ile mesela 4 senelik bilgisayar mühendisliğine geçiş yaptığımı varsayalım sıfırdan 1. Seneden mi başlamam gerekecek yoksa dgs den önce ne kadar süre okuduysam o süre düşülürmü? Yani 2 senelik önlisansı bitirip DGS ile mühendislik kazanırsam, 1. Sınıftanmı yoksa 3. Sınıftanmı başlarım?

Peki 4 senelik bir bölüme DGS ile geçiş yapmak için 2 senelik bölümü bitirmek lazım mı? Mesela ilk senemde girmem mümkün mü?

Yatay geçiş ile ilgili 2. maddeniz üniversitedeki ortalamamız doğru mu?

Yatay geçiş ile ilgili 1. maddenizi tam anlayamadım. Kastettiğiniz YKS atıyorum 400 puan aldım fakat farklı bir bölüm seçtim. Ardından yatay geçiş ile bir bölüme geçmeye karar verdim. O bölümün taban puanının YKS de yapmış olduğum 400 puandan düşük olması gerekiyor doğru mu anladım?

Yatay geçiş yapmaya karar verirsem herhangi bir sınava tabii tutulacak mıyım yoksa direkt taban puana dikkat ederek bölüm veya üniversite değiştirebilir miyim?

Kontenjan az diyorlar sence sıkıntı yaşar mıyım?

Son düzenleme:
Yani DGS dediğimiz aslında 2 senelik bölümü 4 senelik benzer bir bölüme geçme gibi bir şey anladığım kadarıyla.
Yani öyle denebilir, 2 yıllık bölüm bitirenlerin, 4 yıllık bölüme daha kolay erişebilmesi için yapılan bir sınav sistemi, normalde biliyorsun YKS'ye girmen gerekiyor.

Peki 4 seneliğe DGS ile geçiş yapmak için 2 senelik bölümü bitirmek lazım mı? Mesela ilk senemde girmem mümkün mü?
Maalesef bitirmen gerekiyor evet. 1. yılı bitirdim öyle geçeyim yok.

Yatay geçiş ile ilgili 2. maddeniz üniversitedeki ortalamamız doğru mu?
Mesajı düzenledim eksik yerleri tamamladım. Evet üniversite ortalamanız.

Yatay geçiş ile ilgili 1. maddenizi tam anlayamadım. Kastettiğiniz YKS atıyorum 400 puan aldım fakat farklı bir bölüm seçtim. Ardından yatay geçiş ile bir bölüme geçmeye karar verdim. O bölümün taban puanının YKS de yapmış olduğum 400 puandan düşük olması gerekiyor doğru mu anladım?
Evet öyle. Daha yüksek puanlı bir bölüme zaten geçemezsiniz. Daha düşük olması gerekiyor.

Yatay geçiş yapmaya karar verirsem herhangi bir sınava tabii tutulacak mıyım yoksa direkt taban puana dikkat ederek bölüm veya üniversite değiştirebilir miyim?
Herhangi bir sınav yok ancak gitmek istediğin üniversitenin duyurularını takip etmen gerekiyor, her üniversitede aynı anda başvuru yapamıyorsun.

Başvurunun da aşamaları var. Mesela disiplin cezası almadığına dair belge, ÖSYM yerleştirme sonucu, sınav sonuc belgesi, öğrenci belgesi, ders içeriği gibi ne istediklerini de duyurularda yazıyorlar.

Her üniversitenin de değerlendirme kriterleri var. Mesela ne kadar genel ortalama ile yatay geçişte, üniversite ortalamanın bir önemi varsa yine YKS puanının da önemi var değerlendirme aşamasında puanları çarpıyorlar bölüyorlar yeni bir puan çıkıyor sonra o puana göre sıralıyorlar, en yüksekten en düşüğe yerleştiriyorlar, asıl yerleşenler yerleştikten sonra kalanlar yedeklere yerleştiriliyor, aslında bir nevi çekiliş gibi bir şey, asıl kazananlar kayıt olmadı diyelim yedeklere fırsat geçiyor.

Merkezi yerleştirme puanına göre yatay geçişte tabii ki böyle bir şey yok. Daha kolay. Tabii onda da asıl kazanan, yedek kazanan olayı var. Başvuranlardan en yüksek YKS puanından en düşüğüne sıralayıp yerleştiriyorlar.

Son olarak tavsiye eder misin? Kontenjan az diyorlar sence sıkıntı yaşar mıyım?
Genel ortalama ile yatay geçişi pek tavsiye etmem aslında, yani çoğu üniversitede YKS puanı da değerlendirilme aşamasında kullanılıyor ve özellikle iyi bir üniversiteye gitmek istiyorsan ne kadar iyi bir ortalama yaparsan yap YKS'den iyi yapanlar senin önüne geçebiliyor, Gazi üniversitesine ve Sakarya üniversitesine başvurmuştum kazanamadım mesela, 3.51 ortalama yapmıştım ama YKS puanım 287'ydi, haliyle sollayan çok oldu beni. Kontenjan da az maalesef.

Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçişi tavsiye edebilirim. Seçtiğin bölümü beğenmedin, pişman oldun, başka bölüm istiyordun, puanın da tutuyor başvurursun, kazanma ihtimalin daha yüksek bunda. Tabii en az 1 dönemi tamamlaman gerekiyor ancak illaki derslere girmen gerekiyor mu, derslerden geçmen gerekiyor mu, bilmiyorum sanırım bu yatay geçişte gerekmiyordu.

Daha önce DGS tecrübem yok, bu yüzden tavsiye vermem doğru olmaz. Ancak DGS sınavı zor bir sınav değil gibi, en azından YKS kadar zor değil.

Yani öyle denebilir, 2 yıllık bölüm bitirenlerin, 4 yıllık bölüme daha kolay erişebilmesi için yapılan bir sınav sistemi, normalde biliyorsun YKS'ye girmen gerekiyor.

Maalesef bitirmen gerekiyor evet. 1. yılı bitirdim öyle geçeyim yok.

Mesajı düzenledim eksik yerleri tamamladım. Evet üniversite ortalamanız.

Evet öyle. Daha yüksek puanlı bir bölüme zaten geçemezsiniz. Daha düşük olması gerekiyor.

Herhangi bir sınav yok ancak gitmek istediğin üniversitenin duyurularını takip etmen gerekiyor, her üniversitede aynı anda başvuru yapamıyorsun.

Başvurunun da aşamaları var. Mesela disiplin cezası almadığına dair belge, ÖSYM yerleştirme sonucu, sınav sonuç belgesi, öğrenci belgesi, ders içeriği gibi ne istediklerini de duyurularda yazıyorlar.

Her üniversitenin de değerlendirme kriterleri var. Mesela ne kadar genel ortalama ile yatay geçişte, üniversite ortalamanın bir önemi varsa yine YKS puanının da önemi var değerlendirme aşamasında puanları çarpıyorlar bölüyorlar yeni bir puan çıkıyor sonra o puana göre sıralıyorlar, en yüksekten en düşüğe yerleştiriyorlar, asıl yerleşenler yerleştikten sonra kalanlar yedeklere yerleştiriliyor, aslında bir nevi çekiliş gibi bir şey, asıl kazananlar kayıt olmadı diyelim yedeklere fırsat geçiyor.

Merkezi yerleştirme puanına göre yatay geçişte tabii ki böyle bir şey yok. Daha kolay. Tabii onda da asıl kazanan, yedek kazanan olayı var. Başvuranlardan en yüksek YKS puanından en düşüğüne sıralayıp yerleştiriyorlar.

Genel ortalama ile yatay geçişi pek tavsiye etmem aslında, yani çoğu üniversitede YKS puanı da değerlendirilme aşamasında kullanılıyor ve özellikle iyi bir üniversiteye gitmek istiyorsan ne kadar iyi bir ortalama yaparsan yap YKS'den iyi yapanlar senin önüne geçebiliyor, gazi üniversitesine ve Sakarya üniversitesine başvurmuştum kazanamadım mesela, 3.51 ortalama yapmıştım ama YKS puanım 287'ydi, haliyle sollayan çok oldu beni. Kontenjan da az maalesef.

Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçişi tavsiye edebilirim. Seçtiğin bölümü beğenmedin, pişman oldun, başka bölüm istiyordun, puanın da tutuyor başvurursun, kazanma ihtimalin daha yüksek bunda. Tabii en az 1 dönemi tamamlaman gerekiyor ancak illaki derslere girmen gerekiyor mu, derslerden geçmen gerekiyor mu, bilmiyorum sanırım bu yatay geçişte gerekmiyordu.

Daha önce DGS tecrübem yok, bu yüzden tavsiye vermem doğru olmaz. Ancak DGS sınavı zor bir sınav değil gibi, en azından YKS kadar zor değil.

Çok teşekkür ederim biraz seni yordum :D

Bir sorum daha var. Mesela 2 yıllık bilgisayar programcılığı kazandım, ardından 2 sene sonra DGS ile bilgisayar mühendisliğine geçiş yaptım. Peki bu geçiş sonrasında ben öncesinde 2 sene okuduğum için 3. sınıftanmı devam edeceğim yoksa en baştan mühendisliğe 1. sınıftan mı başlayacağım? (bu arada DGS aynı üniversite içinde oluyor doğru mu?)

Çok teşekkür ederim biraz seni yordum :D

Bir sorum daha var. Mesela 2 yıllık bilgisayar programcılığı kazandım, ardından 2 sene sonra DGS ile bilgisayar mühendisliğine geçiş yaptım. Peki bu geçiş sonrasında ben öncesinde 2 sene okuduğum için 3. sınıftanmı devam edeceğim yoksa en baştan mühendisliğe 1. sınıftan mı başlayacağım? (bu arada DGS aynı üniversite içinde oluyor doğru mu?)
Ne demek, rica ederim.

DGS ile gelenler biraz farklı sanırım tam bilemiyorum ancak eğer ortak dersler var ise onlar sayılıyor, onlardan muaf oluyorsun kalanları alıyorsun sadece. 1. sınıf 2. ayrımı olmuyor sanırım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı