DisplayPort'ta RTX 5070 Ti R7-9800x3D çok yavaş açılıyor

selim1192

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Monitör
1) ASUS TUF Gaming VG27AQML1A / 2) Cooler Master GM2711S
Selam arkadaşlar,
1 aydır kullandığım sistemim var: RTX 5070 Ti Aero + Ryzen 7 9800x3D + ASUS Prime B650 Plus Wi-Fi.

İki monitörüm var: Biri 260Hz, diğeri 180Hz. İkisini de mecburen DisplayPort ile bağlıyorum çünkü HDMI kablolarım 140Hz'i geçemiyor, zaten ekran kartında tek HDMI portu var.

Sorun şu:
Bilgisayarı tek monitör bağlıyken HDMI ile açtığımda, BIOS dahil her şey normal, 40 saniyeden kısa sürede açılıyor.
Ama DisplayPort ile iki monitör bağlıyken açınca, BIOS ekranı hiç gelmiyor, siyah ekran oluyor ve açılış tam 2 dakika sürüyor.
İnternette araştırdım, 5070 Ti Aero kartlarda bu BIOS ekranı sorunu kronikmiş. 3000 serileri için BIOS ekranını düzelten bir driver varmış ama 5070 Ti için yok.

BIOS ekranını HDMI takıp görebildiğim için çok takılmıyorum ama asıl derdim açılış süresi. 2 dakika sistem açılışı bu seviyede bir PC için çok saçma ve anormal bence. Eski sistemim bile 1 dakikada açılıyordu. (RX 570 + i3 9100F + Gigabyte B365M-H)
Bir öneri olarak Fast Boot'u açtım, açılış biraz hızlandı ama yine de maksimum 45 saniye civarı olmalı diye düşünüyorum. Şu an ölçtüm 1 dakika 40 saniye.

Bu durum DisplayPort kullandığım için mi normal, yoksa bir sorun mu var sizce?
Başka önerisi olan varsa yazabilir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS ayarlarında AI Tweaker sekmesinin altında DRAM Timing kısmında Memory Context Restore ayarı kapalı ya da otomatikteyse açıp dener misin? Bu ayarı yaptıktan sonraki ilk açılışın geç olur ama sonrakiler hızlanacaktır. Dediğim olayın genel olarak sistemin geç açılması ile ilgisi var tam olarak senin senaryona uymuyor ama bir dene. Ek olarak anakart BIOS'un güncel mi?

BIOS ayarlarında AI Tweaker sekmesinin altında DRAM Timing kısmında Memory Context Restore ayarı kapalı ya da otomatikteyse açıp dener misin? Bu ayarı yaptıktan sonraki ilk açılışın geç olur ama sonrakiler hızlanacaktır. Dediğim olayın genel olarak sistemin geç açılması ile ilgisi var tam olarak senin senaryona uymuyor ama bir dene. Ek olarak anakart BIOS'un güncel mi?
Evet güncel. İlk aldığım günden beri böyle zaten. Pek bir ayar yapmadım. Sadece Valorant için Secure Boot falan açmıştım. EXPO'yu açtım birde ram hızlarını tam olarak kullansın diye (EXPO I)

Sizin dediğiniz ayara bakacağım şimdi.

O dediğiniz ayar otomatikteymiş açtım fakat işe yaramadı, 2dk 2sn oldu. Videosunu atacağım 10 dakikaya bekleyin lütfen.

Son düzenleme:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Atın hocam. İyileşmesi gerek onu açınca bir sonraki açılışlarda.
Attım hocam. Gördüğünüz gibi. Belki de sorun kablodadır diye merak ediyorum o yüzden her iki açılışta da görev yöneticisinden bios süresine bakacağım. İşe yarar herhalde bilmiyorum.

Hocam sorunun bozuk Display Port kablosu büyük ihtimal. Monitör kutusundan çıkan Display Port'lar bu tarz boot sorunlarına yol açabiliyor. VESA sertifikalı Paugge marka kablo aldığında sorunun çözülecektir. Donanımsal sorunun yok. Benzer sorunları yaşamıştım.

Hocam sorunun bozuk Display Port kablosu büyük ihtimal. Monitör kutusundan çıkan Display Port'lar bu tarz boot sorunlarına yol açabiliyor. VESA sertifikalı Paugge marka kablo aldığında sorunun çözülecektir. Donanımsal sorunun yok. Benzer sorunları yaşamıştım.
Hocam gerçekten öyleymiş. Ana ekranım olan Asus’un DP kablosu geç açarken, ikinci ekranım olan Cooler Master’ın DP kablosu erken açtı. Teşekkür ederim. Kabloyu değiştirmek yerine ikinci ekranıma taksam sorun çözülür sanırım. Ama genede kabloyu değiştirsem fena olmaz.

Hocam gerçekten öyleymiş. Ana ekranım olan Asus’un DP kablosu geç açarken, ikinci ekranım olan Cooler Master’ın DP kablosu erken açtı. Teşekkür ederim. Kabloyu değiştirmek yerine ikinci ekranıma taksam sorun çözülür sanırım. Ama genede kabloyu değiştirsem fena olmaz.
Kabloyu yakın zamanda değiş çünkü sorunlu Display Portlar uzun vadede donanıma(GPU) zarar verebiliyor.

Kabloyu yakın zamanda değiş çünkü sorunlu Display Portlar uzun vadede donanıma(GPU) zarar verebiliyor.
Tamamdır çok teşekkürler. Verebileceğiniz güvenli ve ihtiyacım olan kaliteli bir DP kablosu önerebilir misiniz? Varsa trendyol/hepsiburadadan linkini vb. verirseniz çok sevinirim.

Ayrıca kablolar şu şekilde ekte verdiğim fotoğraflarda görebilirsiniz: (İlk kablo Asus/İkincisi Cooler Master)

Dosya Ekleri

• IMG_7113.jpeg
    IMG_7113.jpeg
    76,9 KB · Görüntüleme: 18
  • IMG_7114.jpeg
    IMG_7114.jpeg
    78,8 KB · Görüntüleme: 18
Tamamdır çok teşekkürler. Verebileceğiniz güvenli ve ihtiyacım olan kaliteli bir DP kablosu önerebilir misiniz? Varsa trendyol/hepsiburadadan linkini vb. verirseniz çok sevinirim.

Ayrıca kablolar şu şekilde ekte verdiğim fotoğraflarda görebilirsiniz: (İlk kablo Asus/İkincisi Cooler Master)
Aynı ürünün hem Amazon hem de Hepsiburada linkini atiyim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı