Dünya'da Linux kullanan kişi sayısı

Arkadaşlar Linux kullaniyor olmak ya da Windows dusmani olmak bir marifet degil ki bu rakamlar ile nereye varmaya calistiniz anlamadim.

Yazıda herhangi bir nefret söylemi olduğunu hatırlamıyorum. Zaten ben de makale yazmak için MS Office'i kullanıyorum, yani her iki işletim sistemini de kullanıyorum. Burada belirtmek istediğim sadece Linux'u kullanan kişi sayısı. Herhangi bir partizanlık yapmıyorum zaten.

Eğer bu bahsettiğiniz rakamlar son kullanıcı rakamları ise haklı olabilirsiniz. Ama yok dünya üzerinde ki tüm bilgisayarlardan bahsediyorsanız(telefonlar, server lar ve diğer bilgisayarlar) o vakit dünyada ki bilgisayarların ~%80-%90 ı linux kullanıyor.

Yazının bir bölümünde bu konuyla ilgili yazdığım şey;

Şimdi 1,6 milyar bilgisayar(laptop, tablet, slimbook, Ultrabook, falan falan)

Yani sadece personal Computer diye adlandırdığımız bilgisayarlardan bahsediyorum. Telefon, tablet gibi şeyleri hiç katmadığım gibi serverları ise hiç mi hiç katmadım.

Buradaki rakamlar gerçeği yansıtmıyor pek çünkü çoğu Linux dağıtımı kaç kişi kullandığının verisini vermiyor. Verenlerin oranı ortada. Tahminimce bir %5 %6 civarında vardır Linux kullanım oranı.

Sorun şu adam diyor ki Linux'un pazar payı düşük 2023 Steam verilerine göre Linux oyuncu sayısı Mac oyuncusu yasını geçti buna rağamen hâlâ adam Windows'a çıkarıyor Mac'e çıkartıyor ama Linux'a çıkarmıyor burada kar esas değil ya da başka işletim sistemlerine çıkaramamak değil sadece Windows'a yazılsaydı Mac'ta nasıl çalışıyor o zaman Mac'te çalişıyorsa linuxtatada çalışır ama bilerek kasten Linux'a çıkarmıyorlar bence.

Şimdi arkadaşlar biliyorsunuz, hep "Linux kullanan anca %2'lik kısım var" diye bir söylenti vardır. Peki bu %2'lik kısımda kaç kişi yer alıyor?

Dünya üzerindeki herkesin bilgisayara erişimi olmadığını biliyoruz. Biraz araştırma ile tahmini Windows kullanıcı sayısının 1, 250, 000, 000 ile 1, 350, 000, 000 arasında olduğunu buldum. Neden tahmini? Çünkü Windows en son verileri 2014 yılında açıklamış. Zaten internette bu tarz bir haber bulmaya çalışırsanız kaynakları 2008, 2014 gibi tarihler çıkacaktır.

2014 yılında açıklanan son verilere göre 1,5 milyar kişi Windows bilgisayar kullanıyormuş. Bu yıllardan sonra artış olmamış aksine yavaş yavaş azalma görülmüş. Çok belirgin bir azalma değil ama yine de yıllar içerisinde 200-300 milyon bilgisayar Windows kullanmayı bırakmış. Bunun çeşitli nedenleri olabilir, örneğin bilgisayarların ömrünü tamamlaması gibi.

Şimdi tahmini 1,3 milyar Windows yüklü bilgisayar var dedik. Peki Mac bilgisayarlar? Yine biraz araştırma ile bulduğum tahmini 300 milyon bilgisayarda OS X yüklü.

Şimdi 1,6 milyar bilgisayar(laptop, tablet, slimbook, Ultrabook, falan falan), dünyadaki bilgisayarların %92'ye yakın çoğunluğunu oluşturuyor. Linux tabanlı işletim sistemleri yüklü bilgisayarlar ise yaklaşık olarak %2-3 arası.

Basit bir matematik işlemi ile Linux yüklü bilgisayar sayısının ortalama 30 milyon olduğunu buluyoruz. Yani size "Linux'un pazar payı çok düşük ya" diyenlere verebilecek bir cevabınız var.

Çünkü basitçe düşündüğümüzde çoğu şeyin hitap ettiği insan topluluğundan daha fazlasına sahip.

Şunu da ekleyeyim, baktığım bir makalede yazana göre yine tahmini olarak 2019 sonlarında 200 milyon Windows 7 kullanıcısı varmış. Yine aynı makalede yazana göre Windows 7 desteği bitmesine az kaldığı için bu sayının giderek azaldığını ve desteğin tamamen kesilmesinden sonra sayının çok daha düşeceğini söylüyordu. Yani şu an tahminen Linux kullanan kişi sayısı ile Windows 7 kullanan kişi sayısı aşağı yukarı eşit diyebiliriz.

Linux kullanıcı sayısı teknik olarak Windows'tan daha yüksek, Android bir Linux tabanlı sistemdir. Masaüstü tarafında ne kadar az kullanılsa da dünya da "Linux kullanım oranı" deyince %2 demem yanlış olur.

Sorun şu adam diyor ki Linux'un pazar payı düşük 2023 Steam verilerine göre Linux oyuncu sayısı Mac oyuncusu yasını geçti buna rağamen hâlâ adam Windows'a çıkarıyor Mac'e çıkartıyor ama Linux'a çıkarmıyor burada kar esas değil ya da başka işletim sistemlerine çıkaramamak değil sadece Windows'a yazılsaydı Mac'ta nasıl çalışıyor o zaman Mac'te çalişıyorsa linuxtatada çalışır ama bilerek kasten Linux'a çıkarmıyorlar bence.

Bunun birkaç sebebi var, öncelikle Linux için optimizasyon ayarı lazım. Her sistem için örnek: Debian gibi ayrı destek lazım. Bu da ek masraf.

Linux yavaş yavaş yükseliyor. Geçen ay %3'ün üzerindeydi oran. Chrome OS'de bazı değişikliklere gidecek. Onu da Linux distrosu sayacak olursak oran %7-8 olacak. 2025'te Linux daha iyi bir konuma gelirse, desteği biten Windows 10 kullanıcılarından bazılarını da çekebilir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı