Dil seçmek mantıklı mı?

Matematiğim çok kötü değil denemelerde 18 19 net yapabiliyorum ama fenim çok kötü
Dilde küçüklükten beri yeteneğim olduğunu seçersem yapabileceğimi düşünüyorum ama işsiz kalma ihtimalimin olup olmayacağından tereddütteyim.
Sayısalın da mesleklerini seviyorum bilgisayar ya da yazılımdan ziyade makine mühendisliği okumak isterdim.
Ne olursa olsun o Matematiği yapmak zorundasın zaten... 18-19 net iyi, eğer 11. sınıf olduğunu varsayarsak. Sayısalda olay zaten Fen kısmında bitiyor işin.

Hocam benim açımdan dili sevsende sevmesende para kazandıran bir dal değil. Evet iyi yerlere gelebilirsin ama diğer bölümlere göre çok çok zor. Mezunlarının işsiz olduğunu hepimiz biliyoruz.
Yok hocam, yengem Rusça Öğretmenliği yapıyor, gayette parasını da kazanıyor. Her bölümde meslek vardır, sadece yapabilmen ve ilgin önemli. Çevirmenlerin aylık ne kadar kazandığını biliyor musun?

Hocam benim açımdan dili sevsende sevmesende para kazandıran bir dal değil. Evet iyi yerlere gelebilirsin ama diğer bölümlere göre çok çok zor. Mezunlarının işsiz olduğunu hepimiz biliyoruz.
Yok hocam, yengem Rusça Öğretmenliği yapıyor, gayette parasını da kazanıyor. Her bölümde meslek vardır, sadece yapabilmen ve ilgin önemli. Çevirmenlerin aylık ne kadar kazandığını biliyor musun?

Kendi bölümünde derece yapıp, sonucunda iyi bir yerlere ulaşabilecekken neden sevmediğin, yapamadığın bölümde kötü üniversitelerden biriside okumayı, muhtemelen mezuna kalmayı seçiyorsun ki?
ablamın sözleri veya yapay zekanın yıldan yıla hızla artmasından sadece dil bilmenin akademik olarak bana fayda sağlar mı diye tereddütteyim.

ablamın sözleri veya yapay zekanın yıldan yıla hızla artmasından sadece dil bilmenin akademik olarak bana fayda sağlar mı diye tereddütteyim.
Dediğim gibi, hayat senin hayatın. Yaşayacak olan sensin, onlar değil. Yapay zekada bir yerden sonra elbette kendi kendisini yok edecek düzeye gelecektir. Dil bilmenin en önemli olduğu çağda yaşıyoruz. Elbette getirileri olacaktır.

Ben dil okumadım ama İtalyanlara internet üzerinden Türkçe öğretiyorum onlar bana euro ile ödeme yaptığı için iyi para kazanıyorum tabi bende İtalyanca bildiğim için sorun olmuyor. Dil okuyanların işi artık internette insanlara dil öğretmek olabilir gibi duruyor..

Hocam çok yanlış düşünüyorsunuz fırat üniversitesi yazılım mühendisliğinden mezun oldum. 2026 Eylül ayında Almanya çalışmaya gideceğim.3 senedir sekörde çalışıyorum.
Sizin yapabildiğiniz şey ile konuyu açan arkadaşın yapabildiği şeyler çok farklı. Başarısız olduğu bir alanda, kötü bir üniversitede okursa mesleğinde de aynı şekilde başarısız olacaktır. Herkesin aynı şeye yeteneği yoktur, bunu unutmayın. Yıllarca, 7 yaşından beri Tarih okumayı isterken babam yüzünden sayısal seçtim ve Koç Üniversitesinde Genetik Mühendisliği okuyor olmama rağmen hala o Tarih merakım bir kenarda. Çünkü başarılı olabileceğimi biliyordum, buna engel olundu. Bunun pişmanlığını yaşıyorum.

Sizin yapabildiğiniz şey ile konuyu açan arkadaşın yapabildiği şeyler çok farklı. Başarısız olduğu bir alanda, kötü bir üniversitede okursa mesleğinde de aynı şekilde başarısız olacaktır. Herkesin aynı şeye yeteneği yoktur, bunu unutmayın. Yıllarca, 7 yaşından beri Tarih okumayı isterken babam yüzünden sayısal seçtim ve Koç Üniversitesinde Genetik Mühendisliği okuyor olmama rağmen hala o Tarih merakım bir kenarda. Çünkü başarılı olabileceğimi biliyordum, buna engel olundu. Bunun pişmanlığını yaşıyorum.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Hocam ailenin durumu varsa Tarih okumanız daha iyi olurmuş.Ama benim yoktu ve çoğumuzun da olmadığını biliyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Hocam ailenin durumu varsa Tarih okumanız daha iyi olurmuş.Ama benim yoktu ve çoğumuzun da olmadığını biliyorum.

Olay durum değil hocam. Olay kendimden emin olmama, akademisyen olabileceğimi bilmeme rağmen ki İlber Ortaylı bile zamanında beni övmüştü, bunu yapamamam. Eğer zaten bir insan istekliyse, başarılı olabileceğinin farkındaysa yapacağı işte her zaman bir çıkış bulur.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı