Dolar neden düşüyor?

Faiz düşünce doların yükselmesi lazım değil mi?

Evet öyle olmalı. Daha demin arkadaş dedi bir makale okudum hemen, yanlış bilgi vermiyeyim diye. Yazdığım alıntıydı: Faiz düşerse döviz düşer diyordu. Bir yerde hata var. Benim bildiğimde ters orantılı olması lazım.
Şuan başka bir makaleye baktım. Dediği şu:
Faiz artarsa ulusal para biriminin değeri artar.
Dolaylı olarak kur düşer.

Birçok nedeni olabilir.
  • Kasadan döviz satılıyor olabilir.
  • Yeni gelen bakanların olumlu konuşmaları.
  • Risk priminin düştüğü açıklandı.
  • Piyasalar yine faiz arttırımı beklentisine girdi, bir önceki toplantıda gelmediği gibi yine gelmez ise yine sıçrar. Arttırım gelirse aynı seyretmeye devam edebilir veya biraz daha duruma göre düşebilir.
  • Ek olarak bildiğim kadarıyla Biden daha sallamadı bir şeyler.

Birçok nedeni olabilir.
  • Kasadan döviz satılıyor olabilir.
  • Yeni gelen bakanların olumlu konuşmaları.
  • Risk priminin düştüğü açıklandı.
  • Piyasalar yine faiz arttırımı beklentisine girdi, bir önceki toplantıda gelmediği gibi yine gelmez ise yine sıçrar. Arttırım gelirse aynı seyretmeye devam edebilir veya biraz daha duruma göre düşebilir.
  • Ek olarak bildiğim kadarıyla biden daha sallamadı bir şeyler.

Biden sallamayacağını açıkladı (şimdilik).

Gelin bunu 6 maddede sıralayalım;
  • En temel etken merkez bankasından atılan şeffaflık hamleleridir, son dönemde piyasalara yönelik iyimser yaklaşan merkez bankası yabancı yatırımcıların dikkatini çekiyor.
  • Swap işlemleri.
  • Hazineden döviz satışlarının yapılması.
  • Piyasalarda beklenen ABD yaptırımların yeteri kadar etkisinin olmaması.
  • Faiz arttırımı. (Enflasyona yol açar)
  • Doların global çapta değer kaybetmesi de en büyük etkendir, son zamanlarda DXY endeksi 90 bin puanın altında. Bunun da temel etkeni Fed'in para basmaya başlamasıdır.
  • Ayrıca teşvik paketinin de etkisi vardır.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı