Diş hekimliği vs bilgisayar mühendisliği

İkisi de çok farklı meslekler. Hangisine en çok merağın varsa onu oku ama diş hekimliği okuyacaksan üniversite okurken 50-100 bin civarı bir parayı göze almalısın çünkü aletler vs. Alırken masraf olacak.

Son düzenleyen: Moderatör:
Zevk meselesi, diş hekimliği zor olabilir. İnsanlarla uğraşmak falan biraz da sosyal olmak zorunda kalabilirsin her zaman seksi insanlar gelmez ve domuz gibi kokan yaşlı şişman insanlarda gelebilir yani. Yazılım yerine bence donanım falan oku hatta makine mühendisliği. Teknoloji gelişir yapay zeka falan yazılımları GPT 4-5 ile de yapabilirler insanlara ihtiyaç kalmaz. Teknik olarak geliştirirken bekli ileride robot bile yaparsın :)

10 yıldır IT sektörünün içerisinden olan bir abin olarak yazıyorum. Öncelikle bizlere fikir danışman hoş fakat bu tüm hayatını etkileyecek bir soru. Bence bunu kendinle yalnız kalarak kendine sorman daha doğru olur. Ömrünün en güzel yıllarını bir mesleğe adayacaksın ve seni mutlu etmeyecekse hiçbir anlamı olmayacak. Hangi meslek seni mutlu eder? Bununla ilgili youtube üzerinden meslek sahibi insanların yaşadıklarına da göz atabilirsiniz. Başarılar dilerim.
Katılıyorum. Fakat diş hekimliği.
Diş içinse o kadar el yeteneğim yok ve insanlarla uğraşmak yorucu geliyor ne de olsa temiz bir meslek değil
Seçmeseniz daha iyi olacağa benziyor. Genel olarak tercih yapmak için de biraz geç kalmışsınız. Keşke önceden arzu ettiğiniz mesleklerin icra edilişini, size uygun olup olmadığını gördükten sonra tercih yapsaydınız. Gerçi eskiden de vardı böyle şeyler, bizim rehberlik hizmetimiz rezalet; birinci olana hemen tıp yapıştırırlardı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yorumlarda yazılımcılık ile alakalı yanlış tespitler görünce yazma gereği hissettim. Esasen yazılımcılık, kod yazmanın ötesinde bir olay. Kodlama her zaman yapılan en son ve “kolay” (nispeten) eylemdir. Yazılımcılığı kod yazmaktan ya da dil öğrenmekten ibaret zannedenler yerlerini art arda yayınlanacak AI destekli VA’lara (Virtual Assistant) yakın gelecekte teslim edecekler ki yurtdışında AI API’ları kullanarak kişiye göre cevapları sürekli özelleşen köprü uygulamaları üzerinde çalışıyoruz. Yani bu o kadar uzun bir gelecek değil.

Bu noktada beklentimize göre sektörde arz, talep dengesi olumsuz yönde etkilenecek ve muhtemelen sadece kod yazmayı bilen, dışarıdan yüzeysel öğrenen arkadaşlarımızın bir kısmı, meslektaşlarının VA’lar ile daha çok iş yapabildiği nedenli olarak işsiz kalacaklar.

İşlerini devam ettirebilecek olanlar ise yazılımın temellerini, en azından düşünce tarzını benimseyebilmiş, kendini geliştirmiş, mümkünse yabancı dili bir hissedarı uygulamasına yatırım yaptırabilecek kadar iyi, meseleyi temelimden kavramış, metodolojilerin projelere yansımalarına aşina, sistem felsefesi bilgisi olan kişiler.

Bu noktada Türkiye’de ve bazı diğer Asya ülkelerinde ben gelecekte bir darboğaz yaşanacağını öngörüyorum. Elbette sen ikinci kategoride pekala çalışarak yer bulabilirsin ancak bir sektörde rakibin ne kadar fazla ise senin üzerine binen yük o denli artar ve bu psikolojik olarakta iyi bir şey değil.

Ben, “Yapsam mutlu olur muyum?“ sorusundan hemen sonra, “Bunu ne kadar yapabilirim?” sorusunu sorarım kendime zira sürdürülebilirlik bir yola çıkmadan önce kesinkes hesaplanması gereken bir parametre ve sen, en azından şimdiki tabloya göre diş hekimliğini seçersen bundan ölene kadar para kazanabilirsin. İnsan evrimi, diş hekimliğini değiştirecek kadar hızlı ilerlemiyor. I&T ise her 15 senede radikal değişir. Buna Z kuşağı yapay zeka ile tanık oldu. Yapay zeka sonrası büyüme exponansiyel gerçekleşecek belki de gelecekte bu 15 senelik periyotlar bile kısalacak ve bunlar yine tekrar sektör çalışanlarına kendilerini güncellemeleri temalı iş yükü olarak dönecekler.

Bu da madalyonun diğer yüzlüydü. Seçim senin.

Diş hekimi olursan olayın sadece diş olur, yazılımla uzay son sınır.

Evden dişçilik yapamazsın ama evinde kucağında laptopla istediğini yaparsın.

Ben yazılım diyorum.

Diş hekimliği çok zor sabah aksam ne kadar iğrenç insan varsa gelip geçicek hepsinin ağız kokusunu çekiceksin vs ayeıca kendi kliniğin olmadığı sürece de çok kazanmazsin yazılımda ise evde çalışmak çok daha rahat bence yazılım

Bilgisayar mühendisliği ve diş hekimliği arasında kalmak çok absürt geldi bana, bu yüzden girdim bu konuya. Tamamen kazanç odaklı bakış açısı sanırım. Sadece soruyu soran forumdaşa değil, üniversite seçimi yapmak üzere olan herkes için yazıyorum. Kesinlikle sevdiğiniz, ilgi duyduğunuz, sizi heyecanlandıran bir alanda üniversite eğitimi alın. Ben bir sürü bilgisayar mühendisi tanıyorum sırf kazancı iyi ve puanı yüksek diye bu mesleği seçmiş olan ve mesleğini hiç sevmeyen, atıyorum ben gazeteci olmak istiyordum aslında diyen, felsefe, tarih vs. aşığı... Her gün öfff pöfff diye işe gidip geliyorlar... Boğaziçi bilgisayar mühendisliğini bitirip mesleğini yapmayan arkadaşım var. Aynı şey kesinlikle diş hekimleri için de söz konusudur. Şunu unutmayın arkadaşlar, üniversiteyi bitirdiğinizde o mesleği ömür boyu yapabileceğinizin garantisi yok. Bir işte çalışmak zorunlu olarak her gün okula gidip gelmek gibi değil. Okul hayatı sonu olan bir süreç, ne kadar bunalsanız da 20-25 yaşınıza kadar dişinizi sıkarsanız bitiyor. Meslek öyle değil ama. Hayatınızın sonuna kadar devam edecek bir süreç. O meslekten elde edeceğiniz kazanca göre hayatınızı kuracaksınız, aileniz olacak, borçlarınız olacak. Yani seçtiğiniz mesleği az çok zevk alarak ömür boyu yapabileceğinizden emin olun. Diğer türlü hayatı sevmediğiniz bir yemeği her gün yemek zorunda olmak gibi düşünün. Bakmanız gereken aileniz, ulaşmak istediğiniz hedefler, borçlar yüzünden ben bu yemeği artık yemiyorum diyemeyeceksiniz.

@yokbedahaneler'e tavsiyem iki mesleğe de özel bir ilgisinin olmadığına kanaat getirdiğimden dolayı ikisini de seçmemesi, iyice düşünüp ben bu mesleği severek yaparım diyeceği konuda üniversite tercihi yapması.

Bilgisayar mühendisliği için söyleyebileceğim şu, bazı arkadaşlar kendin de öğrenirsin vs yazmış. Kendin de öğrenirsin diye genellenen işler özünde bir veritabanından veri okuyup kullanıcılara gösteren ve kullanıcılardan alınan veriyi veritabanına yazan ve çoğunlukla hazır Framework'ler kullanılarak gerçekleştirilen işler. Bunlar elbette kolay değil ama yazıldığı gibi kendin çalışıp öğrenebilirsin. Ama bilgisayar mühendisliğinin alanı bu kadar değil. Veri bilimleri, yapay zeka, işletim sistemleri, veri tabanı sistemleri, cad/cam, robotik, gömülü sistemler vs. saymakla bitmeyen konusu var. Bunları kendin öğrenmen çok zor, istisnalar vardır elbet ki bu kişilerin daha önceden çok kuvvetli matematik, fizik vs altyapıları vardır veya aşırı zekidir. Yani kendim de öğrenirim deyip geçme eğer gerçekten bilgisayar mühendisliği düşünüyorsan. Ama internet sitesi yapmak, mobil uygulama geliştirmek vs. için de bilgisayar mühendisliği okumanın hiç gereği yok.

Merhaba arkadaşlar. Bu sene 30k sıralama yaptım. İngilizce bilgisayar, yazılım, elektrik haberleşme mühendisliği bölümleri tutuyor ancak diş hekimliği de tutuyor. Bilgisayarla uğraşmayı çok sevmeme rağmen daha önce hiç yazılımla uğraşmadım ancak fizik ve matematikle aram iyidir. Diş içinse o kadar el yeteneğim yok ve insanlarla uğraşmak yorucu geliyor ne de olsa temiz bir meslek değil ancak bir süre sonra alışabilirim diyorum çok koymaz yani diye düşünüyorum. Diş veya mühendislik okuyan arkadaşlarım veya bu konuda bilgisi olan arkadaşlarım tercih için bana bir yardımcı olabilir mi? :)

Neyi seviyorsanız onu yapın.

Şöyle söyleyeyim yazılımcı olmak için okumana gerek yok o tamamen kişinin isteği ve azmiyle olabilen bir şey ve her daim önünde birileri olacak bir bakacaksın patronun ilkokul terk sonra kendine ben niye okudum o zaman diyeceksin. O yüzden diş doktoru olmanı tavsiye ediyorum özellikle özel hastanelere girebilirsen çok güzel paralar kazanırsın.
Size bu okulunu okumadan mesleği öğrenebilme hadi öğrenme kısmını geçtim rahatça iş bulup da para kazanabilme fikrini kim aşılıyor?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı