Bu sorunu çözmek için GRUB ayarlarını düzenleyerek Windows 11'i varsayılan işletim sistemi yapabiliriz. GRUB (GRand Unified Bootloader), sistem açılırken hangi işletim sisteminin başlatılacağını kontrol eder. Windows 11'in varsayılan olarak açılmasını istiyorsanız aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
1. Ubuntu'da GRUB Konfigürasyon Dosyasını Düzenleyin
Ubuntu'yu başlattıktan sonra terminali açarak şu adımları takip edin:
a. GRUB dosyasını düzenlemek için terminalde şu komutu çalıştırın:
sudo nano /etc/default/grub
b. Açılan dosyada aşağıdaki satırı bulun:
GRUB_DEFAULT=0
Bu satır, GRUB menüsünde hangi işletim sisteminin varsayılan olarak açılacağını belirler. "0", listenin ilk sırasındaki işletim sistemini açar (Ubuntu genellikle listenin başında olur). Bunu Windows'un sırası ile değiştirmemiz gerekiyor.
c. Windows 11'in GRUB listesindeki numarasını öğrenmek için terminalde şu komutu çalıştırın:
grep -i "menuentry" /boot/grub/grub.cfg
Bu komut, GRUB menüsünde yer alan işletim sistemlerinin sıralamasını gösterir. Windows 11'in listedeki sırasını bulun (örneğin, 3. sıradaysa, numara 2 olacaktır çünkü liste sıfırdan başlar).
d. GRUB_DEFAULT=0 satırını, Windows 11'in sırasına göre değiştirin. Örneğin, Windows GRUB menüsünde üçüncü sırada ise şu şekilde düzenleyin:
GRUB_DEFAULT=2
e. Kaydedip çıkın (Nano'da Ctrl + O ile kaydedip Ctrl + X ile çıkabilirsiniz).
2. GRUB'u Güncelleyin
GRUB ayarlarını güncellemek için terminalde şu komutu çalıştırın:
sudo update-grub
3. Bilgisayarı Yeniden Başlatın
Bilgisayarı yeniden başlattığınızda artık varsayılan olarak Windows 11 açılacaktır.
Ek Not:
Eğer GRUB menüsünü görmek ve elle seçim yapmak isterseniz, sistem açılışında Boot Menüsü tuşuna (genellikle F12, Esc, Del gibi tuşlar) basarak Windows veya Ubuntu'yu seçebilirsiniz. Bu yöntemle GRUB'u hiç değiştirmeden Windows 11'i varsayılan yapabilir ve ihtiyaç duyduğunuzda Ubuntu'yu seçebilirsiniz.
.
Diye bir cevap verdi chatgpt