Dolar nasıl düşer?

Milletçe kafadan yorum yapmak yerine katma değer elde edilebilecek üretim yapmak. Böylece Euro ve Dolar gibi para birimleri, yükselen TL karşısında değerinden düşmeye başlar. Uzun vadede bunun başka bir yolu yok. Üretimi düşük olan bir ülkenin para birimi diğer birimler karşısında giderek erimeye mahkûmdur.

Bildiğim kadarıyla bunun tek ters örneği ise Çin. İnanılmaz boyutlardaki üretimleri yüzünden para değerleri gerçekte sürekli yükselmesi gerektiği halde sadece üretimini satabilmek (ihracat avantajı) için para birimlerini kendileri devalüe ediyorlar.
 
Son düzenleme:
Ülkemizde Çin malı diye bir geyik vardır ve yıllardır varlığını sürdürmektedir. Kalkıp kalitesiz, beğenmedikleri veya çoğu zaman sırf Çin malı diye almadıkları ürünler gelin görün ki onların ne kadar başarılı olduğunun göstergesidir. En basitinden, en azından üretim yapıyorlar ve oldukça fazla. Ya biz? Dolar, euro almış başını gidiyor ve ülkemizdeki araba, telefon ve elektronik fiyatları oldukça uçuk. Hatta inanılmaz bir halde şuan. Millet yabancı ülkelerde 20.000 gibi düşük bir birimle bkz; milletimizin gözünde çok yükselen bir Passat alırken, biz hala burada minimum 150.000 gibi bir rakam ile Passat'a biniyoruz. Hatta ben fahiş bir fiyat bile söyledim...
 
Üretim, güven veren bir dış politika, terörün olmaması, düşük vergiler...
 
Ülkede sıkıntılı olan o kadar çok şey var ki. Bunlar aynı zamanda para birimimizin değerinin düşmesine de neden oluyor.

Öncelikle eğitim. En önemlisi ve uzun vadede etkisini gösterecek. Ama ülkemizin en büyük sorunu oturtulamamış bir eğitim sistemi. İlkokulundan üniversitesine kadar sıkıntılı.

Üretim ve beraberinde istihdam. Bu iki anahtar unsur ya ülkemizin kendi vatandaşlarının eliyle ve devlet yardımıyla olur. Ya da dışarıdan yatırımcılar çekerek olur. Dışarıdan yatırımcı çekmek için cazip yönlerinizin olması lazım. Mesela düşük vergiler, hak ve özgürlüklerin olduğu bir düzen, üretilen ve satılan malı rahatlıkla alabilecek refah içinde bir halk. Ve daha birçok şey.

Görüldüğü üzere herşey birbiriyle bağlantılı. Biri olmadan diğerinin olması imkansız. Zaten halk refah içinde olduğunda doların değerini kimse takmaz bile.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı