Dünya'da Linux kullanan kişi sayısı

Arkadaşlar Linux kullaniyor olmak ya da Windows dusmani olmak bir marifet degil ki bu rakamlar ile nereye varmaya calistiniz anlamadim.

Yazıda herhangi bir nefret söylemi olduğunu hatırlamıyorum. Zaten ben de makale yazmak için MS Office'i kullanıyorum, yani her iki işletim sistemini de kullanıyorum. Burada belirtmek istediğim sadece Linux'u kullanan kişi sayısı. Herhangi bir partizanlık yapmıyorum zaten.

Eğer bu bahsettiğiniz rakamlar son kullanıcı rakamları ise haklı olabilirsiniz. Ama yok dünya üzerinde ki tüm bilgisayarlardan bahsediyorsanız(telefonlar, server lar ve diğer bilgisayarlar) o vakit dünyada ki bilgisayarların ~%80-%90 ı linux kullanıyor.

Yazının bir bölümünde bu konuyla ilgili yazdığım şey;

Şimdi 1,6 milyar bilgisayar(laptop, tablet, slimbook, Ultrabook, falan falan)

Yani sadece personal Computer diye adlandırdığımız bilgisayarlardan bahsediyorum. Telefon, tablet gibi şeyleri hiç katmadığım gibi serverları ise hiç mi hiç katmadım.

Buradaki rakamlar gerçeği yansıtmıyor pek çünkü çoğu Linux dağıtımı kaç kişi kullandığının verisini vermiyor. Verenlerin oranı ortada. Tahminimce bir %5 %6 civarında vardır Linux kullanım oranı.

Sorun şu adam diyor ki Linux'un pazar payı düşük 2023 Steam verilerine göre Linux oyuncu sayısı Mac oyuncusu yasını geçti buna rağamen hâlâ adam Windows'a çıkarıyor Mac'e çıkartıyor ama Linux'a çıkarmıyor burada kar esas değil ya da başka işletim sistemlerine çıkaramamak değil sadece Windows'a yazılsaydı Mac'ta nasıl çalışıyor o zaman Mac'te çalişıyorsa linuxtatada çalışır ama bilerek kasten Linux'a çıkarmıyorlar bence.

Linux kullanıcı sayısı teknik olarak Windows'tan daha yüksek, Android bir Linux tabanlı sistemdir. Masaüstü tarafında ne kadar az kullanılsa da dünya da "Linux kullanım oranı" deyince %2 demem yanlış olur.

Bunun birkaç sebebi var, öncelikle Linux için optimizasyon ayarı lazım. Her sistem için örnek: Debian gibi ayrı destek lazım. Bu da ek masraf.

Linux yavaş yavaş yükseliyor. Geçen ay %3'ün üzerindeydi oran. Chrome OS'de bazı değişikliklere gidecek. Onu da Linux distrosu sayacak olursak oran %7-8 olacak. 2025'te Linux daha iyi bir konuma gelirse, desteği biten Windows 10 kullanıcılarından bazılarını da çekebilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…