Dolar kuru 19.30 TL'yi gördü!

• Konuyu başlatan Rouly
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 46
  • Görüntüleme 3.809
İşte aynı cümlede yine aynısını diyorsunuz. Dolar yükselince her şeyin fiyatı artar, bu kadar basit. Her zaman cari açık veren bir ülkede yaşıyoruz. Kullandığımız her şey ithalata bağımlı.
Dolar yükselirse her şeyin fiyatı artar noktasına bir şey demiyorum zaten güzel dostum. Diyorum ki; eğer ki bugün Dolar tekrardan istikrarlı bir düşüş gerçekleştirip 1 TL olsa, bizim alım gücümüz gene yerlerde olacak. Amerika'daki adamın 1 ayda aldığını biz gene 10 ayda alacağız. Bizim ülkemizde ekonomik konuda sıkıntı yaşayan ve ekonomiden de pek de anlamayan kişiler her şeyi Dolara bağlar haklı olarak. Ama dediğime dikkat edin hak vereceksiniz. 2013 yılında, yeni çıkan Golf araç Amerika'nın en yüksek asgari ücreti ile ( ABD asgari ücretli oranı %9 ) 10 ayda satın alınabiliyor. Türkiye de aynı yılki çıkan aracı 86 asgari ücretle alabiliyordun ( Türkiye de asgari ücretli oranı %57 ama ne kadar güncel bilmiyorum ). 2013 yılında Dolar 1.77 TL idi. Yani Amerika'da ortalama 6-7 ayda alınan aracı, Türkiye'de Dolar 1 TL dahi olsa 90 ayda alacağız. Bizim bu farkı kapatmamız gerekli. Demek istediğimi anlamışsınızdır umarım.

Kötü döneme denk geldi gençliğim. Sağlık olsun. Temennim bir şeylerin düzelmesi ancak, onun da pek oluru yok gibi anlaşılan. Sonumuz hayrola.

Her zamanki gibi %8, %9 faizle borç alırlar. Onu da piyasaya sürüp doları düşürürler. Haa ama tahttan inerlerse çok büyük sıkıntı başlar. Gerçek verileri görünce Osmanlı'nın borçlarını ödediğimiz gibi ödemeye başlarız.

Her zamanki gibi %8, %9 faizle borç alırlar. Onu da piyasaya sürüp doları düşürürler. Haa ama tahttan inerlerse çok büyük sıkıntı başlar. Gerçek verileri görünce Osmanlı'nın borçlarını ödediğimiz gibi ödemeye başlarız.
Ülkedeki hukuk sistemi ve şeffaflık düzelmezse hiçbir zaman düzelmez ekonomi. Başka yolu da yok. İstikrar sağlanırsa, yatırım gelir, borçları ödemek daha kolay olur. O yüzden böyle tek adam ucube sistemi yerine, güçlendirilmiş parlamenter sistem ve kurumların bağımsız ve şeffaflığı olmalıdır.

AKP seçim vaadi:
"2023 dolar ortalama kurunu 21 olarak görüyoruz." demişlerdi. Sonraki senelerin de kurunu söylemişlerdi.

Şu durumdaki ekonominin zaten 5 senede anca düzelebilmesi mümkün. Yapılan işler zaten içler acısı.

O yüzden böyle tek adam ucube sistemi yerine, güçlendirilmiş parlamenter sistem ve kurumların bağımsız ve şeffaflığı olmalıdır.
Tek adam sisteminden kurtulmak için demokratik bir CHP içi seçim olsa Kemal Bey kazanamazdı diye düşünüyorum. Yani yine tek adam rejimine doğru kayıyor gibiyiz.

AKP seçim vaadi:
"2023 dolar ortalama kurunu 21 olarak görüyoruz." demişlerdi. Sonraki senelerin de kurunu söylemişlerdi.

Şu durumdaki ekonominin zaten 5 senede anca düzelebilmesi mümkün. Yapılan işler zaten içler acısı.

5 sene çok uzun. 2-3 senede doğru adımlarla, doğru kararlarla rant değil insan gibi yaşamayı planlamakla ciddi anlamda alım gücümüz artar.

Dolar isterse 500 olsun. Önemli olan alım gücünün artması.

15-16TL civarına inebilir hükumet değişirse normalde gerçekten 18 TL olsaydı kur (baskılama yapmadan düz 18TL) 12-13 civarına düşerdi. Ülkede depremden önce para kaybının en büyük sorunu kesinlikle siyasidir.

Aslında düşünüyorum da bazı kuşaklar hariç her kuşağın amacı kendisinden sonraya iyi bir gelecek bırakmaktı, ama sorgulamayan insanlar buna mani oldu.
Kötü döneme denk geldi gençliğim. Sağlık olsun. Temennim bir şeylerin düzelmesi ancak, onun da pek oluru yok gibi anlaşılan. Sonumuz hayrola.
Hocam o bir şeyleri düzeltecek olan da biziz, zorundayız. Tek ümidim şudur ki Türkiye bundan bile kötü şartlarda kuruldu. Bu insanlar tarihe kazık çakmaya gelmedi, geldikleri gibi gidecekler. Elbet bir gün cahil seçmenleri aydınlanacak ve bunu yapanda biz olacağız.

Umudunuzu yitirmeyin. Ha eğer bu seçim de kaybedilirse o zaman ne olacağını bende göremiyorum, belki yeteri kadar kişi varsa bir direniş olabilir çünkü bu seçimin kaybedilmesi durumunda 1-2 pislik terörist grubuna ülkeyi peşkeş çektirmiş olacaklar.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı