Çözüldü Donanımsal veya yazılımsal mavi ekran hataları

• Konuyu başlatan yuemti
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 20
  • Görüntüleme 15.616
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

yuemti

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar ve @Neurevt
Bundan 6-7 ay önce bilgisayar durduk yere açılmamaya başladı (bir güncelleme sonrası mı şu anda hatırlamıyorum). Bilgisayar çalışıyor görüntü alamıyordum. İlk olarak HDMI kablosunu değiştirmekle başladım (25 lira) düzelmeyince Power'da sıkıntı olduğunu düşündüm. Bilgisayarcıya götürünce yeni 350'lik Power takınca düzeldi dedi. HDD'yi falan kontrol etti bir sıkıntı yok dedi ve hediye format ve BIOS güncellemesiyle beraber 200 liraya mal ettik

Neyse eve gelip kullandım iki veya üçüncü açıştan sonra bilgisayar açılıyor ekran kartı ve işlemci fanları dönüyor fakat ekrana görüntü gelmiyor sinyal yok uyarısı alıyordum. Yani yine eski haline dönmüş oldu. 3 ay geçici görevle başka yerde olduğum için o sürede zaten bilgisayarı anca o kadar kullanabilmiştim. O yüzden yeni bir sorun olamazdı. İkinci kez bilgisayarı başka bir bilgisayarcıya götürdüm. Bilgisayarı söküp taktıklarını bir sıkıntı olmadığını birkaç kez çalıştırdıklarını söylediler. Statik elektiriğini aldık sorun yok dediler. Power'ım da çalışmasına rağmen 350'lik Power'ın sistemi iyi besleyemeyeceğinden bahsettiler ki gerçekten de doğruydu. Ben de o gazla beraber kasayı da değiştim. Ne de olsa 3 ay sonra bilgisayarımı kullanabilecektim onun sevinci de toplam kasa+Power 410 liraya patladı.

Bilgisayarı aldım geldim eve 3 gün hiçbir sıkıntısız çalıştıktan sonra yine aynı hatayı vermeye başladı. Bilgisayar açılıyor bir süre sonra ekran donuyor. Ekran donmadan önce saliselik gidip geldiği de oluyordu. O zaten donacağının ön habercisi oluyor artık. Bazen 5 dk bazen 1 saat. CPU, GPU fanlar çalışıyor donuk kalıyor ekran öyle. Mavi ekran falan vermiyor. Tekrar 2. gittiğim bilgisayarcıya arayıp ulaştığımda ise sorunun evin elektirinde olabileceğini söyledi çünkü sistemimi çok kez çalıştırmıştı. Tabii buna bağlı olarak bilgisayarı bir ay gözden çıkardım sıkıldım sonrasında elektirikçi çağırdım baktı etti bir sıkıntı çıkmadı her şey normaldi 50 lira da ona verdik tabii gönlü kalmasın 685 liradan gidiyorum kaçırmayınız. Bu arada ben de boş durmadım. RAM'leri falan başka bilgisayarlarda denedim açıldı bilgisayarlar ama uzun kullanım yapamadım doğal olarak başka bilgisayarda. Daha sonra AIDA64 testi yaptım belki termal macunlardandır diye. Yük verince bilgisayar kendini kapadı test yapamadım.

İlk mavi ekranımı bu noktadan sonra almaya başladım. Sonra açtım yaptı test kafasına göre takılıyor yani. Dedim başka bir bilgisayarcıya götüreyim o da abi Windows 10'a geçenlerde böyle sıkıntılar oluyor dedi Windows 7 yükledi aradı bilgisayarın açılıyor sıkıntı yok dedi. İyi dedim AIDA64 ile bir stabilite testi yap gene cortladı tabii. AIDA64 ile işlemci sıcaklığı 100'leri buluyordu. Sonra işlemcinin termalini yeniledim ekte ekran görüntüsünü vercem sıcaklık düşmesine rağmen değişen bir sonuç olmadı. Sonra dedim madem öyle ekran kartını açıp onun termalini de yenileyim yok bana mısın demedi. Ama donanımları söküp takınca donma süresi uzuyor bayağı 5-6 saat kadar. Ekran kartının termalini dün değiştim bayağı oyun falan açtım performans aldım AIDA64 ile rapor oluşturdum vs her şey halloldu dedim. (Tabii içten içe biliyorum olmayacağını) bu sabah yine açıldığı gibi dondu. Aça kapa aç kapa sabah birkaç deneme sonrası en son donmadan bir 5 dk çalıştırdım ve büyük ihtimalle o donamadan bilgisayarı kapatıp işe geldim. Ha bu arada bir de topraklamalı piriz aldım o arada 735 lira harcayıp 6-7 ay sinir harbi yaşadım. Yardımlarınızı bekliyorum.
Ek: Şimdi açmaya çalıştığımda Windows ekranında fanlar çalışır halde donup kalıyor.

Sistemim:

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm

Pass2 de tamamlandı. Slot1'de hata veren RAM slot ikide hata vermedi. Memtesti bitirip sistemi açtım. Sistem açıldığı Microsoft wirless kullanıma hazır ibaresi geldi (kablosuz mouse+klavye) ve görüntü dondu. Belki arkadaki USB'ler kısa devre falan mı yaptırıyor bilmiyorum. Bir anda RAM, GPU, Anakartta sorun olması zaten mümkün olduysa yapacak bir şey yok.

Ekran kartını çıkarırsam görüntü alamam HDMI ile televizyona bağlıyorum kasayı. Başka bir ekranım yok maalesef. İlginiz için teşekkür ederim. Sanırım yapılacak başka bir şey kalmadı.

Açtım PES 2018 tam ekteki fotodan 1 sn sonra reset attı. Öneriniz nedir komple yeni bir bilgisayar almak mı? PSU ve CPU ve HDD iş görür sanırım. Ancak CPU’u da pin olarak fazla bir anakarta uyumlu değil galiba.

Anakarttan tüm kabloları ve donanımları çıkardım (işlemci hariç). Ekran kartının slotunda ufak bir parça var gibiydi. Onu süpürgeyle aldım 10 dk stress testi+10 dk oyun oynadım hala donmadı. Ekran kartında sıkıntı varsa hemen donması gerekmiyor mu?

Nihayet sorunu buldum. Sorun sadece 8 GB olan RAM'deymiş. (Memtestte 1 kere hata vermişti). Benim kasa da bir ışık var kırmızı yanıp söner sürekli donunca sabit mavi yanıyor. GPU'dan görüntü aldığım için sökünce işlem yapamayacağımı söylemiştim ama sonradan o ışık aklıma geldi. Yine donunca GPU'yu söküp sistemi bir çalıştırdım kırmızı ışık sabit maviye döndü. Birkaç kez reset attım aynı olunca 8 GB olan RAM'i çıkarıp sadece 4 GB olan RAM kalınca hemen açıldı bilgisayar. Yardımlarınız için teşekkürler. RAM'im Kingston'un ömür boyu garanti verdiği RAM'lerden. Umarım onu da o şekilde değiştirebilirim. 3 bilgisayarcı ve aylardır süren uğraştan sonra bir rahatlama geldi.
Öncelikle kendiniz temiz kurulum ile Windows 10'a geçiniz, bilgisayarcıda yaptırmayın.
Windows 10 kurduktan sonra buradan BIOS'un 1408 sürümünü yükleyin, ardından clear CMOS yapın.
Memtest 86+ ile RAM testi yapın.
DDU ile ekran kartı sürücünüzü kaldırıp yeniden kurun.
Eğer ekran kartı sürücü kurulumundan hemen sonra mavi ekran hatası alırsanız ekran kartınız arızalı demektir.

Son düzenleme:
Gözlerim kanadı.

AMD grafik işlemci ve Windows dosya sistemi çekirdek modu sürücüleriyle ilgili hatalar almışsınız. Ekran kartınızda çok yüksek ihtimalle donanımsal arıza var. Anakartınızda da arıza olma ihtimali yüksek.

Öncelikle BIOS güncellemesi gerçekleştirip Windows 10 x64 1709 kurun ve direk Windows Update'yi çalıştırıp sürücüleri güncelleyin. Ardından bu linkten GPU sürücüsünü yükleyin. Mavi ekran hatası aldıkça döküm dosyalarını paylaşın arızayı kesinleştirelim.

Teşekkürler arkadaşlar @Bayram Şenakar @Neurevt

İlk önce BİOS'u kurup 1709 nolu sürümü kurmadan önce tekrar sistemi çalıştırmayı deneyeyim bakalım hata mesajı verecek mi. Çünkü temiz Windows 10 kurulumu yapıldıktan sonra da aynı şekilde donmuştu bilgisayar. GPU'da donanımsal hata varsa eğer tamiri mümkün müdür? Nasıl bir donanımsal hata olabileceği ile ilgili bir öngörünüz var mı? Bu arada clear CMOS anakart üzerinden pin ile yapılan işlem sanırım. Onu da yapmıştım ama BİOS'u güncellememiştim. Umarım bir sonuç alırım sizin gözünüzü kanatan bu yazı benim içimi kanatıyor

GPU'da donanımsal hata varsa eğer tamiri mümkün müdür?
Mümkündür fakat çipe müdahale edilecekse kesinlikle tamirini önermiyorum. Temiz 1709 kurulumunda yine donmuş ise sıkıntı tahmin edildiği gibi donanımsal fakat yeni döküm dosyalarını inceleyerek sıkıntının nerede olduğuna dair teşhisi koymak gerekiyor. Yeni kurulumda mavi ekran hatası aldıkça döküm dosyalarınızı paylaşın.

@Neurevt :

Dediğiniz her şeyi şu anda hazırladım. 1709 nolu sürümü Rufus ile USB'ye biçimlendirdim. Benim HDD iki parçaya ayrılmış durumda. Format attığım zaman Windows'un kurulu olduğu bölüme etki edecek sadece değil mi? Yani diğer bölümdeki veriler gitmeyecek.

Windows'u kurarken hangi bölüme kuracağınızı seçiyorsunuz zaten.
Kurduğunuz bölüm dışındaki bölüme/bölümlere bir zarar gelmeyecektir.

10 yıllık bir sistem de karşıma gelen arızaydı bu. Bir bilgisayarı tanıdık tamir için bana verdi bu arıza vardı sistemde. 3 çeşit Windows sürümü denedim hepsi aynı hatayı veriyordu ekran kartını söküp attım sorun düzeldi. Sizin ekran kartınızın da donanımsal bir sorunu olabilir.

@Ömer Faruk Efe Temiz Windows kurulumu ardından ekran kartı sürücüsü kurulurken mavi ekran alınırsa %100 donanımsal oluyor zaten.
İşlemler bittikten sonra tespiti koyacağız

Belirgin bir süresi yoktu arızanın ekran kartı sürücüsü kurmadan bile hata aldık kurduktan sonra da aldık.

Benim yine kullandığım Asus anakartlı bir sistem vardı, donuyordu ve mavi ekran veriyordu. Bir çözüm bulamadım sistemde anakart haricinde her parça değişti test edildi sorun bir süre sonra şekil değiştiri ve beyaz ekran vermeye başladı. Beyaz ekranı verdikten sonra sistem 1 gün boyunca hiç görüntü vermiyordu. Belki bu arızanın habercisi de olabilir. Bu konu hakkında ben bilgi bulamadım ve anakartı çöpe attım.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…