Dual boot kurmak

omercantr1

Hectopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhaba, ben bilgisayarıma Dual boot yapmak istiyorum. Şu an halihazırda Windows 7 kurulu ve yanına bir Linux dağıtımı kurup ayrıca onda da kodlama vs işlerimi yapmak istiyorum. Hangi dağıtımı kurmalıyım ve Dual boot nasıl yapılır anlatabilir misiniz? Sistemim pek iyi değil şöyle:
Intel i5-2450M
4 GB RAM.
500GB HDD.

Merhaba, ben bilgisayarıma Dual boot yapmak istiyorum. Şu an halihazırda Windows 7 kurulu ve yanına bir Linux dağıtımı kurup ayrıca onda da kodlama vs işlerimi yapmak istiyorum. Hangi dağıtımı kurmalıyım ve Dual boot nasıl yapılır anlatabilir misiniz? Sistemim pek iyi değil şöyle:
Intel i5-2450M
4 GB RAM.
500GB HDD.
LXDE masaüstü kullanan bir dağıtımı rahat ve akıcı şekilde kullanabilirsiniz. Favorim LXLE'dir. Yağ gibi akar bu donanımda. Baştan Windows yüklü ise, sadece Linux'u kuracağınız disk bölümünü hazır edin gerisi otomatik hallolur. Günümüzde dual boot Linux dağıtımlarının çok büyük bölümünde, eğer Windows önden yüklüyse, otomatik kuruluyor.

Ubuntu tabanlı herhangi bir linuxu kurabilirsin çok fark etmez.

ISO'yu indirip USB'ye ventoy,rufus gibi uygulamalarla yazdır.
USB'yi tak PC'yi yeniden başlatıp ESC tuşunu spamla.
Select boot options yazan tuşa tıklayıp USB'den boot et.
Install linux deyip windowsun'yanına kur de. Oradan ne kadar alan ayıracağını seçip kurabilirsin.

Farklı Linux sürümleri belki cihazına hafiflik vb. açılardan iyi olabilir ama karşılaştığın hatalarla ilgili geniş bir kullanıcı kitlesinden yardım alabilmen adına Ubuntu'nun direk kendisini kurmanı tavsiye ederim. Benim favorim 20.04 sürümüdür ancak sistemine 18.04 daha uygun olacaktır.

Son düzenleme:
Ne gibi özelleştirmelerden bahsediyorsun?

Açıkçası hala tam olarak neyden bahsettiğini anlamadım. Linux'ta Windows kadar olmuyor genelde özelleştirme imkanları ama Mint ve Ubuntu masaüstü için en güzel seçenekleri sunan Linux sürümlerinden, muhtemelen ihtiyacını karşılayacaklardır.

Açıkçası hala tam olarak neden bahsettiğini anlamadım. Linux'ta Windows kadar olmuyor genelde özelleştirme imkanları ama Mint ve Ubuntu masaüstü için en güzel seçenekleri sunan Linux sürümlerinden, muhtemelen ihtiyacını karşılayacaklardır.

Hocam mesela şöyle örnek fotoğraf atayım.
Forumda bir konuda buldum. Bunun gibi özelleştirmelerden bahsediyorum veya şunun gibi.

1682461022896.png

1682461082455.png

Technopat Haberler

Geri
Yukarı