Dil bölümleri ve üniversite önerisi

Eğer öğretmenlik gibi bir düşüncen varsa doğrudan eğitim fakültesi bitirmeye çalış, İngilizce Öğretmenliği için uğraş da onun da atamaları ortada. Sırtımı devlete yaslayayım gerisi rahat tezi de çürüdü yavaştan. Ben senin yerinde olsam mütercim tercümanlık okurdum, kendim de İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Eğer edebiyat derslerine karşı bir ilgin ve kitap okuma alışkanlığın yoksa zulüm gibi gelir bu edebiyat bölümleri. Bunu söyleyeyim de.
Hocam, çoğu arkadaşım vakıflara bu kadar verecek paran varsa yurtdışında oku diyorlar.
ODTÜ'nün 2 sene Türkiye, 2 sene Amerika'da 4 sene toplam 40-50K dolar civarı olan bir yurtdışı programı var. Suny New Paltz diye geçiyor. Hem Türkiye'de, hem Amerika'da ayrı 2 diploma alıyorsun.
Bu değer mi peki sizce? Para sıkıntı değil, ama benim tarafımdan amortisi zor olan bir miktar. 2 sene yurtdışında çalışıp birazını halledebilirim gibi görünüyor ama bilmiyorum.

Sizce Türkiye'de bahsettiğim üniversitelerden birinde okuyup, IELTS ve TOEFL sertifikaları alıp yurtdışında iş kovalamak mı, yoksa üniversiteyi direkt yurtdışında okumak mı?
Bunun hakkında hiçbir bilgim yok, çok araştırma yapmadım. Konunun ilk mesajında bahsettiğim rehber öğretmenim English Time'da öğretmen, aynı zamanda şube müdürümüz. Bu konu hakkında bilgili bir kişidir muhtemelen, ona da danışacağım ama yine sizlere de sormak istedim.

Yurtdışında oku derken, Türkiye'de bulunan Atlas Yurtdışı Eğitim, Pan Yurtdışı Eğitim tarzı firmalarla anlaşıp yurtdışında okumaktan mı bahsediliyor yoksa direkt kendimiz bir üniversiteye kayıt mektubu falan gönderip kabul edilmemizi mi bekliyoruz? Günaydın bu arada, iyi sabahlar dilerim :) .
 
Yurt dışında okumak o kadar kolay değil ki üniversiteye mektup yazacaksın falan falan kabul süreci olur onun. Bu dediğim Amerika gibi ülkeler için geçerli, diğer ülkelerde sürecin nasıl işlediğini bilemiyorum. Para da önemli bir etken ama hemen parayı vereyim de okuyayım yok öyle bir şey. Önceden Türkiye'de adamakıllı üniversite tutturamayan Ukrayna'ya ya da Rusya'ya giderdi, şimdi Ukrayna'ya gidenler geri geliyor da Rusya'da durumun nasıl olduğunu bilemiyorum.
 
Yurt dışında okumak o kadar kolay değil ki üniversiteye mektup yazacaksın falan falan kabul süreci olur onun. Bu dediğim Amerika gibi ülkeler için geçerli, diğer ülkelerde sürecin nasıl işlediğini bilemiyorum. Para da önemli bir etken ama hemen parayı vereyim de okuyayım yok öyle bir şey. Önceden Türkiye'de adamakıllı üniversite tutturamayan Ukrayna'ya ya da Rusya'ya giderdi, şimdi Ukrayna'ya gidenler geri geliyor da Rusya'da durumun nasıl olduğunu bilemiyorum.
Evet, haklısınız. Ben de o yüzden hiç yurtdışı seçeneğini hesaba katmadım. Ama diyelim ki şöyle bir şey yaptık;
Hem yurtdışında herhangi bir üniversiteye mektup yazdık, kayıt sürecindeyiz diyelim. Aynı zamanda da eğer reddedilme gibi bir durum olursa diye açıkta kalmamak için Türkiye'de, ÖSYM sitesinden de tercih yaptık.
Bu süreçte yurtdışına kaydım kabul edilirse, ÖSYM'deki tercihler ne olacak? Üniversiteye kendimiz de kayıt yaptırmadıktan sonra bir şeye yaramıyor sanırım. Kayıt da yaptırdık diyelim, o esnada yurtdışı kabülü geldi. O zaman ne olur? Buradaki üniversiteyi dondurup mu oraya gidiyoruz? Yoksa direkt Türkiye'de gördüğümüz eğitimi tamamen kesmek mi gerekiyor üniversiteden ayrılıp?

Aslında İngiltere'de Greenwich, De Montfort gibi üniversiteleri araştırmıştım zamanında. Ama şu anki durumları ne bilmiyorum. Yurtdışında okusam Amerika'da değil de İngiltere, Almanya gibi yerlerde okurum ama oradaki üniversiteler hakkında da dediğim gibi pek bilgim yok.
 
Rica ederim, üniversite hayatında başarılar :)
Günaydınlar, iyi sabahlar dilerim hocam. Planlarımı anlatmak istiyorum size.
Bilkent'te Amerikan Kültürü ve Edebiyatı okuyup, ilk seneden Work and Travel ve 2. sene itibariyle de Erasmus yapacağım sanırım. 29.500 TL gibi bir fiyata geliyor dönemlik, %50 indirim ile.
Maksat iyi bir üniversitede okumak. Bir şey yapamazsak bile Bilkent'in adı var. Sırf bu Bilkent adı yüzünden bile işe alacak insanlar var maalesef ülkede. O yüzden tanınmış bir üniversite istiyorum.
Veya Yurtdışı imkanları da iyi olan Yeditepe'de yine %50 indirimli İngiliz dili ve edebiyatı veya İngilizce öğretmenliği, Celal Bayar İngiliz dili ve edebiyatı falan düşünüyorum.

Sonuçta 4 senenin hepsini de o üniversitede okumayacağım. Öğrenci değişim programı ile Bilgisayar Mühendisliği olan bir bölüme veya yine English Studies, ya da direkt öğretmenlik olan bir yurtdışı üniversitene giderim. Benim için ilk 1 senede alacağım dersler önemli. Saydığım tüm bölümler sanırım ilk sene iyi ve yoğun bir dil eğitimi veriyor zaten.

Sizce mantıklı mı bu dediklerim? Değer mi yani yapmaya? Şunu da belirteyim: Polonya, Hollanda, İngiltere, Kanada gibi yerlerde üniversite başvurusu da yapacağım eğer yapabilirsem. İyice tüm üniversiteleri teker teker araştırıp, uluslararası öğrencilere burs sağlayan güzel bir okul bulup bir danışmanlık acentesi yardımıyla veya kendi imkanlarımla gereken her şeyi, sınavları falan halledip oraya da başvuru göndereceğim. Başvuru kabul olursa zaten buradaki üniversiteyi dondurup giderim.
 
Eğer ücret konusunda sorun yaşamam diyorsan Bilkent çok iyi bir tercih olur kesinlikle. Bilkent'in de dediğin gibi bir adı var ve vakıf üniversitelerinin iş imkanları da daha fazla oluyor.
Ücret konusu pek sıkıntı olmaz. Zaten %50 indirimli giriyorum eğer girebilirsem. İndirimsiz olursa Yeditepe, Bilgi Üniversitesi falan denerim yine %50 indirimli. Öğretmenlik veya İngiliz Dili ve Edebiyatı her türlü geliyor onlarda.
Screenshot_9.png

Ama ders programı biraz değişik geldi. 2. Yılda sosyoloji, matematik, tarih falan var ama 2. yılda çok azını görürüm muhtemelen onların. Erasmus gideceğim çünkü. 1. yıl WAT yapmak mı mantıklı, yoksa 1. yıl bu ileri düzey İngilizce bilgilerini falan alıp 2. sene Erasmus için daha donanımlı olmak mı daha mantıklıdır?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı