Doları düşürmek için vatandaş ne yapabilir?

Malesef Türkiye üretim ekonomisine geçmeyip tüketim ekonomisine devam ederse dolar 6'yı da 7'yi de bulur. Bu iş aslında vatandaşta bitmiyor hükümette bitiyor. Bizim hükümet anca betona asfalta avm ye yatırım yapıyor halbuki bilime sanayiye hammadde ye ve en önemlisi ülkenin en büyük geçim kaynaklarından tarıma yatırım yapılması gerekiyor. Yabancı yatırımcıyı kendi ülkemize çekmemiz lazım tekrar. Bunun için devletin yapması gereken;
-Hukukun üstünlügü
-İnsan Hakları ve özgürlügü
-Tek adam olmayıp demokratik olmak(bunu saymayalım artık)
-Merkez bankasını özerk bırakmak
-Cari açıgı ne yapıp ne edip kapatmak
 
Arkadaşlar malum dolar aldı başını gidiyor. Devletin yapması gerekenler malum. Konuyu açma sebebim az çok diye düşünmeden vatandaş olarak biz dövizin düşmesine nasıl yardımcı olabiliriz? Mesela elektronikte ikinci el eşyalar alarak hem tasarruf edip hemde yurt dışına döviz akışını yavaşlatabiliriz başkasının kullanmadığı bir bilgisayar bizim ihtiyacımız olabilir. Market alışverişinde yerli markaya yönelmek de bir fikirdir.

Dolar kurunu küçük şeylerle düşüremeyiz türkiyenin hali hazırda çok fazla dış borcu var ve cari açık çok yüksek buda enflasyona sebep oluyor. Ülke olarak son yıllarda çok fazla bir tüketim toplumu olmazmız bunu tetikliyor borcu kapatabilecek güçte bir ekonomiye sahip değiliz.
 
Olay basit ve net aslında açgözlülük ,bencillik ve güvensizlik toplumu tepeden tırnağa sarmış durumda, bakın kimse demesin ki ben değilim evet kardeşim sen değilsin belki ama bunu yapan birini gördüğün de sesini çıkartmıyor isen sende o çemberin içindesin, toplum beraber hareket edemiyor öyle çok sebepleri var ki yetiştirilme tarzından başlayıp okul eğitim süreci boyunca yaşatılan güven eksikliğine, biraz büyüyünce pop yaşam kültürü girdabındaki en pahalı (i phone'lara) ürünlere bağımlılığa , hiç bir hobisi sporu olmayan kitap okumayıp büyüdüğünde de kendi cahilliğinin acısını başkalarından çıkaran insanlardan ne beraberlik beklersin ( tenzih ettiklerim genellemeyi değiştirmiyor) uzatmayayım ülkenin ekonomik durumu şu an daha sayamayacağım kadar fazla olan toplumsal çöküşe ve tabi ki bunla beraber gelişen siyasi tutuma bir aynadır, bu ayna o kadar büyük bir ayna ki kafanızı nereye çevirirseniz kendinizi görüyor gerçekte yaşananlardan bir haber oluyorsunuz, sabah ilk işim genelde kahvemi alır internetten haberlere bakmak olur ,medya artık o kadar acınacak bir haldeki insanlardan gerçekleri saklamak için ana sayfalarına saçma sapan magazin haberlerinden tutunda eğer bir şey bulamazlarsa yeni haber diye 3 - 5 ay önceki haberleri yayınlayıp duruyor ,bu ekonomik süreç birden oluşan bir durum değil, yavaş yavaş ama emin adımlarla gerçekleşti , ülkenin değerleri bir bir satıldı , çiftçi üretemez halde geldi, turiste atılan kazığın haddi hesabı yok, dış politika yüzünden kimse bize güvenmez oldu daha sayılacak çok şey var , ekonomist değilim anlamam da ama insan dan anlarım , dürüstlük , güven, empati ,tavır, duruş, bunlar olmazsa gelecek zaten yok. Ben maalesef bir çıkış umudu göremiyorum çok bile dayandık bilimi ve argesi olmayan bir toplumda organik hoşaf ipi göğüslüyor ise söylenecek fazla da bir şey yok.
 
Hocam doları düşürmek için yurtdışından alışverişin kesilmesi gereklidir. Merkez bankasındaki dolar azaldıkça ekonomide dolar değerlenir. Yurtdışından ürün aldığımız zaman TL ile değil merkez bankasındaki Dolar ile alışveriş gerçekleşiyor. Yani yurtdışından yapılan alışverişlerde merkez bankasındaki dolar azalıyor, sonuç olarak azaldıkça doların değeri yükseliyor.

Piyasayı herkes bilir, bir yıl içinde çok fazla domates çıkarsa domatesin fiyatı ucuz olur. Dolar da aynı şekilde, dolar ne kadar harcanırsa değeri o kadar yükselir. Ama gelgelelim ülkemizin haline, ben yurtdışından alışveriş yapmasam zenginin biri parasına kıyar yada normal durumlu birisi son parasını yurtdışından alacağı ürüne harcar ekonomi irtifa kaybetmeye devam eder.

Yani "Dolar da 5.33 oldu, şimdi PC toplanmaz" demeyin acilen borç alın harç alın ama alın bilgisayarınızı yada başka bir yurtdışı menşeili ürünü satın alın keyfinize bakın. Yıl sonunda 8 TL+ dolarla 2023e doğru Türkiye. :)
 
Ekonominin kötüleşmesindeki en büyük nedenlerden biri, dış ülkelere olan borcumuz. İthalatı azaltıp, üretime geçmeliyiz. Sonuçta dış ülkelerin bize verdiği destek de bir gün sonlanacak. İsterse ambargo da koyar. Şimdi biz ne kadar ev yaptığımızdan, yol yaptığımızdan söz ediyoruz. İstediğimiz kadar yapalım, bir faydası yok. Şu an ABD ile krizimiz var. Ne oldu? Ekonomimiz etkilendi. 2-3 hafta önce 4.90 olan dolar, şu an 5,30 fiyatını geçmiş durumda. İran'a petrol ambargosu koyuldu. Biz petrolü nereden sağlıyorduk? İran'dan. Böyle giderse 2-3 aya kriz bile çıkar. Hep dış ülkelere bağlıyız. Özet olarak bu yöntemler uygulanırsa, ekonominin iyileşeceğini düşünüyorum.:cry:
 
Bizim halk dolar yükseliyor diye dolar alıyor. O dolarlarla ne yapacaklar merak ediyorum. Yarın bir gün o dolarları harcayacakları bir ülke kalmayacak. Tüketmeye devam edelim de ülkeyi kurtaralım.
 
Halkın yapacak pekte birşeyi yok. Hükümet el atarsa bu olay düzelir yoksa halk elindeki dövizleri bozdursa ne olacak kuruş bazında azalma olacak ve bir bakmışsın tekrar artmış..
 
Vatandaşın yapması gereken başa geçen kişilere körü körüne değil de düşünerek seçmesi, onun dışında pek bir üretimimiz yok meyve sebze falan ithal ediyoruz o da bizim bi ton sattığımız domatesi adam bi 1080 ile bize satıyor yani teklonoji üretip satmamız lazım ya da internet haklarını arttırıp ve yasaklarını azaltıp vergileri de düşürürsek altyapıyıda sağlamlaştırırsak internet serverları ülkemizde açılabilir ama 4G ye ne gerek var diyen ile bunları yapmamız mümkün değil.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı