Dünya'da Linux kullanan kişi sayısı

Desktop Operating System Market Share Worldwide | StatCounter Global Stats

Aralık 2020 tarihinde %1.93 olduğu söylenmiş. En azından alınan verilere göre o sonuç çıkarılmış. Bunların içerisinde sunucular da varsa, Linux kullanım oranının büyük bir dilimi de oraya gidecektir. Bireysel kullanıcı sayısının daha da düşük olacağı anlamına geliyor.

Chrome OS'in yükselişi ve Apple'ın pandemi dönemi satışları iyiydi. Ondan düştü bence.

Aralık 2020 tarihinde %1.93 olduğu söylenmiş. En azından alınan verilere göre o sonuç çıkarılmış. Bunların içerisinde sunucular da varsa, Linux kullanım oranının büyük bir dilimi de oraya gidecektir. Bireysel kullanıcı sayısının daha da düşük olacağı anlamına geliyor.

Hocam Linux dağıtımlarının kullanıcı sayısı tam olarak bilinmiyor çünkü dağıtımların birçoğu bu tür istatiksel veri toplamıyor. Linux Mint geliştiricileri bile tam olarak kaç kullanıcısı olduğunu bilmiyor. Buradaki bloga bakarsanız kaç kullanıcımız olduğunu bilmiyoruz bu veriler çeşitli yöntemlerler tahminlerimizdir açıklamasını yapıyor

30 milyon olması yüksek olduğu anlamına gelmiyor.

Bu konuda yanılıyorsunuz. 30 milyon kullanıcı demek gerçekten fazla bir şey. Elbette Windows ile kıyasladığınız zaman çok az gibi görünüyor ama yadsınamaz bir gerçek var ki 30 milyon kullanıcı her geçen gün artarken Windows kullanan kişi sayısı artmıyor, aksine son 5 senedir azalıyor.

En basitinden LoL; Linux için oyunlarını çıkarmıyor çünkü pazar payı düşük.

Ayrıca LoL konusuna katılmıyorum. En basitinden Riot Games'in sahibi şirkete Amerika tarafından ambargo koyulsa aynı ay içerisinde tüm oyunlarını Linux'a entegre edecektir.

Bu tarz siteler, global olarak kullanılan sitelerin tıklanma ve user agent tarzı eklentileri ile çalıştıkları için pek güvenilir değil. Ama çeşitli sitelerde de benzer oran olduğu için ben de %2 olarak aldım. Ayrıca bu siteler yine aynı sebepten dolayı serverları saymıyorlar.

Ayrıca LoL konusuna katılmıyorum. En basitinden Riot Games'in sahibi şirkete Amerika tarafından ambargo koyulsa aynı ay içerisinde tüm oyunlarını Linux'a entegre edecektir.

Bu işler maalesef o kadar kolay değil. LoL'ün kullandığı bir grafik kütüphanesi, kendi kullandığı anti-cheat sistemi, Windows'a bağlı birçok sistemi varken bu işler o kadar çabuk olmuyor.

Bakın en basit örnek olarak ShareX yazılımını örnek vereyim; bu yazılım çok kullanışlı ve içerisinde birçok kullanışlı araç olan bir yazılım. Ancak sadece Windows'ta çalışıyor ve Linux için portlanamıyor. Nedeni ise kütüphane farkları.

Bu uygulamanın Linux'a entegre edilmesi demek tüm yazılımın baştan Linux kütüphaneleri için yazılması demek. Siz ise LoL'ü Linux için çıkartmaktan bahsediyorsunuz. Küçük bir uygulama ile arasındaki farkı gözlemlerseniz bunun o kadar da basit olmadığını anlarsınız.

Bu da ShareX'in neden Linux'ta olmadığını anlatan yazı:

Linux için oyunlarını çıkarmıyor çünkü pazar payı düşük

Bir de aklıma gelmişken söyleyeyim, LoL'ün Mac için çıktığı günleri hatırlar mısınız bilmiyorum ama o tarihlerde OS X kullanan bilgisayar sayısı ortalama 100-150 milyon civarıydı. Şu an Linux kullanan kişi sayısının yaklaşık 3-4 katı kadardı sadece.

Bir de aklıma gelmişken söyleyeyim, LoL'ün Mac için çıktığı günleri hatırlar mısınız bilmiyorum ama o tarihlerde OS X kullanan bilgisayar sayısı ortalama 100-150 milyon civarıydı. Şu an Linux kullanan kişi sayısının yaklaşık 3-4 katı kadardı sadece.

OS X için durumlar farklı. GNU/Linux'ta bir ticaret yok, özgür yazılım var. OS X'te ise ticaret var para var. OS X parayı basarsa Riot'a tabi çıkarırlar OS X için.

Arkadaslar Linux kullaniyor olmak ya da Windows dusmani olmak bir marifet degil ki bu rakamlar ile nereye varmaya calistiniz anlamadim. IT sektorunde calisan biri olarak, ortama ve sartlara gore hem Windows, hem macOS hem de Linux kullaniyorum. Hepsinin kendine gore artilari eksileri var. Bazi urunlerin amacini ve yontemini, musteri portfoyu belirler. Bu da belli bir zaman icerisinde uygun sartlar dogrultusunda oturan bir kavramdir. Yani oyun oynamak isteyen birine tutup da macOS veya Linux kurmasini soylemek, ama Linux da bir cok oyunu destekliyor gibi argumanlarla gelmek, corbayi kasik dururken catalla icmeye benzer. Su zamana kadarki tecrubelerimden yola cikarak sahsi gorusum:
Son kullanici icin en verimli sistemin Windows,
Tasarimci/Gelistiriciler icin en verimli sistemin macOS,
Server tarafindaki en verimli sistemin de Linux dagitimlari oldugunu dusunuyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı