Dost Kayaoğlu'nun kötü bir eleştirmen olması

Tamamda AC1 zamanında çağ açan oyunlar arasındaydı. Gözlerimizden fışkırıyordu. Revelations özellikle. Şimdi beklenti çok yüksek. İnsanlar sıkıldı. Denildiği gibi artık şirketler yeni bir şeyler denemekten çekiniyor sanırım.
Tamam, aynı şeyleri konuşuyoruz, görüyorsun işte. Demin de demek istediğim zaten buydu. :) Yıllar geçtikçe istekler de değişiyor, yükseliyor. Şimdi kim AC1 gibi bir oyun ister? Hiç kimse.

Dost Kayaoğlu genel olarak iyi bir oyun eleştirmeni. Ancak şunu belirtmekte fayda var kendi dünyasında özleştiği oyunlar var özellikle Japon kültürünü yansıtan oyunlar. Bunlara karşı biraz subjektif yaklaştığıni söyleyebilirim.

Mafia 1 konusuna gelince, Mafia 1 benim için efsane olan bir oyun ancak Dost'un bu konuda zaten belirttiği bir konsept var. Yani sen, bu oyunu bugüne göre eleştiremez diyemezsin çünkü adam zaten bunu konsept yapmış. Kendi konsepti olduğunu da vurgulamış. Aynı oyunu o döneme göre değerlendirdiği bir konsept yapsa muhtemelen o zaman haklı bulacaksın. Ancak dediğim gibi Dost Kayaoğlu genel anlamda iyi bir eleştirmen ve oyunlara hakim.

Tamam, aynı şeyleri konuşuyoruz, görüyorsun işte. Yıllar geçtikçe istekler de değişiyor, yükseliyor. Şimdi kim AC1 gibi bir oyun ister? Hiç kimse.
Nostaji kavramı çok büyük. Ama olay bu değil ki kanka, adamın içeriği o yani, ne yapalım? :D
GTA 5 GTA 5 diye kıvrandığımız oyun bile 8 yıllık oldu. 8.
Ne yapıyorsa Rockstar yapıyor zaten. Kaldık öyle.

@Bir Matmazel Yani ben "retro" kelimesinin kelime anlamına bakarak konuşuyorum hep. "Konsept" diyerek 2020'ye göre 2004 oyununu eleştirmekte sonuna kadar hakkı var, yok diyemem ama bu konseptin ne kadar güzel, ne kadar düzgün bir konsept olacağı benim için bir muamma.
Yani ben de bu konsepti saçma bulmuştum zaten. Yine de kendi özgür iradesiyle böyle bir şey düşünmüş. Ben de çok eleştirmedim bu yüzden onu.

Yani ben de bu konsepti saçma bulmuştum zaten. Yine de kendi özgür iradesiyle böyle bir şey düşünmüş. Ben de çok eleştirmedim bu yüzden onu.
Yani Dost'un biraz da "retro" kelimesini yanlış kullanmasından kaynaklanıyor bu açtığım konu. Benim bildiğim retro, o seneye gidip o oyunu o zamana göre eleştirirsin anlamında.

Yani Dost'un biraz da "retro" kelimesini yanlış kullanmasından kaynaklanıyor bu açtığım konu. Benim bildiğim retro, o seneye gidip o oyunu o zamana göre eleştirirsin anlamında.
Kankam çok takma be. Vallahi Dost dahil kimsenin umurunda değil. :D

Dost'un yapmaya çalıştığı şey şu aslında. "O zamana göre iyi bu zamana göre iyi" algısının şimdi oyunu oynayınca ne kadar tırt kaldığını ve oyunun gerçekten ne kadar eskidiğini gösterebilmek.
Özellikle nostalji fetişi olan insanlar için bu oyun kötü dediğinde hemen saldırıya geçiyorlar. Neymiş o oyun çok iyiymiş hatta en iyi oyunmuş. Laf söylediğinde karşına hemen o oyunun fedailerini alıyorsun. Ülkemizde özellikle GTA:SA buna çok iyi bir örnek. GTA V çıktığında internet kafelerde hala deli gibi GTA:SA oynanmasından anlayabilirsiniz, bu nostalji furyası çok yaygın bir şey.
Hayır o kelimeyi yanlış kullanan sensin. Retro geçmişteki özellikleri günümüzde kullanmak anlamına geliyor. İlk başlarda moda akımlarında retro terimi başladı, geçmişin modasını günümüze getirmeye başladılar.

Dost'un yapmaya çalıştığı şey şu aslında. "O zamana göre iyi bu zamana göre iyi" algısının şimdi oyunu oynayınca ne kadar tırt kaldığını ve oyunun gerçekten ne kadar eskidiğini gösterebilmek.
Özellikle nostalji fetişi olan insanlar için bu oyun kötü dediğinde hemen saldırıya geçiyorlar. Neymiş o oyun çok iyiymiş hatta en iyi oyunmuş. Laf söylediğinde karşına hemen o oyunun fedailerini alıyorsun. Ülkemizde özellikle GTA:SA buna çok iyi bir örnek. GTA V çıktığında internet kafelerde hala deli gibi GTA:SA oynanmasından anlayabilirsiniz, bu nostalji furyası çok yaygın bir şey.
Zaten bu tarafa haksız diyemem. Ama bir oyunun dünyanın en güzel olması için senesine göre eleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yani şu an neredeyse herkesin sevmiş olduğu RDR2 oyunu senesine göre çok acayip bir şekilde iyiydi, bana göre 2023 senelerinde çıkması gereken bir oyundu. Ama şimdi gidip RDR2 oyununu 2050'de konuşsak tırt gelecek. Olay bundan ibaret. 2020'nin en iyi oyunu hala GTA:SA diyen baştan hatalıdır bence zaten. İşte tam da o yüzden GOTY var.

"Dünyanın en iyi oyunu" sorusu bir yönden yanlış. "Senesine göre dünyanın en iyi oyunu" sorusu daha doğru bir soru olabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı