Düşük ağırlık çok tekrar ile yüksek ağırlık az tekrarın farkı nedir?

Ben şahsen ağır kilo düşük tekrar >> diyorum ama bu kişiden kişiye göre değişir.
Büyük kas gruplarına 5-6 tekrar yapmak kası uyarmaya fazlasıyla yetiyor ( doğru nizami formda en ağır kilo da yapıldığı sürece).

Ağır kilo düşük tekrar büyük kas grupları için, düşük kilo çok tekrar ise küçük kas grupları için. Veya hızlı kasılan kas fiberleri ve yavaş kasılan kas fiberleri diyebiliriz.

Düşük kilo çok tekrar kası kanla doldurmaya yani pumplamaya yöneliktir. Kasın idman esnasında şişmesi bundan sebeptir. Ağır kilo düşük tekrar da, düşük kilo çok tekrara nispeten çok daha az pump görülür. İdman esnasında kaslar fazla şişmez, ama bu kasın gelişmeyeceği anlamına gelmez. Ağır kilo ile büyük kas gruplarına daha fazla tahribat verilir.

Ağır kilo düşük tekrar kası şişirir, düşük kilo çok tekrar kası parçalar / görüntü verir olayı tamamen efsanedir. Böyle bir şey yok.
Ama büyük kas gruplarına hacim için ağır kilo önemli. Atıyorum squat'da 80kg ile 12 tekrar atmak yerine 100kg ile 5-6 tekrar atmak bilimsel olarak da daha efektif ve kas gelişimi için daha iyi olduğu kanıtlanmıştır.

İki türlü de kas gelişimi sağlanabilir, bu konu hakkında fazla bilimsel araştırma var hepsi ayrı şeyi söylüyor. Ben şahsen ağır kilo taraftarıyım. Bilimsel olarak da bakıldığında kas geliştirmek için düşük kilolar ile pump olmak yerine ağır kilolar ile kasa tahribat vermenin daha efektif olduğu kanıtlanmıştır.

Hocam mesela 40-50 tekrar gibi. Güç de kazandırmaz mı?
Sakatlık kazandırır kanka 👍.
Bu kadar fazla tekrar yapmak sakatlığa yol açar. Bu kadar fazla tekrar yapılacaksa düşük kilonun da düşüğü girilerek yapılmalıdır.
Ayrıca drop set olayına ben katılmıyorum. Yani kiloyu piramid olarak dinlenmeden artırmak veya azaltıp tekrara devam etmek... Bu da sakatlığa yol açar ve kas gelişimi için negatif bir durum.

Her bedende etkileri farklı oluyor. Programınızı ara sıra değiştirmek daha olumlu sonuçlar verecektir.
Yanlış bilgi.
Herhangi bir idman programından gerekli verimi alabilmek için en az 8-10 hafta uygulanmalıdır. Ve bu idman programı hareketler / setler ve tekrarlar dahil değiştirilmeden yapılmalıdır.
Bilimsel olarak da bir idman programını 8-10 hafta öncesinden değiştirmek veya sürekli olarak hareketleri değiştirmek, tekrarları ve set sayılarını değiştirmek kas gelişimini sekteye uğratır. Zaman kaybına yol açar.

Çünkü idman programı değişildiğinde veya hareket değiştirildiğinde kasın adapte olması için yine belli bir miktar vakit geçmelidir. O vakit arasında da zaman kaybı yaşayacaksınız.

Örneğin bir idman programınız var 1,5 aydır leg press yapıyorken birden squata döndünüz. Leg press'i ne kadar ağır kilo ile yapıyor olsanız bile squata başladığınızda ilk 1-2 hafta boyunca kas kütlenize oranla düşük kilolarda çalışmak durumunda kalacaksınız.
Kas kütleniz fazla, leg press'i çok fazla kiloyla yapıyorsunuz. Mantıken squat'da da yüksek kilo girebilmeniz lazım ama durum böyle değil. Kas o harekete adapte olana kadar max ağırlıklara ulaşma durumu olmayacaktır. Ama elbette kas alışınca yüksek kilolara girmeye başlayacaksınız.

Yani sosyal medya da kası şaşırtma adı altında dönen mevzunun da yanlış olduğunu buradan anlayabiliriz. Kası şaşırtmak diye bir şey yok, her hafta her ay programda hareket değiştirerek kas gelişimi elde edinemez.
İdman programınıza 8-10 hafta sadık kalın, sonra o idman programını değiştirebilirsiniz.

Ama eğer 1- 2 haftadır yanlış bir idman programı düzenlediğinizi sezdiyseniz o zaman geç olmadan değiştirin ve daha düzgün bir idman programına geçin. Tabii bu süre zarfında yine vakit kaybı yaşanmış olacak ama yapılabilecek bir şey yok. Daha sonrasında düzgün bir idman programı yapıp veya bulup 8-10 hafta değiştirmeden sadık kalın.

Çok tekrar genelde vücut geliştirmecilerin, az tekrar yüksek ağırlık ise powerlifter'cıların tercihi.
Sadece girdiği kilo ve yaptığı tekrara göre bu ayrım yapılamaz.
Genel olarak idman programında;
Güç artışına mı önem vermiş yoksa hipertrofiye mi? Buna bakılır. Ama bir bb'ci de hipertrofi öncesi bölgesele geçmeden önce yapacağı hareketlerde güçlenmek amacıyla güç artışına yönelik bir idman programı düzenleyebilir. Bu onu powerlifter yapmaz. İnsanlar halen bu ayrımı anlayamamış durumda.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı