Diş hekimliği mi bilgisayar mühendisliği mi?

nustafanerr

Centipat
Daha fazla  
YKS de 12.000 yaptım ve Ege Üniversitesi bilgisayar mühendisliğine yerleştim bu yıl. Şu an burada okuyan 3. 4. sınıflarla konuştuğumda sektörün son zamanlarda çok fazla daraldığı staj ve iş bulmakta yeni mezunların çok zorluk çektiğini söylüyorlar. Bildiğiniz üzere çoğu büyük şirket son zamanlarda küçülmeye gidiyor. Ben 2 yıldır yazılım ile uğraşıyorum ve uygulamalar yapıyorum. Ancak mezun olduktan sonra iş bulamama düşüncesi beni çok yoruyor ve karar veremiyorum meslekte kalınır mı gitmeli miyim? Şu an Ege, Hacettepe ve İstanbul Üniversitesinde diş hekimliği tutuyor ve yatay geçiş yapabilme şansım var. Dişe geçmeli miyim kararsız kaldım. Ege diş bilgisayara göre daha garanti ve önü açık hissettiriyor. Son zamanlarda yapay zekanın ciddi şekilde kod yazabilmesine şahit olduğum için bilgisayardan yatay geçiş yapmayı düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz? Geçmeli mıyım kalmalı mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Nereye Diş Hekimliği daha garanti? Daha yeni mezun olan Diş Hekimi arkadaşım bir diş kliniğinde aylarca iş aradıktan sonra 30 bin tl maaşa iş buldu. Zamanında popüler caddelerde dükkan açan, ismini duyurmuş diş klinikleri sahipleri zengin oldu ancak yeni mezun diş hekimleri zar zor iş buluyor. Rastgele bir caddede bile şu anda 4-5 tane diş kliniğinin olduğu bu devirde, yeni mezun diş hekimlerinin zar zor iş bulduğu bu devirde sana yazılımdan daha garanti hissettiren şey nedir? Bir de minimum 5 yıl sonra mezun olacaksın Diş Hekimliği bölümünden, o zamana kadar durumun çok daha kötü bir hale geleceğini tahmin etmesi zor değil.

Konu Tıp olsaydı dediğine bir nebze katılabilirdim, kaldı ki bu işsizlik korkusunu Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisinin yaşaması çok saçma. Bölüm değiştireceksen de iyi araştır, ani kararlar ile hareket etmemeni tavsiye ederim.

Nereye Diş Hekimliği daha garanti? Daha yeni mezun olan Diş Hekimi arkadaşım bir diş kliniğinde aylarca iş aradıktan sonra 30 bin tl maaşa iş buldu. Zamanında popüler caddelerde dükkan açan, ismini duyurmuş diş klinikleri sahipleri zengin oldu ancak yeni mezun diş hekimleri zar zor iş buluyor. Rastgele bir caddede bile şu anda 4-5 tane diş kliniğinin olduğu bu devirde, yeni mezun diş hekimlerinin zar zor iş bulduğu bu devirde sana yazılımdan daha garanti hissettiren şey nedir? Bir de minimum 5 yıl sonra mezun olacaksın Diş Hekimliği bölümünden, o zamana kadar durumun çok daha kötü bir hale geleceğini tahmin etmesi zor değil.

Konu Tıp olsaydı dediğine bir nebze katılabilirdim, kaldı ki bu işsizlik korkusunu Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisinin yaşaması çok saçma. Bölüm değiştireceksen de iyi araştır, ani kararlar ile hareket etmemeni tavsiye ederim.
Hocam diş hekimliği için yaşadığım yerde ailemin tanıdıkları var. Mezun oldugumda eğer ki izmir'de çalışacak yer bulamazsam en kötü onların yanında çalışırım diye düşünüyorum. Bilgisayar için böyle bir durum söz konusu değil. Artı olarak Bilgisayar Mühendisliği alımları da ciddi miktarda düştü. Ege Bilgisayar mühendisliği için önde gelen üniversitelerden biri değil ama Diş için öyle. Kafamı karıştıran şey mezun olduğumda işsiz kalma düşüncesi. Diş için böyle bir durumun olduğunu ilk defa duydum. Aklımda DUS a çalışıp uzmanlık yapmak vardı.

Eğer dediğin gibi bir durumun varsa diş hekimliği seçebilirsin. Diş hekimliğinde durumun böyle olduğunu duyman için yeni mezun diş hekimi çevren olması lazım. Yoksa yıllardır bu işi yapıp iyi kazananlar zaten çok, benim söylediğim durum yeni mezunlar için geçerli. Sen biraz işsizlik korkusu yüzünden bilgisayar mühendisliğinden soğumuşsun gibi duruyor, ancak Ege mezunu bir bilgisayar mühendisinin kurumsal bir şirkette iş bulmama imkanı yok, illaki ODTÜ İTÜ mezunu olmak gibi bir durun şart değil, kaldı ki Ege zaten bilgisayar mühendisliği bölümü için iyi bir üniversite.

Junior piyasasında her ne kadar daralma olsa da bu durum günümüzde her meslekte var. Diş hekimliğinde de aynı durum var emin olabilirsin, hatta daha sıkıntılısını yaşıyor şu anda diş hekimliği. Ayrıca Diş hekimliğinde iyi üniversite ile kötü üniversite arasında pek fark yok, mezun olunca Kars mezunu da Hacettepe mezunu ile aynı işi yapacak sonuçta. Bu yüzden diş hekimliğinde artan iş bulma sorunu Hacettepe mezununu da etkiliyor, ama yazılım sektöründeki daralmanın bir Ege bilgisayar Mühendisliği öğrencisini minimum düzeyde etkiler. En çok etkilenenler alaylı yazılımcılar, 2 yıllık mezunlar oldu.

Eğer dediğin gibi bir durumun varsa diş hekimliği seçebilirsin. Diş hekimliğinde durumun böyle olduğunu duyman için yeni mezun diş hekimi çevren olması lazım. Yoksa yıllardır bu işi yapıp iyi kazananlar zaten çok, benim söylediğim durum yeni mezunlar için geçerli. Sen biraz işsizlik korkusu yüzünden bilgisayar mühendisliğinden soğumuşsun gibi duruyor, ancak Ege mezunu bir bilgisayar mühendisinin kurumsal bir şirkette iş bulmama imkanı yok, illaki ODTÜ İTÜ mezunu olmak gibi bir durun şart değil, kaldı ki Ege zaten bilgisayar mühendisliği bölümü için iyi bir üniversite.

Junior piyasasında her ne kadar daralma olsa da bu durum günümüzde her meslekte var. Diş hekimliğinde de aynı durum var emin olabilirsin, hatta daha sıkıntılısını yaşıyor şu anda diş hekimliği. Ayrıca Diş hekimliğinde iyi üniversite ile kötü üniversite arasında pek fark yok, mezun olunca Kars mezunu da Hacettepe mezunu ile aynı işi yapacak sonuçta. Bu yüzden diş hekimliğinde artan iş bulma sorunu Hacettepe mezununu da etkiliyor, ama yazılım sektöründeki daralmanın bir Ege bilgisayar Mühendisliği öğrencisini minimum düzeyde etkiler. En çok etkilenenler alaylı yazılımcılar, 2 yıllık mezunlar oldu.
"Sen biraz işsizlik korkusu yüzünden bilgisayar mühendisliğinden soğumuşsun gibi duruyor."

Kesinlikle o yüzden hocam. YKS için fazlasıyla çabaladım orta iyi bir yere geldim ve mezun olduğumda işsiz kalacaksam bu kadar emek vermenin anlamı ne diye düşünüyorum. Türkiye'deki zaten ekonomik durumdan dolayı böyle bir düşünce geldi aklıma. Konuştuğumda birkaç ege bilgisayar mezunu da staj bulmanın yeni mezunlen iş bulmanın aşırı zor olduğundan bahsedince bölümün geleceğinden şüphe ettim. Yani sizin dediğinize göre gelecek açısından diş de farksız.
Peki hocam yapay zekanın yazılım sektöründeki etkisi hakkında ne düşünüyorsunuz? O da bana çok korkutucu geliyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı