Çözüldü Disk değişimi sonrası boot görmüyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

bevren12

Hectopat
SSD veya HDD modeli
Team CX2
Herkese iyi sosyaller.
Lenovo Y510p bilgisayarım normalde HDD ile çalışıyor. Hızlanması için M.2 2245 SATA SSD yuvasına SSD alıp taktım. Daha sonra Windows'u da bu SSD'ye kurdum ve bir yılı geçiktir SSD'den Windows'u kullanıyorum. SSD zamanla ömrünü bitirmeye başlayınca HDD yuvasına da bir SSD alıp taktım. (Team CX2) fakat Windows HDD de olmamasına rağmen HDD'yi söküp yerine SSD takınca boot hatası almaya başladım.

1000009985.jpg

Aldığım hata bu. Öncesinde boot seçeneklerini denettiriyor. 2 seçenek için de ok diyorum ama başlatmıyor. Daha sonra bu hata çıkıyor. Buna da ok deyince boot seçeneklerini liste halinde gösterip seçmeni istiyor. Aşağıdaki gibi:

1000009986.jpg

İkisi de işe yaramıyor.
Ben de BIOS ayarlarına girdim.

tinywow_IMG20240829171030_63435586.jpg

Boot seçenekleri yine aynıydı. Ben de UEFI yerine Legacy'i denedim.

tinywow_IMG20240829171004_63435734.jpg

Burada benim Windows'un kurulu olduğu disk TS480 ile başlayan ilk sıradaki. Fakat bu şekilde de denediğimde.

tinywow_IMG20240829173038_63436041.jpg

Böyle benzer bir hata ile karşılaşıyorum.

Yardım edebilirseniz çok memnun olurum. Tecrübe ve bilgilerinizle desteğinizi bekliyorum.

Çözüm
Bu arada önyükleme HDD de görünüyor demişsiniz. C: diski M.2 SSD. Yani önyükleme sanıyorum ki M.2 de. Benim şuanda bu HDD den kurtulmam lazım. Sadece depolama olarak kullanıyorum aslında. Windows önceden HDD ye kuruluydu. Şuanda M.2 SSD ye kurulu. Dolayısıyla HDD yi çıkarınca bilgisayar çalışsın istiyorum ama HDD yi sökünce bootlamıyor. Nasıl bu HDD den kurtulabiliriz ve onsuz çalıştırabilirim şuanda?
HDD alttaki ise o HDD olmadan sistem çalışmaz ve çözemezsiniz. Ekran resminde de göreceğiniz üzere EFI bölümü dahil önemli sistem yapılandırmaları alttaki diskte. Üstteki sadece önyükleme olarak görünüyor ama alttaki olmadan sistem açılmaz. İlk mesajımda disk yapılandırmasını görmeden dahi doğru tahmin etmişim. Sadece hayal ettiğimden daha da karmaşıkmış.
Format atmanız gerekli. Dilerseniz bir müddet daha böyle kullanın. Geniş bir zamanınızda yukarıdaki mesajlarımdan birinde belirttiğim şekilde format atın. Ama bu sorunu format atmadan gidermek ya mümkün değil ya da ileri seviyede uzmanlık gerektirir ve daha zahmetli olur.
Umarım kafanızdaki her soruya cevap verebilmişimdir. Epeyce detaylı açıklamaya çalıştım.
Öncelikle sorununuzu bu kadar güzel bir şekilde anlatttığınız ve emek sarfettiğiniz için teşekkürler.
Şimdilik SSD de sorun olmadığını, Bilgisayarın açılmamama nedeninin HDD nin sökülmesi olduğunu düşünüyorum. Sistem M2 de kurulu olsa da sistemle ilgili bazı dosya ya da bölümler HDD de oluşturulmuş olabilir. Sorununuzun daha da netleşebilmesi için aşağıdakiler gerekli.

HDD yi söküp yerine SSD taktığınızda yukarıdaki sorunları yaşadığınızı belirtmişsiniz.
  • HDD yi sökün ve SSD yi de takmadan bilgisayarın çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
  • HDD takılı iken disk yöneticisine girerek resim atın. HDD üzerinde sistem bölümü var mı kontrol edelim.

EK: Yeni disk alıp sistem kuracak kişiler eski diski de kullanacaksa dahi yeni diske kurulum esnasında eski disk takılı olmamalı. Yeni diske kurulum tamamlandıktan sonra eski disk kasaya takılmalı. Aksi halde sizin yaşadığınıza benzer sorunlar ortaya çıkabilir.

Son düzenleme:
Hızlı yanıtınız için ben çok teşekkür ederim.

HDD yerine taktığım yeni SSD yi söküp HDD yi de takmadığımda yine açılmadı ve aynı hatayı verdi. Garip bir şekilde HDD yi takınca çalışıyor. Windows M.2 SSD de kurulu olmasına rağmen.

HDD yi takıp çalıştırdım ve disk yöneticisinin fotoğrafını çektim.

tinywow_IMG20240829175414_63437891.jpg

Hızlı yanıtınız için ben çok teşekkür ederim.

HDD yerine taktığım yeni SSD yi söküp HDD yi de takmadığımda yine açılmadı ve aynı hatayı verdi. Garip bir şekilde HDD yi takınca çalışıyor. Windows M.2 SSD de kurulu olmasına rağmen.

HDD yi takıp çalıştırdım ve disk yöneticisinin fotoğrafını çektim.

Eki Görüntüle 2297204
Bariz ortada.
Sistem disk yapılandırması nerde ise akıl almaz şekilde birbirine girmiş.
Yukarıda yazmış olduğum EK bunun nedeni.

Karmaşık kurtarma ve EFI bölümleri sistem diskinizde olmasına rağmen önyükleme olarak HDD görünüyor.... vsvsvsv.

Ama ben zaten eski HDD yi çıkarıyorum yeni 2.5" SSD yi onun yerine takabilmek için. Eğer M.2 yi de sökmem gerekiyorsa format atabilmek için 2.5" SSD bin içine nasıl format dosyalarını atıp formatı başlatacağım? Yani 2.5" SSD ye kurulum yapmayıp depolama olarak kullanacak olsam yine Windows başlatılmayacak. Nasıl çıkacağım ben bu durumdan?

Sanırım HDD varken M.2 ye Windows kurma sırasında bir hata yapmışım dediğinizden anladığım kadarıyla.

Format atmadan da çözüme ulaşılabilir, boot etmesini sağlayabilirsiniz ama bu karmaşa hala orada kalacak.
USB ile format atıyor iseniz;
Düzgün kurulum için en temel iki şeyi yazacağım.
  • Sadece Windows kuracağınız disk takılı olacak.
  • Kurulum ekranında sabit disk seçme ekranı gelince diskte bulunan bütün birimleri birim sil seçeneği ile tek tek silerek diski tek parça haline getireceksiniz.
  • Sonra tek parça disk üzerinde herhangi bir işlem yapmadan windowsun kurulacağı disk olarak seçip kurulumu tamalayacaksınız.
Sonrası : Windows kurulumdan sonra manuel driver kurmayın. Windows updatenin tamamlanmasını sabırla bekleyin. Her gerektiğinde PC yi yeniden başlatın ve tekrar güncelleme kontrolü yapın.

Sonuç : Tertemiz temel kurulum.

Bu arada önyükleme HDD de görünüyor demişsiniz. C: diski M.2 SSD. Yani önyükleme sanıyorum ki M.2 de. Benim şuanda bu HDD den kurtulmam lazım. Sadece depolama olarak kullanıyorum aslında. Windows önceden HDD ye kuruluydu. Şuanda M.2 SSD ye kurulu. Dolayısıyla HDD yi çıkarınca bilgisayar çalışsın istiyorum ama HDD yi sökünce bootlamıyor. Nasıl bu HDD den kurtulabiliriz ve onsuz çalıştırabilirim şuanda?

HDD alttaki ise o HDD olmadan sistem çalışmaz ve çözemezsiniz. Ekran resminde de göreceğiniz üzere EFI bölümü dahil önemli sistem yapılandırmaları alttaki diskte. Üstteki sadece önyükleme olarak görünüyor ama alttaki olmadan sistem açılmaz. İlk mesajımda disk yapılandırmasını görmeden dahi doğru tahmin etmişim. Sadece hayal ettiğimden daha da karmaşıkmış.
Format atmanız gerekli. Dilerseniz bir müddet daha böyle kullanın. Geniş bir zamanınızda yukarıdaki mesajlarımdan birinde belirttiğim şekilde format atın. Ama bu sorunu format atmadan gidermek ya mümkün değil ya da ileri seviyede uzmanlık gerektirir ve daha zahmetli olur.
Umarım kafanızdaki her soruya cevap verebilmişimdir. Epeyce detaylı açıklamaya çalıştım.

Çözüm
Kesinlikle çok yardımcı oldunuz ve sayenizde sorunu anladım. Şimdi çözümü düşünmeye başlayabildim.

Sorun şu ki HDD yerine takacağım 2.5" SSD ye Windows'u kurmam gerekiyor. HDD yi takmadan da bilgisayar açılmıyor. Ben şimdi bir diske format dosyalarını atsam, HDD yerine SSD yi taksam, HDD yi takmamış olsam bile 2.5" SSD'ye Windows'u kurabilir miyim?

Windowsu USB bellek kullanmadan mı kurmak istiyorsunuz?
USB bellek kullanarak Windows kurmak için gereken iki şey var.
BIOS ve takılı herhangi bir sabit disk.
HDD şu anki kullandığınız Windows!a girebilmeniz için gerekli. USB bellek ile yeni bir kurulum yapacaksanız hiç bir şekilde o HDD gerekli değil.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı