Dolar 17 TL Olursa?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
[QU
Zihin egzersizi: Tut ki uyanıp kurun bu şekilde değiştiğini gördünüz. Ne yaparsınız? Sabah manzara nasıl olur? Bu duruma karşı bir planınız, önleminiz var mı?

Alternatif soru: Uzun vadede böyle bir çıkışın mümkün olduğunu düşünüyor musunuz?
Açıkçası ben iyi ki almışım sistemi derdim çok koymazdı bana bilgisayarı aldığım için ama yeni çıkıcak konsola özel oyunları oynamayacağım için üzülürdüm.Ayrıca halk bir gecede böyle bir artışa sessiz kalmaz direk yönetim istifa der bir kez daha erken seçime gideriz ondan sonra allah bilir ne olur.
 
Öncelikle ülke moratoryum ilan eder. Sonra seferberlik ilan edilir. Ödemelerin tamamı karşılıksız para bastırılarak yapılacağı için enflasyon şaha kalkar. Üreticiler ve imalatçılar bu maliyetle mal alamayacağı, alsa bile satamayacağı için bütün üretim durur. Milyonlarca kişi işsiz kalır. İnsanlar bankalardan paralarını belli ölçülerde çekebilir. İlk yıl eldeki stoktan yeriz ve işler yine biraz kontrolde olur. Ama ertesi yıl hiç bir çiftçi bu maliyetle üretim yapamayacağı için kıtlık başlar. Kedi ve köpekleri yemeye başlarız. Her şeyden bulmak çok zorlaşır. Hükümetin verdiği tek şey ekmek olur. Tabi verebilirse... Sovyet Rusya'nın çöküş sonrası gibi olur. İnsanlar evlerinin balkonlarında patates yetiştirmeye başlar.

Elektrik üretimi nerdeyse duracağı için günün büyük bölümü elektrik olmaz. Elinde dolarları olanlar hükümetin sabitlediği kurdan bozmak zorunda kalır. Karaborsa çok tehlikeli olur çünkü. Venezuella örneğine bakılabilinir.

Bu şartlarda bir iç savaş ya da ayaklanmaya çok müsaait. İçimizde milyonlarca mülteci olduğunu düşünürsek insanların sinirleri iyice gerginken her şey olabilir. Maaşlarını alamayan ya da aldıkları maaşları beş kuruşa yaramayan polisler eşkıyalığa başlar. Toptancılar ordu karargahı gibi korunur. Mad Max evrenine benzer bir yaşam bizi bekliyor yani.

Çok iyi dostlarımız ABD ve AB, NATO çok güzel imtiyazlarla bize yardım etmeyi teklif eder. Bu şartlar altında bağımsızlığımızı ve toprak bütünlüğümüzü korumak gerçekten zor olacaktır. Çünkü şartlar Kurtuluş Savaşınkinden bile zor. O zamanlar her şeyimiz ithal değildi en azından. Planım mı ne? Kaçan kurtulur. Çünkü ortada savaşağın bir düşman yok. Çalışabileceğin bir fabrika yok. Elinden hiç bir şey gelmez. Hatta kaçmak daha yararlı olur. Kaçtığın ülkedeki dövizi ülkene yollayarak daha yararlı olabilirsin.
 
Son düzenleme:
Dövizin bir gecede bu kadar yükselmesi bir kere özel sektörü çökertir. Döviz ile ödeme yapan, maaş veren, hizmet alan bütün firmalar muhtemelen 1 haftayı çıkaramadan çok ciddi küçülmelere hatta kepenk kapatmaya gider. Özel sektörün çökmesi demek milyonlarca insanın evine ekmek götüremeyeceği anlamına geliyor. Ben böyle bir durumda kimsenin sessiz kalacağını zannetmiyorum. Arkadaşlardan biri sokağa çıkmakla bir şey çözülmez demiş. Şu anda sahip olduğunuz hakları koruyan iş kanununun temeli, tüketici yasalarının çıkış noktası için bir çok sosyal hak için geçmişte insanlar grevler yaptığı, eylemler yaptığı, bunları yaparkende dayak yediği ama boyun eymediği için sahipsiniz.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı