DualSense vs Xbox Controller - Hangisi alınmalı?

Arkadaşlar bu incelememde bu iki kontrolcüyü değerlendireceğim, başlıklar altında uyumluluk, materyal kalitesi ve rahatlık esas olacak.
İnceleme sadece Steam ve diğer platformları esas almayıp, PlayStation Now ve Emülatör gibi uygulamalara da bakacağız.

a6948184-8f6a-4598-b7d3-e581cfe22062.jpg
807c332f-8d4a-4ab7-8c64-be993f9057d1.jpg
8031458f-5d6a-4e01-9f55-506702a77196.jpg


Xbox Controller görüldüğü üzere One S kontrolcüsüdür yani son nesil değildir fakat çok bir fark olmadığını testlerim sonucu gördüm. Yani incelememi bu gamepad üzerinden yapacağım.
DualSense ise PS5 kontrolcüsüdür herkesin bildiği üzere.

Materyal & malzeme kalitesi​

Kullanılan malzeme olarak iki kontrolcüde de tuşlar (Joystick) yumuşak silikon bir tasarıma sahipler ve güzel bir hissiyat vermekte ikiside. Burada eksi tarafına yazmam gereken bir şey varsa o da xbox kontrolcüsünün gördüğü üzere Joystick dediğimiz tuşların içerisine toz birikmesi fakat DualSense'de böyle bir problem olmaması. Problemin kaynağı xbox kontrolcüsünün tuşları içindeki eğimler. Bu sebepten dolayı toz aralarına giriyor ve temizlemek zor olabiliyor.
Her iki gamepad'in de iyi bir plastik dokusu var fakat DualSense biraz daha tok bir hissiyat veriyor fakat bu kullanılan malzeme kalitesi değil büyük ihtimalle tasarımsal tercih söz konusu çünkü xbox pütürlü bir yapıya sahipken, DualSense düz bir materyale sahip deyip malzeme kalitesi konusunu kapatıyorum.

Trigger (tetik tuşları)​

Trigger konusunda ben Xboxkontrolcüsünün tamamen yarış oyunları ve simülasyon için yapıldığını düşünüyorum çünkü aynı zamanda hem dokusu hem de rahatlığı sebebiyle Forza gibi oyunlarda her zaman Xbox ile daha rahat ettim. Tabiki de bir direksiyon seti değil fakat similasyon etkisini klavyeden daha iyi veriyor kontrolcüler her zaman. DualSense ise daha çok RPG oyunları için yapılmış gibi Trigger konusunda. Zaten fotoğraflarda da görebildiğin üzere iki gamepad'in Trigger tasarımı oldukça farklı.

Tuş dizilimleri ve rahatlık​

İki kontrolcüde de birbirine denk gelen tuşlar mevcut fakat bir kaç farkla. Bu konuda DualSense önde. Şöyle anlatayım, örneğin, Xbox kontrolcü ile PS Now açtınız ve Last of Us 2 (artık kütüphanede değil fakat kütüphanede olan ilk oyunda da flaşı açmak için jiroskop kullanmanız gerekli.) oynuyorsunuz ve sizden gitar çalmanızı fakat bu gitarı TouchPad ile çalmanızı istiyor, bu sorunu tuş değiştirerek ayarlıyorsunuz peki ya envanteri nasıl açacaksınız? Oyun bir yerde sizden envanteri açmanızı istiyor ve açmadan da ilerlemiyor. Yani siz bu noktada oyunu oynamayacağınızı düşünüyorsunuz fakat yazılım dünyasında her şeyin bir çözümü vardır ve bunları çeşitli uygulamalar ile aşıyorsunuz. Fakat o TouchPad ile çalmak size daha iyi hissettiriyor, sonuçta aynı fiyatta olan iki gamepad fakat biri diğerinden ekstra Jiroskop, TouchPad gibi avantajlar sunuyor. Aynı avantajlar DualShock 4 için de geçerli. Şimdi bazı arkadaşlarımız diyebilir ki "DualSense'in PS Now uyumluluğu yok." hayır var arkadaşlar gamepadinizi DualShock 4 olarak tanıtıyorsunuz mesela DS4Windows veya reWASD(ücretli) gibi uygulamalarla (DS4Windows biraz sıkıntılı fakat diğer program çözüyor direk) ve bu gamepadin bütün özelliklerini PlayStation oynar gibi kullanıyorsunuz ayrıca ilerleyen zamanlarda kesin gelecek bu destek. Her neyse konudan çıktık biraz. İş rahatlığa gelince DualShock 4, Xbox kontrolcüsünden daha rahatsız şekil itibarıyla. Fakat iş DualSense kontrolcüsüne gelince işler biraz değişiyor, sizin için şu karşılaştırmaları birebir yaptım ve şu kanıya vardım;

(Rahatlık olarak)
Xbox Controller(One S) > DualShock 4 ve PS3 kontrolcüsü
DualSense > Xbox Controller (One S) / Bence 9. nesilden de daha rahat fakat şimdi o bende yok diye söyleyen olacaktır ancak onu da denedim ben zaten. Gene de düzenli kullananlar için bu kısımda açık kapı bırakıyorum.


PC'de kullanım​

Bir PC kullanıcısı olarak DualSense gibi PlayStation gamepadlerine uzak olmanız çok normal fakat bu kontrolcüyü Steam rahatlıkla tanıyabiliyor, aynı şey DualShock için de geçerli. Eğer oyunda destek yoksa bile Steam bunu oyuna tanıtıyor. Gene de diğer bazı oyunlar için DS4Windows gibi uygulamalarla rahatlıkla tüm oyunları oynuyorsunuz. İş xbox'a gelince durum tam uyumluluğa dönüşüyor çünkü gamepad'i Windows'ta tüm oyunlar Native olarak tanıyor, yani tam uyumluluğu var. Fakat ayrı bir parantez açmak istiyorum, burada Forza Horizon gibi oyunlarda Steam'de açarsanız sürücüleri Xbox 360 olarak tanıyor yani sizin Trigger titreşimleri uçuyor demek oluyor fakat Steam'den girdiyi devre dışı bırakırsanız o da ne? Trigger titreşimleri çalışıyor, bambaşka bir oyun etkisi değil mi. DualSense'nin ve diğer PS kontrolcülerini PC'de kullanmak diğer yanlardan şöyle kötü, bazı oyunlarda tuş düzenleri yani Xbox kontrolcüsü üzerindeki şemaya göre ayarlanır ve siz bir konsol kontrolcüsünü taktığınız zaman şema gene xbox'ta kalır. Çoğu oyunda artık kontrolcü geçişi yapabiliyorsunuz fakat eğer o özellik yoksa ilk başta bu karışıklık yaratıyor çünkü sizdeki Üçgen tuşu Xbox'ta Y tuşuna denk geliyor, sizdeki X tuşu Xbox'taki A tuşuna yani Interact tuşuna denk geliyor, bunu başta öğrenmesi ve ezberlemesi çok sıkıntılı olabiliyor. En ufak bir şeyde bile kontrolcüye bakıyorsunuz.
Dedim ya Steam'de tam uyumluluk var fakat mesele tam olarak öyle değil. DualSense'de Jiroskop fonksiyonlarından tutun, Haptic Feedbacklere kadar mikrofon desteği bile söz konusu ve bu söz konusu fonksiyonları Steam'de kullanamıyorsunuz haliyle çünkü PC oyunlarında böyle fonksiyonlar yok her şeyden önce. Fakat bir emülatör vasıtasıyla veya PS Now ile oyun oynuyorsanız bu özellikleri tam olarak kullanabiliyorsunuz. Örneğin Bloodborne'de Gestureleri yapabilmek için X tuşuna basarak gamepad'i çeşitli şekillerde oynatıp hareketlere erişim sağlayabiliyor, bunun yanında Share'ye basarakta bu menüye erişebiliyorsunuz. Fakat o da ne? Xbox'ta böyle bir tuş ve böyle bir Jiroskop desteği bulunmuyor. Yani sonuç olarak konu gene Last of Us gitar muhabbetine bağlanıyor, siz bu özelliklerden mahrum oyun oynuyorsunuz. Ancak dediğim gibi yazılımsal olarak çözümleri var, fakat o konuya girmeyeceğim. Ayrıca mikrofon/hoparlör gibi özelliklerini de kullanabiliyorsunuz bazı programlar ile ben denedim ve çalışıyor. (DualSense X ve ücretsiz)

Adsız.png

Hangi kontrolcü ne için?​

Öncelikle sıkı bir souls oyuncusuyum, Demons Souls Remake hariç bütün souls oyunlarını oynadım. Demons Souls'un da PS3 sürümünü emülatör ile oynadım. Ben bu oyunlar için gamepad aldım ve bu oyunlar en iyi ama en iyi DualSense ile oynanıyor arkadaşlar bunu net bir şekilde söyleyebilirim. Dediğim gibi Xbox yarış odaklı bir gamepad "bence" ve simülasyon oyunları için çok ideal bir kontrolcü olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca Xbox'ta Joystick butonları yeri bence tam olması gerektiği gibi böyle daha rahat hissediyorum.

Ağırlık ve büyüklük​

DualSense kontrolcüsü içinde barındırdığı özellikler neticesinde daha ağır fakat arasında çok bir fark olduğunu sanmıyorum aşağı yukarı aynılar. Ayrıca DualSense biraz daha büyük yani benim elime tam uyuyor.

Şarj ve pil ömrü​

Xbox kontrolcüde çıkarılabilir pil kullanılırken DualSense'de dahili ve şarj olabilen piller var. Hangisi daha avantajlı derseniz ben bu konuda xbox önde diyorum çünkü Xbox 1 hafta giderken, DualSense 4 saatlik oynamada bitiyor maalesef. Fakat şarjdayken gene oynamaya devam ediyorsunuz, ayrıca Type-C ile şarj oluyor. Bendeki Xbox ise bağlamak isterseniz kablo ile Micro-USB kullanıyor o zamanki teknolojiden dolayı. Fakat Bluetooth olduğu için basit bir adaptör ile bunu hallediyorsunuz ve kablo sorununuz kalmıyor. Ayrıca xbox için kullandığım piller ReCyko Pro markasının 2100 mAh pilleri. Bu piller de çok dayanıklı olduğundan dolayı da gamepad'e uzun kullanım süresi veriyor.

Çekim gücü​

Benim kullandığım adaptörden midir bilmiyorum fakat Xbox kontrolcüsünde önünde ufak bir engel olsa çekmemeye başlıyor fakat bu sorun DualSense'de yok. Fakat ikiside adaptörü görebilen kısımdan 2-3 metrede hiç bir sorun yaşamadım.

Kısaca ikisininde artı ve eksileri​

XBOX Controller:​

  • + Pil ömrü..
  • + Tuş konumları.
  • + Tam uyumluluk.
  • + Simülasyon ve yarış oyunları için en iyisi.
  • + Malzeme kalitesi

  • - Fiyatı daha az özelliği olmasına rağmen pahalı.
  • - Bana göre prize takılıp şarj edilememesi bir eksi. Çünkü piyasadaki düzgün pil şarj cihazları pahalı ve bunlardan almanız gerekiyor. Ayrıca kendi şarj standı da pahalı.
  • - Çekim gücü.
  • - Işık. Evet ışıklandırma logo üzerinde mevcut fakat bu ışık ne şarj biterken sizi uyarıyor ne bişey sadece sabit yanıyor. En azından bendeki kontrolcüde öyle.

DualSense:​

  • + Benzersiz Jiroskop, TouchPad, Haptic Feedback gibi özellikleri.
  • + Steam ile uyumluluk.
  • + Malzeme kalitesi.
  • + Tasarım olarak çok iyi.
  • + Fiyat.
  • + PS Now, Emülatör gibi programlarla daha iyi.
  • + RGB ışıklandırması var.

  • - Evet fazla fazla özellikleri var fakat bunları PC'de kullanmak için buna uygun oyun ve buna uygun programlar kullanmalısınız.
  • - En büyük sorunu uyumluluk diyebilirim.

Sonuç​

Fiyatların pahalılığı sebebiyle iki kontrolcü arasında kalmış kullanıcıların her ne kadar uyumluluk problemleri de olsa DualSense seçmelerini öneriyorum. Çünkü gamepadi zaten Steam tanıyor ve Steam dışı oyunları da DS4Windows ile Xbox olarak tanıtıp oynayabiliyorsunuz ve ekstra sunduğu özellikler çok fazla. Şu an için uyumluluk sorunu evet olabilir fakat şimdiden bu kontrolcünün bir çok oyunla uyumu aşikar. Sony'nin PC'ye oyun çıkarmasıyla birlikte, Haptic Feedback gibi TouchPad gibi fonksiyonları kullanabileceğiniz oyunlar da çıkacaktır ve onlar çıktığı zaman o oyunlar bu gamepad ile daha farklı olacaktır. Fakat gene de "ben şu an takıp direk oynayabileceğim, %100 uyumlu bir gamepad istiyorum." derseniz Xbox sizin için biçilmiş bir kaftan. Fakat fiyatlar bu durumdayken biraz mantıklı olmakta fayda var gibi diye düşünüyorum. Ben iki kontrolcüye de sahip olan biri olarak iki kontrolcüyü size kendimçe artı ve eksisini yazmaya çalıştım. Eğer bütçeniz biraz daha sınırlı ise daha yüksek uyumluluğa sahip DualShock 4'te alabilirsiniz.
 
Tuşlarda vs Xbox şeması mı çıkıyor. Herhangi bir uyumsuzluk olur mu?
Kabloyla bağlamazsanız sanıyorum ki Xbox şeması çıkar. Onun dışında uyumsuzluk olmaz.

Diğer bir yöntem DS4Windows DualShock 4 emülasyonu ile kablosuz kullanılabilir diye düşünüyorum. Oyun elimde olmadığı için deneyemiyorum.

Yine de Xbox yerine DualSense tercih edin derim.
 
Eline sağlık. Ben de Xbox controller ve Dualsense arasında kalmıştım, fiyat farkını ve Xbox controllerın ekstra şarjlı pil alma masrafını düşünerek Dualsense tercih ettim. Alırken baya tereddüt ettim pişman olur muyum diye, kullandıkça anladım ki doğru kararı vermişim. Daha ucuz fiyata daha iyi oyun deneyimi. Bugüne kadar kullandıklarım gamepad değilmiş dedirtti adeta (Logitech F710 ve Rampage'in modelini hatırlamadığım bir gamepadi). Hem kullanımı tutuşu vs. rahat, hem de tasarımı ve rgb aydınlatması çok hoş. Parasını son kuruşuna kadar hak ediyor.
 

Xbox Wireless Controller – remix Special Edition (kol + şarj kiti)​

Çıkarılabilir ve şarj edilebilir bataryalı modeli.

Sony Playstation 5 Dualsense


Bilgisayarda kullanmak için istiyorum Forza-Elden Ring falan. Hangisini önerirsiniz yurt dışından alacağım ikisi de 63 euro.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Xbox Wireless Controller – remix Special Edition (kol + şarj kiti)​

Çıkarılabilir ve şarj edilebilir bataryalı modeli.

Sony Playstation 5 Dualsense


Bilgisayarda kullanmak için istiyorum Forza-Elden Ring falan. Hangisini önerirsiniz yurt dışından alacağım ikisi de 63 euro.

DualSense kullanıyorum bilgisayarda Elden Ring oynadım DualSense tam uyumlu değil DS X programi uzerinden Xbox kontrolcüsü olarak tanıtinca oynayabilirsin onda da tuşları A X Y B olarak görürsün.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Xbox Wireless Controller – remix Special Edition (kol + şarj kiti)​

Çıkarılabilir ve şarj edilebilir bataryalı modeli.

Sony Playstation 5 Dualsense


Bilgisayarda kullanmak için istiyorum Forza-Elden Ring falan. Hangisini önerirsiniz yurt dışından alacağım ikisi de 63 euro.
Elden Ring Steam üzerinden oynuyorsan kontrolcüyü görecektir programa ihtiyacın yok. Tuşlar Xbox düzeni olacaktır.

Souls oyunları DualSense ile daha iyi oynanıyor benim denediğim kadarıyla. Tuşlar sorun olmayacaksa zaten DualSense daha iyi bir kontrolcü.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı