Dönüştürücü ile DVI mı, VGA mı kullanılmalı?

@OMFG EPIC anlayan anlar. Fakat siz anlamamışsınız. Defalarca da test etmişliğim var. Input giriş, Interface de arabirim demek. Onu yanlış yazmış olabilirim. Madem ki dijital ve analog biliyorsunuz ama hala fark yok diyorsunuz. Demek ki adamlar boşuna DP, HDMI yapmışlar. Zaten VGA farkı yokmuş. Benim de diyecek lafım yok. İstediğiniz gibi düşünebilirsiniz. Kolay gelsin.

Dam diyorum duvar diyorsunuz.

DVI ile VGA arasında uçurum bir fark yok. Sadece sinyal taşıma stilleri farklı. Biri dijital diğeri analog.
DVI tamamen dijital demek değil. DVI-A analogdur mesela. DVI-D ise dijitaldir. DVI-I ise her ikisidir, hem dijital hem analogdur.

Bir görüntüyü ister kağıda 1 ve 0 olarak yazıp taşırsınız ister flash belleğe atar taşırsınız. Her durumda da bilgiyi taşımış olursunuz.

Kağıda 1 ve 0 olarak yazıp 2000 bin fotoğraflık bir albümü taşıyamazsınız, flash bellek ile taşıyabilirsiniz. İşte bu da veri yolunun kapasitesi demek. DVI daha fazla veri taşıyabilir, evet. Ancak VGA'nın veri taşıma kapasitesi ile uçurum farkı olmaz.

Günümüz standartları olan 1920x1080 görüntüde VGA gayet başarılıdır. DVI ile arasında da uçurum bir fark yoktur. Hatta Single Link DVI, VGA'ya göre daha düşük maksimum çözünürlüğe sahiptir.

Her ne kadar konudan alakasız bir yorum olsa da yine de cevaplandırayım. Teknoloji standartları her geçen gün değişiyor. Önceden 4:3 en boy oranındaki görüntü standarttı ama sonradan sahneyi 16:9 aldı. Daha yüksek çözünürlükler aldı, daha yüksek yenileme hızları aldı.

Hatta ve hatta bir yerden sonra dediler ki "biz neden görüntüyü ayrı sesi ayrı taşıyoruz?" Sonra sahneye
High Definition Multimedia Interface denen HDMI çıktı. Multimedia, yani çoklu medya. Yani sadece görüntü değil. Yani DVI yetemiyor diye ortaya çıkmış bir meret değil.

Hatta şöyle söyleyeyim, DVI Dual Link 4K çözünürlükte 33 Hz görüntü verebilirken neden 4K 30 Hz görüntü verebilen HDMI çıkmış? Daha iyiydi ya hani? HDMI 1080p çözünürlükte 120 Hz desteklerken DVI Dual Link 144 Hz yenileme hızına çıkabiliyor. Eee hani daha iyiydi?

Daha iyiyse neden HDMI 2.0 ve 2.1 çıktı ortaya?

DisplayPort ise İsveç çakısı gibidir. Görüntü, ses, ağ ve daha birçok farklı sinyalı aynı anda taşıyabilir. Yani yine farklı ihtiyaçlar için ortaya çıkmış bir arabirim.

Ha bu arada, HDMI 2.1 4K, 5K, 8K ve 10K görüntüde 120 Hz verebiliyorken neden 5K ve 8K görüntüde 60 Hz verebilen, 10K'yı ise hiç desteklemeyen DisplayPort yapılmış?

VGA ile DVI arasında günlük kullanımda gram fark yoktur. Her yeni çıkanı en iyi sananlar, fark olduğunu söyleyebilir ama gözle görülür bir fark yoktur :)
 
HDMI 1.3 bile 1080p için 144 Hz alabilir. Aynı monitörde yine aynı ekran kartı ile VGA ve DVI arasında yine aynı çözünürlükte farkları gördüm. HDMI 120 Hz olayı ise tamamen kilit nedeniyle oluyor.
HDMI Hz Tablosu.png
 
Arkadaş bu kadar kavga ediceğinizi bilsem konu açmazdım. Tamam ben hallettim. Bir DVI dönüştürücü aldım olay bitti. :)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı