Dikkat eksikliği için verilen ilaçlar işe yaramıyor

özelde teşhis aldım hocam ilk olarak özele gittim. teşekkür ederim desteğin için.

Bu konuda Dehb ve takviye gıdalar ilaçlar hakkında makalelerden örnek vererek yazı yazmıştım.
Konuda Doktor bulunca hemen sorularımı sorayım dedim :D Beni onayladı.

Dehb çaresi olmayan ilaçla geçmeyen bi hastalık vb değil. Kullanılabilecek çok şey var. En önemlisi senin için işe yarayanı ve doğru olanı kullanabilmek. Yazdığım şeylere göz atmanı tavsiye ederim.


Yazmayı unuttuğum önemli birşey olduğunu fark ettim.
Kolin(Sitikolin-alpha gpc) kullanırsan çok iyi olur. Beyinde ''zeka ile alakalı nörotransmitter bir madde.''
Pirasetam beyinde kolin ve glutamat salgılatan beyine giden kanı besini oksijeni arttıran bir ilaç.
Pirasetam ek kolin takviyesi olmadan kullanmak baş ağrısı yaptığı söyleniyor beyindeki kolin depoları tükendiği için.
Kolin aslında B4 vitamini ama vücut kendi üretebildiği için vitamin grubuna alınmıyor.
 
Son düzenleme:
@SerkanEK online teşhis için yeterli veri yok, bu önerileri pek doğru bulmuyorum.

"İlaçların işe yaramamasının temel nedeni vitamin, mineral, amino asit, besin gibi şeylerin eksik olmasından kaynaklanır." mesela burada bunu dedikten sonra takviye önerileri yapmak için tahlil sonuçları gerek. Ezberden önerilerin zarar verme ihtimali de göz önüne alınmalı.
 
@SerkanEK online teşhis için yeterli veri yok, bu önerileri pek doğru bulmuyorum.

"İlaçların işe yaramamasının temel nedeni vitamin, mineral, amino asit, besin gibi şeylerin eksik olmasından kaynaklanır." mesela burada bunu dedikten sonra takviye önerileri yapmak için tahlil sonuçları gerek. Ezberden önerilerin zarar verme ihtimali de göz önüne alınmalı.
Online teşhis derken? Yeterli veri yok derken?? Bu kanıya nerden vardınız? Ben makale ve kaynak sundum ya siz?

Takviyeler ilaç değildir. İstediğiniz gibi kullanabilirsiniz gönlünüz ferah olsun.
Yaprak sarma yerken doktora soruyor musunuz?? Takviyeler İlaç değil Gıdadır. İlaç gibi organizmaya müdahale etmez. Organizmaya uyum sağlar. Takviyelerin zarar verme ihtimali yok kafanızdan atmayın. Yaprak sarma yerken ölme ihtimaliniz takviye alırken ölme ihtimalinize eşit. Takviyelerin çalışma mekanizmalarını anlamak içinde farmakolog olmanıza falanda gerek yok.

Ezberden öneri yapmıyorum yazdığım şeyleri kafadan atmıyorum.
''Siz ezberden cevap yazıyorsunuz.'' Cevap yazmak için yazıyosunuz.

Tahlil sonuçları ne alaka onu anlamadım. Eğer her takviye gıda kullandığımızda tahlil sonucu alacaksak işimiz var demektir. Zaten şikayetiniz yoksa test falan yapmıyorlar.

Ülkemizde MİKROBESİN'lere Vitamin minerallere antioksidanlara ve takviye gıdalara zaten yeteri kadar önem verilmiyor.
''DEHB için direk ilaç yazılması bunun bir göstergesi.''
Örneğin her enfeksiyona antibiyotik basmakda bunun bir göstergesi. Türkiye avrupada antibiyotik kullanımının en çok olduğu ülke. Geçen kardeşim hasta oldu serum yedi acilde doktor diyorki aynı semptomlarla 10dan fazla hasta var. Salgın var diyor. Eğer siz herşeye antibiyotik basarsanız bir süre sonra bakteriler direnç geliştirir ve size kafa tutar.

Kişi şikayet ediyor ilacın çalışmadığından ilacı artırıyorsunuz. Bu nasıl bir kafa Allah aşkına? İlaç çalışmıyor işte. Ya ilacı değiştir yada tedavi protokolünü. İlacı hastaya daha fazla zarar versin diye mi artırıyorsun?
Nootropics Expert The Bad and The Ugly Smart Drugs adlı makaleyi okuyun. DEHB ilaçlarının gelişen beyinler(5-30 yaş arası) üzerinde ciddi zararlarını ve bu zararlardan nootropik takviyeler ile nasıl korunabileceğinizi anlatıyor.

Temeldeki soruna odaklanmak yerine bas ilacı geç çok iyi ya. ''Geleneksel tıp işte.''

Birsürü ilaç alır ilaç manyağı olur ama tedavi olamazsınız daha kötü hale gelirsiniz. Doktorların Eczacıların sizin hastalığınızı ve sizi gerçekten önemsediğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz.
Babamda bu durumdan müzdarip doktorlara para saymaktan bıkmış ilaç kullanmaktan bıkmış ayaklarında 10 yılı aşkın süredir diyabetik olmayan kronik periferik nöropatisi var.

Ve yabancı ülkelerde takviyelerin kullanımı çok yaygın ve kronik rahatsızlıklar ve yaşlılık semptomları için potansiyel tedavi edici. NAD+ mesela. Ülkede olmayan olsada NADH olarak bulunan bir pahalı bir takviye. Krebsde koenzim olarak görev yapıyor. Nootropik faydasıda var. Enerji üretmemizi sağladığı ve antioksidan olduğu için Tüm vücuda faydalı ve yabancı ülkelerde kullanılıyor. Ülkemizde yok.

Para vererek ÖZEL Hastanelere gitseniz bile Check up paketlerinde bile sadece B12 ve D seviyelerine bakıyorlar. Mineral seviyelerine bile bakmıyolar. Aile hekimliklerinde B12 bakıyorlar tam kan sayımı yapıyorlar özellikle vitamin mineral testi istiyorum dememe rağmen sadece tam kan sayımı yapıp geçiyorlar ve dikkate bile almıyorlar.

Diğer B vitaminleri ,AEK vitaminlerini ,vücuttaki önemli antioksidanları önemseyen yok zaten. Aile hekimlikleri ve özel hastanelerde dahi A E K - B1 B2 B3 B5 B6 B7 B9 gibi vitaminlere bakılmıyor.

Her vitamin testi farklıdır. Birsürü vitamin mineral biyomolekül antioksidan var vücutta. Ve hiçbirine bakılmıyor yada bakılacak teknoloji ülkemizde yok. Eğer kendi tahlil sonuçlarını okuyamayı biliyosanız sadece 1-2 vitamine baktıklarını görürsünüz.
Ben bu konuyu pratisyen hekim olan amcam ile de konuştum.
Diğer Vitaminler pek önemli değil zaten diyor. Önemli olanlar D ve B12 diyor adam... Diğer vitaminler önemli değil diyor. Vücutta yüzlerce işlev gören Vitamin ve minerallar için.

Ve zaten takviyelerini içinde MİKROGRAM olarak var bu vitaminlerden zaten çok çok az var. Sadece 1-2 günlük ihtiyacınızı karşılayacak şekilde var.

Yani GIDA gibi. Yemek yerken doktora sormuyorsanız takviye alırkende sormanıza gerek yok.
Yabancı ülkelerde bunları bakkallardan marketlerden alabiliyosunuz. Çünkü GIDA olarak geçiyor. İlaç statüsünde değil. İlaç alırken doktora sorarsınız. Gıda alırken değil. Şunu anlayın artık. Ve zaten ülkemizde bunun ayrımı yapılmıyor. Doktorlar dahi takviye gıdalar hakkında bilgisizler.

Şunu hatırlatmakta fayda var. Eğer takviye gıdaları spesifik olarak bir hastalık için kullanıcaksanız sadece doktorlardan fikir almanız öneriliyor o kadar. Ki bu bizim ülkemizde ne kadar mümkün orası uzunca tartışılır.
 
Son düzenleme:
@SerkanEK Eczacıyım ben yalnız.

"Takviyeler ilaç değildir. İstediğiniz gibi kullanabilirsiniz gönlünüz ferah olsun." Tezgah üstü ilaç, yurt dışında OTC diye geçer. Denemek istiyorsan ameliyat öncesi balık yağı, nutrasötiklerden iç gir bakalım kanama duruyor mu durmuyor mu? 1 saatlik ameliyat neden 3 saat oldu diye tanıdıklarını korkut biraz.

"Tahlil sonuçları ne alaka onu anlamadım. Eğer her takviye gıda kullandığımızda tahlil sonucu alacaksak işimiz var demektir. Zaten şikayetiniz yoksa test falan yapmıyorlar." Takviye gıdalar tahlil sonucunda alınmalı, vücut içinde bırakacağı oksitlenmiş metabolitleri diğerleri ile temizleme çabasına girmek sadece vücuda zarar verir.

"Ve zaten takviyelerini içinde MİKROGRAM olarak var bu vitaminlerden zaten çok çok az var. Sadece 1-2 günlük ihtiyacınızı karşılayacak şekilde var." İsterse nanogram olsun, doza göre iş değişir. Nanogram bir bileşikle sadece göz kasını çalıştırıp ama bir Hawking olamadan ölür gidersin. Homeopatik bileşikleri vs. araştırabilirsin meraklıysan.

"Bir sürü ilaç alır ilaç manyağı olur ama tedavi olamazsınız daha kötü hale gelirsiniz. Doktorların Eczacıların sizin hastalığınızı ve sizi gerçekten önemsediğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz." Önemsiyoruz. Sırf para mantığı ile bile düşünsek öldüğünde başımıza iş oluyorsun, bu yüzden düşünmek zorunda kalıyoruz. Büyük resimci olmanın alemi yok. Zaten ilaç yazmamak için diretiyorlar şu sıra SGK ödemeleri cart curt sorunlar var.

"Her vitamin testi farklıdır. Birsürü vitamin mineral biyomolekül antioksidan var vücutta. Ve hiçbirine bakılmıyor yada bakılacak teknoloji ülkemizde yok." Teknoloji var, her yerde olmayabilir ama bu senin uydurup ilaç takviye etmen için sebep değil.

"Diğer Vitaminler pek önemli değil zaten diyor. Önemli olanlar D ve B12 diyor adam... Diğer vitaminler önemli değil diyor. Vücutta yüzlerce işlev gören Vitamin ve minerallar için." Ben de sana alkaloitleri sayayım istersen, onlara özen gösterilme sebebi insanlarda en çok onların eksik olması. Yeterli beslenenlerde her tür vitamin eksikliği çok yaygın değil ki zaten vücut belli vitaminleri dönüştürebiliyor.

"Yani GIDA gibi. Yemek yerken doktora sormuyorsanız takviye alırkende sormanıza gerek yok.
Yabancı ülkelerde bunları bakkallardan marketlerden alabiliyosunuz. Çünkü GIDA olarak geçiyor. İlaç statüsünde değil. İlaç alırken doktora sorarsınız. Gıda alırken değil. Şunu anlayın artık. Ve zaten ülkemizde bunun ayrımı yapılmıyor. Doktorlar dahi takviye gıdalar hakkında bilgisizler."
İngiltere, Fransa yaşam süresi artarken ABD'de düşüyor. Bir etken de bu fikir zaten ki buna kaza ile ölümler dahil bile değil yani ilaç zehirlenmelerini de katsan neler olur neler... İngiltere ve Fransa'da denetimli satılıyor ve ikisi de 5-6 yıl fark atmış ve makas genişliyor.

Tek sebep bu değil ama oradaki kalp krizi sebeplerinin içinde bunun olduğundan emin olabilirsin.

"Ve yabancı ülkelerde takviyelerin kullanımı çok yaygın ve kronik rahatsızlıklar ve yaşlılık semptomları için potansiyel tedavi edici. NAD+ mesela. Ülkede olmayan olsada NADH olarak bulunan bir pahalı bir takviye. Krebsde koenzim olarak görev yapıyor. Nootropik faydasıda var. Enerji üretmemizi sağladığı ve antioksidan olduğu için Tüm vücuda faydalı ve yabancı ülkelerde kullanılıyor. Ülkemizde yok." Yabancı ülkelerde kullanım yaygın da multivitamin şeklinde değil. Fonksiyonel gıda ile nutrasötik farkına bakabilirsin. Fonksiyonel gıda şeklinde öneriler başlar ve yaşlanınca nutrasötiklere geçilir ancak onda da bizim ülkemizdeki gibi günlük dozun tamamını vermemeye çalışırlar. Karaciğere ve böbreğe yazık çünkü.

"Yaprak sarma yerken doktora soruyor musunuz?? Takviyeler İlaç değil Gıdadır. İlaç gibi organizmaya müdahale etmez. Organizmaya uyum sağlar. " Her madde karaciğerden ilk geçiş etkisine uğruyor eğer GIS'den alıyorsan. İlaç gibi organizmaya müdahale eder çünkü ilaç dediğin şey de çoğunlukla bakterilere sentezlettirilen doğal olarak elde edilebilir moleküllerin teknolojik olarak vücuda aktarılması için optimize edilen maddeler. Hepsi metabolik yolaklara uğruyor.


Ha bu arada benim gram umurumda değil normalde. Eczanede satışlar artar, millet ölmüş ölmemiş sorun değil. Avukat tutup sıyrılabiliriz de yani ama derdimiz insan sağlıklı olsun. Uzmanlara bu kadar düşman bakmanın anlamı yok, evet onlar da para için yapıyor bu işi ancak işe yarar bir şey bulamazlarsa veya doğru karar vermezlerse onların da itibarının biteceğini biliyorlar ki artık yanlış bilgi gelince diğerini Scholar üzerinden bozmak isteyen bilim insanı sayısı çok fazla. Hintli makalelerinin çoğunda hata yakalıyorlar mesela.

Bırakın her işi bu işin uzmanı yapsın. Aralarında illaki kötü karar verenler çıkar ama uzman sayısı bitmez, güvenemediyse diğerine gidebilir veya eczacısına sorabilir. Bununla ilgili bir alternatif olarak eczacısına sorup alabilir çünkü farmakoloji ve teşhisle ilgili eğitim alınıyor lakin "nokta atış" tedavi için ve destek için doktora başvurulması gerek, sonuçta eczacı da her şeyi tahmin ile yapamaz.

Eklemeyi unutmuşum, normal birisi eğer kronik rahatsızlığı yoksa ya da düzenli ilaç kullanmıyorsa bunların sadece prospektüslerini okuyarak ve eczacıya sorarak alıp içebilir ve bunda gerçekten sorun yoktur. Ancak zaten ilaç alımı ile ilgili olduğu için bu kadar uyardım ve her aşamada uzmanların önemini belirttim.
 
Son düzenleme:
@Nevertalk1 Eczacı olmanız %100 haklı olduğunuzu göstermez. Ben size sağlıklı bir insan üzerinden konuşuyorum. Siz bana balık yağının kanı sulandırdığından bahsediyorsunuz. Ekstrem örnekler veriyosunuz.

Takviyelerinde ilaçlarla etkileşimleri olabiliyor KoenzimQ10 mesela. Tansiyon ilaçlarıyla kan sulandırıcılarla vb etkileşimi var. Fakat mesela kemoterapi ilaçlarının toksik etkilerini azaltıyor. Nootropik faydasıda var.
Ben sağlıklı ilaç kullanmayan insanlardan bahsettim. İlaç kullanmayan sağlıklı birisi içinde takviye gıda kullanmak zararlı diyemezsiniz heralde??
Takviyelerin zararlarından bahsediyorsunuz birazda amfetaminlerin zararlarından bahsedin o zaman...

''Takviye gıdalar tahlil sonucunda alınmalı, vücut içinde bırakacağı oksitlenmiş metabolitleri diğerleri ile temizleme çabasına girmek sadece vücuda zarar verir.''
Burada ne demek istediğinizi anlayamadım? Bakın ben eczacı yada doktor vb değilim ama takviye gıda konusunda Türkiyede yanlış bir algı var. İlaç ve Gıda ayrımını yapın. Gıdalar hastalıklar üzerinde ilaç etkisi yapabilir tedavi edebilir yada ilaç olarak kullanılabilir. Nutrasötik diyorsunuz. Fakat tam tersini ilaçları gıda olarak kullanamazsınız.

Koenzim q10 glutatyon C vit yada kolin , inositol vb. alacağım diyelim. Kanımdaki oranına mı baktırmam gerekiyor? Hastanelerde test yaptıramıyorsak nasıl olcak?

Doktor olan amcama herhangi bir takviye gıda gösterdiğim zaman sağlık bakanlığından onaylı değil diyor.
Sağlık Bakanlığından onaylı olmasına gerek yok. Bu bir takviye gıdaysa tarım bakanlığından onaylı olacak. Yurt dışındada bu böyle. Bakın amerikada Süpermarkete girdiğiniz zaman çeşit çeşit takviye gıdalar için ayrılmış reyonlar var. Onlarca farklı takviye gıda gaba'dan amino asitlere vitaminlere bitkisel takviyelere protein tozlarına kadar. Ve buradaki gibi 30-60 tablet falan değil. 90-180 tablet falan.

Amerikada yaşam süresinin kısalmasını takviye gıdaların çok kullanımına mı bağlıyorsunuz?
Olabilir yada olmayabilir. Ben zaten sağlıklı insanlar üzerinden konuşuyorum.

''Her madde karaciğerden ilk geçiş etkisine uğruyor eğer GIS'den alıyorsan. İlaç gibi organizmaya müdahale eder çünkü ilaç dediğin şey de çoğunlukla bakterilere sentezlettirilen doğal olarak elde edilebilir moleküllerin teknolojik olarak vücuda aktarılması için optimize edilen maddeler. Hepsi metabolik yolaklara uğruyor.''

Genelde yurt dışında IV yoldan veriyorlar. Amerikadaki yabancı bir kliniğin sitesine denk gelmiştim. IV NAD+ Glutatyon Coq10 vb gibi tedaviler yapıyorlardı. Iv veriyorlardı.

Bakın tabiki ağızdan alırsanız metabolize olur. Ben metabolize olmasından vb bahsetmiyorum. Vücuta giren herşey az çok metabolize olur zaten. Ben ilaç ve gıda ayrımından bahsediyorum.

''Teknoloji var, her yerde olmayabilir ama bu senin uydurup ilaç takviye etmen için sebep değil.''
İlaç takviye etmedim. Sadece bildiğim şeyleri makaleler göstererek önerdim. Bakın bizim kendi eczacımızda söylemişti tahlil sonucunda alınır vitamin vb diye.
Fakat tahlil için özel hastaneler hayvan gibi para istiyor. Devlette yapmıyorlar. Ben tahlil yaptıramıyorsam bu benim suçum mu????

En sondada zaten belirtmişsiniz. İş benim dediğime geliyor. Takviye Gıdaları istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Tüm kutuyu içmediğiniz sürece muhtemelen birşey olmaz. Eğer hastalık için kullanıcaksanız doktor yada eczacı ile beraber çalışmanız gerekiyor sadece.

''Ancak zaten ilaç alımı ile ilgili olduğu için bu kadar uyardım ve her aşamada uzmanların önemini belirttim.''
İlaç alımı konusunda bende zaten kendi yazdığım yorumda en sonda belirtmiştim doktoruna danışman gerek diye. Pirasetamda sulbutiaminde sonuçta sentetik maddeler. Sadece 2 tane nootropik ilaç önerdim. Diğer önerdiklerimin tamamı takviye gıda.

Aslında Sulbutiamin ve pirasetamın amerikada Nootropik OTC olarak satıldığını belirtmek isterim. Bizim ülkemizde ve avrupada ilaç olarak satılıyor.

Ki zaten ilacını bırakmasını falanda önermedim. İlacın çalışmamasının sebepleri olabileceğini söyledim. Amfetaminlerin zararlarından bahsettim. Nörotoksik etkilerinden ve bunlardan nootropik takviyeler ile nasıl korunabileceğinden. ilacın çalışmasını nasıl sağlayabileceğinden.

DEHB'in tek 1 sebebi yok. Omega 3 yağ asitlerinin dehbli kişilerde genel olarak az olduğu gösterilmiş. Fakat Klinik dozlarda bile omega 3 vermelerine rağmen çok az fayda sağlamışlar yada hiç fayda sağlayamamışlar. Buda dehb in farklı sebepleri olduğunu gösterir.
Farklı sebepleri olan 1 hastalığı tek 1 tane ilaçla yada takviyeyle tedavi edemezsiniz.

Yani dehb li olan her kişiye amfetamin basarak tedavi edemezsiniz. Eğer etmeye çalışırsanız Technopat gibi sitelerde dehb ilaçları işe yaramıyor diye konular görmeye başlarız. :)

Diğer konudaki yazımıda okursanız ne demek istediğimi daha net anlayacaksınız.
DEHB ilaçlarında Metamfetamin var mı? Bu konuda bir doktorada bu olayı sormuştum.

Yurt dışında kronik hastalıklar için Kompleks tedaviler uygulanıyor bunu bizim eczacımız söylemişti. Yani Doktor kontrolünde birden fazla ilaç takviye kullanarak. Farklı yöntemleri bir arada uygulayarak. Hasta için en doğru olanı buluyorlar. Fonksiyonel Tıp belki duymuşsunuzdur. Türkiyedede şuan eğitimini veren bir kurum var. Herkese eğitim veriyorlar. Biyologlara diyetisyenlere vb. Fonksiyonel Tıp Akademisi. Kişiye özgü bütüncül tıp. Branşlarüstü bir bakış açısı ve her hastanın birbirinden farklı olduğunu bilerek hareket ediyorlar.

Ben geleneksel tıpdan bahsettim hangi doktora giderseniz gidin muhtemelen amfetamin reçeteleyip geçecek. Muhtemelen Size fonksiyonel gıdalar takviye gıdalar vb önermeyecek.

Ben zaten takviye gıdaların her dehb li kişide işe yarayacağını falanda söylemiyorum. Yada Dehb ilaçlarının %100 kötü olduğunuda söylemiyorum. Dehb için takviyeler ilk adım olabilir. Dehb ilaçlarının zararlı etkilerinden takviye vb kullanarak korunmaya çalışılabilir mesela ben bundan bahsediyorum.
Her insan farklıdır tedaviside kişiye özgü olmalı. Geleneksel tıbbın eksikliğinden bahsediyorum.

'' Dikkat eksikliği/hiperaktivite/odaklanma sorunu vs gibi sorunlar yüzünden hangi arkadaşım doktora gidip ilaç yazdırdıysa hepsi bir süre sonra bildiğin aptal oldu. Çocuklar iki kelimeyi bir araya getirip cümle kuramıyorlar. Bu tarz problemleri kendi içinde çözmeye çalış bence. ''

Arkadaşın yazdığı yoruma bakın. Böyle bir yorumun olmasıda ortada bir problem olduğunu gösterir zaten. DEHB ilaçları inanılmaz ilaçlar olabilir bir sürü kişiye fayda sağlamış olabilir.
Ama herkese fayda sağlayacak diye birşey yok. İlacın çalışmamasının sebepleri olabilir.
İlacın yan etki ve zararlarını göz ardı etmemek gerekiyor.

''Bırakın her işi bu işin uzmanı yapsın. Aralarında illaki kötü karar verenler çıkar ama uzman sayısı bitmez, güvenemediyse diğerine gidebilir veya eczacısına sorabilir.''
Tabiki her işi işin uzmanı yapmalı ama kişi zaten farklı görüş istemeseydi ve ortada bir sorun olmasaydı. Burada gelip konu açmazdı. Zaten her uzman kötüdür demedim. Sadece genel konuştum. Üstünüze alınmayın.

''Zaten ilaç yazmamak için diretiyorlar şu sıra SGK ödemeleri cart curt sorunlar var.''
Evet. Kardeşim için doktora gittiğimizde bir hastanın doktorla konuşmasına şahit oldum. Kalp doktoruna gitmiştik. 83 yaşındaki bir hastanın ilacı ödenmiyormuş. İlaçda hayati önemi olan bir ilaç dedi doktor. Hasta yaşlı olduğu için ilaç ödenmiyormuş sanırım. 75 yaş üzeri ödenmiyo galiba. Hasta yakını ilacı kendi almak zorunda kaldı.

Zaten ülkemizin ekonomisi sağlık sistemi çok iyi değil insanları biraz anlamanız gerekiyor.
Acile kırmızı triyaj koduyla giriş yapıyoruz. Astım kriziyle. Adamlar yeşil olarak gösterip para alıyorlar.
 
Son düzenleme:
@c34t ne yazık ki istesen de alamazsın. Forumda bu tarz ciddi konulardan yardım istemesen daha iyi olur. Doktorları gezmek, aldığın vitamin gibi takviyeler varsa not etmek ve belirtmek, kronik hastalıkların varsa söylemek, tahlil ve raporlarına erişimi açarak randevu almak daha iyi olur. İlaç yazıldıysa eczacına nasıl içilmesi gerektiğini ve beslenirken önlem alman gereken şeyler var mı diye sorman verimi arttırır. Biyoyararlanımı düşüren şeylerden kaçınman veya yan etkilerden korunmak için bunlar önemli detaylar. Geçmiş olsun.

Hocam eczacı olmandan dolayı müsaade edersen sana biraz daha danışmak istiyorum.
Devlettekki doktor Wellbutrinin (150 - 300) işe yaramaması belki de Ritalinin sen de daha fazla etki edeceğinin işaretidir dedi ve oldukça olumlu yaklaştı. Günde sadece 1 hap al vücudun alışsın seni sonra Concerta' ya geçireceğiz dedi ve Ritalini aldıktan sonra olabilecekleri bana sırayla saydı. Yabancı forumlarda gecemi gündüz etmişliğim bile vardır. Kimisi peşin konuşuyor sen de bir şey yok muhtemelen diyor kimi Medikinet vs alınca etki edecektir muhtemelen diyor. Sence Concertaya geçmeli miyim? Arkadaşımda ilk ritalin ile başlamıştı onda da ritalin işe yaramadı doktor ritalin yaramadıysa concerta da yaramaz muhtemelen diyip onu wellbutrine geçirdi. Fakat o benim aksime günde 3 defa alıyordu . Madem bir işe girdim tam yapayım düşüncesindeyim. Bana yardımcı olur musun?
 
@c34t hocam, dediğim gibi herkes alanında yetkin. Ancak burada belirtebileceğim şey şu ki Concerta ile Ritalin aynı etken maddeye sahip yani aynı ilaç. Farkı ise farmasötik teknolojiden gelen salım süresi, Ritalin daha kısa süreli ve dozaj farkı var. Söylemeyi unutmadan söyleyeyim, bunlar uyarıcı. Wellbutrin antidepresan ve ayrı bir kategoride ve bu da yavaş salınımlı. O yüzden ikisini kıyaslamak pek doğru olmaz, muhtemelen olası şikayetlerden çıkarımla ilerliyor. Şüphen varsa farklı bir uzmanı öneririm ama bunların (yanlış olmasın neredeyse her ilacın) etki süreleri ve etkinin olması için başlangıç süreleri vardır yani şu soruyu sormak çok doğru değil. "Sence Concertaya geçmeli miyim? " önerildiyse geçmelisin ki zaten yazmadan geçiş yapamazsın. Diğer randevu ile yazdırmadan önce başka bir uzmana gidip sorabilirsin. İlaçlarla ilgili detaylı bilgiyi ise kendi eczacınla sohbet ederek sorabilirsin :)
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı