DEHB ilaçlarında Metamfetamin var mı?

A
1-2 makalenin sonuçları tıbbi uygulamalara yön veremez maalesef. Bahsettiğiniz makalenin nasıl bir çalışma sonucu yazıldığı, nasıl klinik koşullarda uygulandığı, yayınlandığı derginin ne kadar güvenilir olduğu gibi onlarca kriter var. 2 makale Tirozini destekler, 2 tanesi etkisiz bulur, bu tartışmalar sürer gider. Siz sadece etkili oldukları makalelere denk geliyor olabilirsiniz. Belki de gerçekten etkilidir ve şu anda klinik kullanımı tartışılıyordur kongrelerde vs. Durum böyleyse kliniğe tamamen yerleşmesi için daha fazla ve daha detaylı çalışmalarla kanıtlanması, bir süre hasta gruplarında kullanılıp hekimlerin etkinliğini görmesi, sonra da bu hekimlerin yetiştirdiği yeni nesil hekimlerin çoğalması gerekir. Bunu tamamen örnek ve tahmin olarak söylüyorum. Çocuk Ergen Ruh Sağlığı’nın bu kadar içinde değilim, tirozin ne kadar etkilidir ya da değildir bilemem. Sonuçta dopamin üretiminde kullanılan bir aminoasit, fazladan alınması dopamin üretimini arttırarak bir miktar fayda sağlıyor olabilir. Ama ilaç da dopamin yıkımını azaltarak aynı etkiyi yapıyor. Birisinin adı ilaç değil takviye diye illa ki biri masum diğeri şüpheli değil. Takviyeler de kimyasal moleküller, ilaçlar da. İkisinin de bilinmeyen, istenmeyen çok etkisi olabiliyor.

Vitamin takviyeleri ile bahsi geçen bazı ilaçların hedef kitleleri, etki mekanizmaları, tedavi beklentileri ise apayrı. Örneğin takıntıları, öfke nöbetleri olan, sosyal sınır tanımayan çocuğa istediğiniz vitamini verin onu yatıştırmayacaktır. Ama düşük doz antipsikotiklerin faydası dünya genelinde onlarca çalışmayla kanıtlanmış, on binlerce doktorun klinik tecrübesiyle sabitlenmiştir.

İlaçların gerçekten gerekli olup olmadığını iyi muhakeme edebilmek de hekimin bilgisi ve yeteneğine bağlı. B12 eksikliği, demir eksikliği vs kaynaklı halsizlik, unutkanlık, performans düşüklüğü ile aynı problemlerin DEHB kaynaklı oluşunu ayırmak önemli olan. Bunun için zaten yıllar süren klinik araştırmalar ve tecrübelerle oluşturulan, düzenli aralıklarla güncellenen tanı kriterleri ve değerlendirme testleri var.
Anladım teşekkürler.
Takviyelerde kimyasal doğru. Takviyelerin de yan etkileri olabilir evet ama ilaçlar gibi inhibe edici değiller. Tirozin doğal yoldan artırırken. Dehb ilaçları geri alımını engelliyor. İlaçlar her zaman tartışma konusudur. Ciddi Yan etkileri açısından. Fakat takviyeler öyle değil. Takviyeler sisteme uyum sağlar. Bir ilaç için belki 10 larca yan etki sayabilirken. Bir takviye için sayamazsınız.

Şizofrenik bozuklukla yaşayan birisinin yazısını okumuştum internette. Bu tarz nootropik takviyeler ile semptomsuz yaşadığını söylüyordu.

İnternete yazarak bulduğum Destekleyen ve Desteklemeyen iki farklı makale.

Treatment of attention deficit hyperactivity disorder with monoamine amino acid precursors and organic cation transporter assay interpretation Destekleyen bir makale.

No Tryptophan, Tyrosine and Phenylalanine Abnormalities in Children with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder Desteklemeyen bir makale.

Mesela bu sitedeki David Tomen adlı sinirbilimci destekliyor.


Benim demek istediğim her klinik tabloda sonuçlar farklı çıkıyor olabilir.
Tedavide ilk olarak bu tarz şeyler denenir sonuç alınamazsa dehb ilaçlarına yönelmeli.

Dehb olan çocuklarda omega 3 yağ asitlerinin düşük olduğunu okumuştum. Fakat Omega-3 verdiklerinde ise çok az veya hiç fayda sağlamadığını görmüşler.
Buda Dehb'in farklı sebepleri ve farklı mekanizmaları olduğunu gösterir.
Farklı sebepleri olan bir hastalığı 1 ilaç verip tedavi edemeyebilirsiniz.

Ben illa takviye ile tedavi edin demiyorum.
Takviyeler tedavinin bir parçası yada ilk adımı olabilir diyorum.

Mesela atomoksetin adlı ilacın işe yaramadığı çocuklara İlaçla birlikle Koenzim Q10 vermişler ve sonrasında oluşan sonuçları gözlemlemişler. Semptomların daha az yan etki ile ortadan kalktığını gözlemlemişler.
Kaynak: Coenzyme Q10 in the Treatment of Attention Deficit Hyperactivity Disorder in Children: A Randomized Controlled Trial - PubMed

Bu tarz takviyeler tedavinin ilk adımı olabilir. İşe yaramazsa takviyelerle beraber ilaçların ciddi yan etkilerinden kaçınılabilir.

Bu tarz takviyeler ile tedavi etme şansı varsa direk yan etkileri olabilen dehb ilaçları vermek çok saçma.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı