Diş hekimliği mi mühendislik mi?

Pyramus

Decapat
Katılım
3 Mayıs 2020
Mesajlar
21
Daha sıralamalar açıklanmasa da kendime bir yol haritası çizmek istediğim için tahmini bir sıralamayla diş hekimliği ve mühendisliğin tutabileceğini düşünüyorum. Normalde tıp istiyordum ve doğuda bir tıp tutsa bile giderim diyordum. Hem mesleğin garantisinden hem de sevdiğim bir iş olmasından dolayı. Diş hekimliği pek düşünmüyordum, tıp olmaza bilgisayar mühendisliğine giderim diyordum küçük bir yazılım geçmişim olduğu için. Şu anda IE tıpın tutması çok zor olduğundan meslek araştırmaya başladım ve diş hekimliğine bir şans vermek istedim. Meslek genel olarak hoşuma gitti, zaten sağlık alanında çalışmayı da istiyordum. Ama çok fazla fakülte açılması ve atamaların çok az olması nedeniyle işiz diş hekimleri olabileceğini gördüm. Bu yıl diş hekimliğine girersem 5 yıl sonra işsiz kalır mıyım? İşsiz kalmamak için kendimi nasıl geliştiririm? Ve bilgisayar mühendisliği ile karşılaştırılınca hangisinde meslek hayatında daha rahat ederim? Diş hekimi olarak yurt dışına çıkmak istersem ne yapmalıyım? Bu gibi sorulara yanıt verebilirseniz çok mutlu olurum. Birkaç gündür kafayı yemek üzereyim sadece tıp kazanmak işsiz kalmamak demek ve diğer tüm mesleklerde işsiz kalmak gibi bir sorunu da düşünmek gerekiyor. Şimdiden teşekkürler.
 
Diş hekimliğinde, eğer işinizi düzgün yaparsanız, feci para var. İşsiz diş hekimini de ilk defa duydum çoğu diş hekimi klinik açıyor zaten. Bilgisayar mühendisliği tutarsa hangi üniversite o önemli.
 
Diş hekimliği okursanız işsiz kalacağınızı düşünmüyorum. Kendi muayenehanenizi açabilirseniz çok güzel paralar kazanırsınız. Mühendislikte kendinizi ne kadar geliştirirseniz kariyeriniz o kadar ileri gider.
 
Açıkçası yazının hepsini okuyamadım kusura bakmayın ama diş hekimi olursanız işsiz kalma gibi bir durumunuz olmaz. Önümüzdeki altı yedi sene böyle bir durum gözükmüyor. Hiç mi bir şey yapamadınız? Klinik açmak isteyen teknisyenler oluyor ve mecburen hekime ihitiyaç duyuyor. O şekikde yine çalışırsınız.
 
Diş hekimliğinde kendi muayehanenizi açmak şart diyebilirim. Devlette kontenjan çok az diş için. Mühendisliğe gelirse, Bilgisayar bölümü ülkemizde pek bir iş imkanına sahip değil. Makine mühendisliği tavsiyemdir, illa mühendislik yazacaksanız, makine den şaşmayın derim Robotlaşan ve Endüstri 5.0 a geçmeye başlayan dünyada önemli yere sahip bu dal.
 
Bilgisayar mühendisliği için bir şey diyemem ama ben makine mühendisliğinde okuyorum. Katıldığım söyleşilerde belli (Catia, Ansys gibi) çizim programlarına hakim olan kişilerin iş başvuruların çok daha önde olduklarını hatta mülakata bile alınmadan işe alındığını ayrıca maaş sıkıntıları çekmedikleri, çalışırken sosyal aktivitelerede gayet güzel zaman ayırabildikleri söylendi.
Bunları da göz önünde bulundurmanı tavsiye ederim.
 
Babam doktor, ben tercih yaparken diş hekimliği yaz demişti o derece ama ben bilgisayar mühendisliği istediğimden onu yazdım. 2012 de üniversiteden mezun oldum. Şu an yazılım sektörü de kan ağlıyor çünkü deneyimli adamların hepsi yurt dışına gitti. Evet, yazılım seçersen yurt dışı opsiyonun var ama diş hekimliği de garanti meslek artık kredi çekip klinik açsan sadece akrabalara bile iş yapsan yine kazanıyorsun. Önemli olan hasta bağlamak. Dişçiye gittiğinde zaten seni elinde tutmak için hemen kontrol randevusu falan veriyorlar.

Şunu da ekleyeyim Türkiye'de yeni mezun bir mühendisin ilk başta bir doktor ya da bir diş hekimi kadar kazanması da çok zor.
 
Diş hekimliği sonrası doktora, yüksek lisans yaparsam ve akademisyen olmazsam bana çok büyük katkısı olur mu ? Diş hekimliğinde mezun olunan üniversite fark eder mi? Buna da fikir belirtirse bilen arkadaşlar çok güzel olur
 
Şahsi fikrim hangi mesleği seçersen seç bir alanda uzmanlaşmaya bak. Ama bunu diş hekimi olursan çalışırken bile yapabilirsin.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı